Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Upis podataka u bazu (C#)

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Upis podataka u bazu (C#)

[ Pregleda: 3854 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gsk
Beograd

Član broj: 71663
Poruke: 7
*.beotel.net.



Profil

icon Upis podataka u bazu (C#)27.10.2005. u 00:03 - pre 197 meseci
Radim aplikaciju koristeci C# i kao bazu MS Access. Kako na najjednostavniji nacin da resim sledecu stvar? Kada korisnik, na primer, zavrsi sa unosom nekakvih podataka u tekstualna polja i pritisne dugme "Snimi u bazu", ja prvo formiram DataSet sa tim podacima i zatim metodom Update pokusavam snimite te podatke iz DataSet-a u bazu. U slucaju da u bazi vec postoji zapis sa istom sifrom (dupliranje) doslo bi do Exception-a. Na koji nacin je najbolje da ispitam li ce u toku upisa u bazu doci do greske i o tome obavestim korisnika? Da li moram svaki put pre upisa u bazu jednim SELECT upitom da prodjem kroz nju i vidim da li vec postoji zapis sa tom sifrom? Moze li se kad nastane Exception na osnovu njega znati da li je doslo bas do greske oko dupliranja istih sifara? Koji je najefikasniji nacin za to?

Hvala
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Upis podataka u bazu (C#)27.10.2005. u 10:24 - pre 197 meseci
Zašto jedinstvenu šifru ne generiše program, umesto da je upisuje korisnik?
 
Odgovor na temu

majstor_01

Član broj: 60008
Poruke: 63
*.air.my-its.net.



Profil

icon Re: Upis podataka u bazu (C#)27.10.2005. u 16:05 - pre 197 meseci
Moze i jedno i drugo resenje, sa tim da ako radis sa asp.net obavezno koristi Select jer je generisanja Exception-a i njegovo hvatanje sporo.
Obicno se koristi u istom SQL upitu i provera i upis, sa tim da to i dalje nije 100% sigurno resenje. Da bi bilo sigurno, mora da se baza zakljuca, da slucajno neki drugi korisnik ne ubaci u medjuvremenu zapis sa dupliranjem.

Razmisli o opciji Identity Polja ili nekog drugog nacina za sigurno generisanje jedinstvenog broja. To je jedino ispravno sa stanovista arhitekture baze podataka.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

gsk
Beograd

Član broj: 71663
Poruke: 7
*.beotel.net.



Profil

icon Re: Upis podataka u bazu (C#)14.11.2005. u 00:49 - pre 197 meseci
Molim te, kako da izvedem da u istom SQL upitu imam i proveru i upis?

Hvala
 
Odgovor na temu

trendo
Petar Komesko
Skopje

Član broj: 2233
Poruke: 36
195.26.131.*



Profil

icon Re: Upis podataka u bazu (C#)14.11.2005. u 12:59 - pre 197 meseci
ne znam nesto pametno... ali moras si odrediti koji kljuc po kojem bi prepoznao dali takav rekord postoji.
Iz mog iskustva ja obicno prvo uradim rs sa selectom koji bi hteo da insertiram i ako ga nema onda uradim update ako ga nema onda insert.. . ne znam bolji algoritam a da je bezbedniji da ti se ne sljakaju rekordi...
pozdrav od mene

posalji mi na pm kod ako ti treba pomoci u kodu


trendo
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: Upis podataka u bazu (C#)

[ Pregleda: 3854 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.