Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Firebird - kako početi?

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird - kako početi?
(TOP topic, by Riste Pejov)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 22345 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.131.178.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?04.02.2007. u 17:13 - pre 174 meseci
Citat:
prvul1: Razvoj GUI-a za FB - koji jezik ili alat koristiti? U prvom redu bih voleo da takav jezik (ili alat) bude free kako bi se sto manje krsio zakon. Mada znam da je zakon izmisljen kako bi se sitne ribe drzale u pokornosti. Voleo bih da cujem vasa iskustva, pre nego pocnem da pravim 'los izbor'.


Ja koristim 2 stvari, obe su potpuno free. Oko 80% razvoja su mi web aplikacije. Dakle, Apache, PHP i Firebird. Radi odlicno, ali treba ti dosta vremena dok ne napravis svoj framework, jer ono sto mozes naci po Internetu je ili previse "general" ili previse specificno.

Za desktop aplikacije koristim wxWidgets. No, uzmi u obzir da je meni potrebno da sve aplikacije rade i pod Windowsom i pod Linuxom. Za wxWidgets imas odlican IDE wxDev-C++ koji dosta lici na Delphi tako da ces se lako snaci. Mada, i najnovija verzija wxFormBuildera je sasvim ok + radi i pod Linuxom. Za rad sa samim Firebirdom mozes koristiti wxODBC tj. ici preko ODBC drajvera, mada ja mnogo vise volim da da koristim IBPP. Nemas vizuelne (data-aware) kontrole kao u Delphiju, pa ti vidi. Isto kao i za PHP - trebace ti malo vremena da napravis neke svoje komponente, a posle ti vise nece biti bitno. Mislim da se ne isplati kupovati Delphi ako mozes sam da za mesec-dva razvijes sve sto ti treba.

P.S. Za dosta stvari mozes uzeti kod iz FlameRobin-a jer je licenca takva da dozvoljava slobodno koriscenje u bilo kakvom, pa i komercijalnom projektu. Znam za dosta ljudi koji rade bas wx+IBPP i koriste npr. FlameRobinov data grid.

Dakle, sve je free ili open source (ali ni jedna komponenta nije GPL) i mozes koristiti i pod Linuxom i pod Windowsom. E sad ne znam koliko ti je Linux bitan, ako ides iskljucivo na Windows mozda postoje i bolja resenja.
 
Odgovor na temu

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.adsl.static.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?21.02.2007. u 18:31 - pre 174 meseci
Citat:
prvul1 kako bi se sto manje krsio zakon

ovo me podseti na onu poslovicu: besplatan sir se nalazi jedino u mišolovci..

komercijalni alat=rezultat, turbo delphi i turbo C++ danas koštaju oko 400 dolara
(sadrže IBX komponente za IB/FB-treba li jos nesto reći?).Sve zavisi cemu služi to
sto praviš,da li za posao ili zezanje.

Administracija: IBExpert Personal (free)
Razvoj:
C#: ja bih razmišljao o #developu (free) buduci da FB poseduje dobar .NET kone-
ktor http://www.dotnetfirebird.org/
Java: JBuilder 2005 Foundation (free i za komercijalnu upotrebu),trebao bi da podržava
JayBird i Interclient drivere za Firebird, inace radi i bez njih preko ODBC/JDBC
mosta (ako si instalirao ODBC za FB)
C++: (?) mozda wxWidgets, sto rece Milan.
Delphi: (?) Lazarus (avantura)
Web: receno ti je gore

ako mislis da vratis uloženo vreme i trud, razmisli o ulaganju u normalno okruženje da te
ne boli glava.
Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

mbabuskov
Milan Babuškov
Subotica

Član broj: 4718
Poruke: 217
82.131.178.*

Sajt: www.comp.rs/izradasajta


+6 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?17.03.2007. u 11:52 - pre 173 meseci
Evo, da vidite sta se moze sa wxWidgetsom i Firebird2.0 embedded:

http://www.guacosoft.com/attic/

Za razvoj ovoga mi je trebalo oko 3 nedelje rada, po 2-3 sata dnevno.
 
Odgovor na temu

alien1981

Član broj: 81420
Poruke: 3
*.bi.dlp25.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Firebird - kako početi?16.04.2007. u 21:56 - pre 172 meseci
Tema Vam je super, naročito za one poput mene (vanzemaljce u bazama podataka).

Imam Firebird_1_5 zip fajl 3,18 MB, datum 26.9.2005. Nakon što sam ga raspakovao i u njegovu sam folderu dobio (\bin) dobio "neke" izvršne programe ,ali ne znam šta dalje.

Kako da startujem? Kako da "uđem"? Da li je ova verzija stara?
Kako da počnem raditi pa makar i najobičnije stvari sa bazama podataka?

Vidi li se da sam (totalni) početnik?

Unaprijed hvala.
 
Odgovor na temu

hodac
Stevan Sisakovic
Project Manager PoletGrupa

Član broj: 192
Poruke: 506
80.187.218.*

Sajt: www.poletgrupa.com


Profil

icon Re: Firebird - kako početi?10.04.2008. u 00:08 - pre 160 meseci
e moze neko da mi objasni kako da reshim problem sa greshkom prilikom pokusaja konektovanja na trazeni server
A OPIS problema je sledeci

Client library fbclient.dll not found in the path. Please install it to use this functionality

Istovremeno pri svakom pokusaju konektovanja na server imam problema izgleda sa username-om na visti i dozvolama (koristim user koji je administrator na kompljuteru )
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8448
*.dynamic.sbb.rs.



+2733 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?26.12.2008. u 10:54 - pre 151 meseci
Mene zanima sta tacno treba da skinem da bih pisao C++ program koji koristi FireBird kao ugradjen endzin u aplikaciju, dakle, ne da konektuje FireBird server.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

jakov1
Jakov Jakov
Beograd

Član broj: 36144
Poruke: 283
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: https://www.yakonorent.co..


+1 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?19.03.2009. u 19:02 - pre 149 meseci
Citat:
hodac: e moze neko da mi objasni kako da reshim problem sa greshkom prilikom pokusaja konektovanja na trazeni server
A OPIS problema je sledeci

Client library fbclient.dll not found in the path. Please install it to use this functionality

Istovremeno pri svakom pokusaju konektovanja na server imam problema izgleda sa username-om na visti i dozvolama (koristim user koji je administrator na kompljuteru )


isti ovaj problem imam i ja. Kako da ga resimo?
Rent a car Beograd https://www.yakonorent.com
 
Odgovor na temu

mr.zhile
Ivan ZHILE
C# developer

Član broj: 185721
Poruke: 249
*.com
Via: [es] mailing liste



+2 Profil

icon Re: Firebird - kako početi?19.03.2009. u 19:46 - pre 149 meseci
DA taj problem resite,treba prilikom instalacije FB baze da se cekira opcija
kojom se fbclient.dll prebavcuje u sistemski folder Windows-a...nesecam se
tacno koji po redu je korak,ali najbolje je da reinstalirate fb server


[Ovu poruku je menjao chachka dana 20.03.2009. u 21:18 GMT+1]
Don't worry be happy
 
Odgovor na temu

delalt

Član broj: 68360
Poruke: 198
*.teol.net.



Profil

icon Re: Firebird - kako početi?08.09.2011. u 11:54 - pre 119 meseci
Trenutno je aktuelna verzija 2.5, link za preuzimanje je:
Firebird 2.5

 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: Firebird - kako početi?
(TOP topic, by Riste Pejov)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 22345 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.