Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koncept za rad sa bazom...

[es] :: Visual Basic 6 :: Koncept za rad sa bazom...

[ Pregleda: 2788 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

donja

Član broj: 66379
Poruke: 3
195.66.166.*



Profil

icon Koncept za rad sa bazom...31.08.2005. u 09:24 - pre 227 meseci
Postovani,

pretpostavljam da bih odgovore na ovu temu mogao dobiti malo detaljnijom analizom materijala na internetu, medjutim problem je vrlo jednostavan: nedostatak vremena za eksperimentima!

Znaci, ja se uglavnom bavim Oracle bazom i procedurama na bazi, tako da mi je materija programiranja u VB-u malo dalja (ili preciznije receno nisam nista radio zadnjih par godina).
Kako to obicno biva, na poslu je iskrsla hitna potreba za realizaciju odredjenog softwera koji manje vise nije problematican sa aspekta procedura i formi, ali mali problem predstavlja nacin na koji treba da realizujemkonekciju prema bazi.

Aplikacija bi trebala da ima kao osnovu jedan "datagrid" koji bi nosio odredjene podatke iz 6- tabela, dok bi se na dvoklik rekorda otvarala maska za editovanje podataka ili naravno na odredjeno dugme maska za dodavanje ili brisanje podataka! Mali problem je sto ta masaka treba da ima 75 polja za unos podataka i to naravno u pomenutih 6 tabela.

Pitanje: kako da realizujem konekcije prema ACCESS bazi! Sta je najbolje da se koristi za data grid a sta za forme za dodavanje i editovanje podataka!

P.S. kad sam krenu da radim sa dataset-ovima problem je bio sto sam trebao cesto da mijenjam sadrzaj querija koji puni data set!

unaprijed hvala...
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.yubc.net.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Koncept za rad sa bazom...31.08.2005. u 17:56 - pre 227 meseci

http://www.elitesecurity.org/tema/35187
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

donja

Član broj: 66379
Poruke: 3
195.66.166.*



Profil

icon Re: Koncept za rad sa bazom...01.09.2005. u 14:07 - pre 227 meseci
To sam vec vidio ali mi ne funkcionise link!
 
Odgovor na temu

donja

Član broj: 66379
Poruke: 3
195.66.166.*



Profil

icon Re: Koncept za rad sa bazom...05.09.2005. u 11:52 - pre 227 meseci
Dakle konkretnije pitanje!

Koncep koji aplikacija treba da zadovolji sam objasnio prethodno!

Pitanje je : Da li za pristup bazi koristiti DataSet-ove, ili koristiti DataCOmand objekte?
 
Odgovor na temu

zero_83

Član broj: 75017
Poruke: 136
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Koncept za rad sa bazom...25.11.2005. u 09:53 - pre 225 meseci
Ukoliko koristis povezivanje text box-eva, combo box-eva i ostalih objekata sa bazom moze doci do komplikacija ukoliko koristis VB 6.0 Enterprise Edition i recimo Microsoft Access 2003, XP ili 2000 .... ovaj vid komunikacije je odobren samo sa nekim starijim verzijama office-a.

Medjutim postoji resenje - ADO i DAO ... recimo da hoces da koristis DAO pristup bazi .... prethodno moras u glavnom meniju VB-a da odes na Project ->References i iz ponudjene liste koju ces dobiti moras da chekirash "Microsoft DAO 3.6 Object Library" kako bi omogucio rad sa DAO kontrolom.

Sledeci korak je povezivanje sa bazom, kod je sledeci:

Code:
Global wrk As Workspace
Global gdb As Database
Global rs As Recordset
Global frm As Form

Public strSQL As String

Function Povezivanje() As Boolean
    
    Dim strDBName As String
    
    On Error GoTo openError
    
    Set wrk = DBEngine.Workspaces(0)
    strDBName = " --- putanja do accessove baze ---"
    Set gdb = wrk.OpenDatabase(strDBName)
    Set rs = gdb.OpenRecordset(strSQL)
    Povezivanje = True
    
Exit Function

openError:
    Povezivanje = False
    
End Function


strSQL je deklarisan kao javni (public) string zato sto on predstavlja upit pri kom ce se vrsiti povezivanje sa bazom ...

Dakle, odredjivanjem vrednosti za string strSQL (ova vrednost je klasican SQL upit) i pozivanjem funkcije Povezivanje obezbedjujemo pravilan rad i dobijanje odredjenog seta zapisa iz baze.

Dalje je potrebno samo kretanje kroz set zapisa i njihovo prebacivanje recimo u List Box ili bilo koju drugu tabelu.

Poz ....
Ukoliko ti treba pomoc oko upita, tu sam !!!

Edit : Dodati code tagovi

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 25.11.2005. u 11:33 GMT+1]
Nisam ti pric'o !?
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.2.eunet.yu.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Koncept za rad sa bazom...25.11.2005. u 10:31 - pre 225 meseci
Citat:
To sam vec vidio ali mi ne funkcionise link!

U zadnjem postu lepo piše da linkovi trenutno nisu u funkciji i da su alternativni linkovi dati ovde
http://www.elitesecurity.org/poruka/924307

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 25.11.2005. u 11:35 GMT+1]
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Koncept za rad sa bazom...

[ Pregleda: 2788 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.