Ponoviću ako treba. VF tranistore je najbolje meriti osciloskopom, jer se dobija mnogo tačniji rezultat. Ako čovek nema osciloskop neka promeni svaki sumnjiv tranzistor. Merenje om-metrom i opsegom "dioda" (samo jednosmerna komponenta) ne može dati zadovoljavajuće rezultate i to sam se lično već odavno uverio. Ko misli da grešim neka ih tako meri, ja nemam ništa protiv.
Kad ih ja menjam (na primer u RGB izlazu), da bih svaki proverio morao bih ga prvo skinuti. A kad sam ga već skinuo, lakše je staviti novi (a i da se mušterija ne vrati za nedelju ili mesec dana).
Istina je, VF tranzistori rade od 0 Hz pa do nekoliko GHz, u zavisnosti od izvedbe, a pogrešio sam što sam se izrazio "ne radi" umesto "nije predviđen za rad u NF opsegu" jer nisam čuo da je neko pravio (na primer) NF pojačavač ili ispravljač napona pomoću VF tranzistora. Njihova glavna uloga je rad u VF opsegu i tu se ponašaju nešto drugačije (jasno vam je zašto - parazitivne kapacitivnosti su mnogo izraženije).
Što se tiče konstatacije da je VF tranzistor neispravan usled jednakog "otpora" B-C i B-E, da budem iskren to prvi put čujem. Naravno, ne poznajem princip proizvodnje istih (poput ubacivanja trovalentnih i petovalentnih materijala u sastav tranzistora) pa ne mogu da kažem ni da li je istina ili neistina. Eto...
Pozdrav.
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...