Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa parametrima

[es] :: Access :: Problem sa parametrima

[ Pregleda: 3131 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SunTzu
F(X,Y)

Član broj: 13052
Poruke: 48
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.flexsim.com


Profil

icon Problem sa parametrima08.06.2005. u 14:53 - pre 206 meseci
Cao svima,
Naisao sam na sledeci problem:
Moj report se sastoji iz Detail dela koji vuce podatke iz parametarskog query-a. Dva subreporta (header i footer) takodje vuku podatke iz parametarskih query-a. Pri tom su sva tri Query-a razlicita a parametar je svuda isti (JMBP - jedinstveni maticni broj porodice). Nisam mogao drugacije da dizajniram report i sada dobijem tri parametarska prompta umesto jednog. Kako da omogucim da posle prvog unosenja parametra ostala dva query-ja (tj. subreporta) takodje iskoriste isti podatak.

Video sam na forumu slican problem sa formama i pretpostavljam da u nekom event-u treba zadati putanju do parametra, ali mi sve to izgleda "siroko a daleko". Moze li neko uputstvo ili par linija koda?

Hvala i pozdrav!
Kevo brate, chu te napucam familije mi!
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Problem sa parametrima08.06.2005. u 18:10 - pre 206 meseci
Elieminisi parametre potpuno. Parametri u kverijima su samo quick & dirty metod filtriranja podataka. Za forme i reporte, postoje drugi nacini da se filtriraju rekordi, najcesce komandom DoCmd.

Oisi nam problem malo sire. Izgleda da je report dosta komplikovan (dva subreporta). Mozda moze jednostavnije?
 
Odgovor na temu

SunTzu
F(X,Y)

Član broj: 13052
Poruke: 48
*.ptt.yu.

Sajt: www.flexsim.com


Profil

icon Re: Problem sa parametrima09.06.2005. u 13:10 - pre 206 meseci
Hvala na pomoci!

E sad ce da izadje va videlo nakaradni dizajn:

Radim bazu podataka o izdatim materijalnim obezbedjenjima porodice, za centar za socijalni rad.Imam dve tabele: Korisnici i Resenja. Primary key korisnika je njegov redni broj(autonumber).Mislim da ovde JMBG nije resenje iako je jedinstven i mora se uneti u tabelu. Ova tabela sadrzi dvevrste korisnika: Nosioce prava(osoba u porodici na koju se vodi pomoc i izdaje resenje) i ostale clanove porodice koji takodje primaju pomoc. Nosilac je identifikovan u posebnom polju tabele koje moze imati dve vrednosti "korisnik" i "nosilac". Bitno je znati da postoji i JMBP, sto je
jedinstveni maticni broj porodice,isti za svakog clana porodice i takodje se nalazi kao polje tabele Korisnici. Napominjem da nosilac nije isti jednom za svagda, posto ljudi umiru, nalaze posao, tako dase desava da porodica promeni nosioca prava u toku primanja ove vrste pomoci.

Tabela resenja predstavlja evidenciju izdatih resenja.Povezana je sa tabelom Korisnici preko rednog broja korisnika (ID_Korisnik), da budem jasniji:
Korisnici->Resenja==1->Many. Ovo je potrebno posto se periodicno vrsi revizija ove vrste pomoci i dvaput godisnje se izdaju resenja, tj. na jednog korisnika ide vise resenja. Valja zapaziti da resenje uvek ostaje u okviru porodice, tj. i ako se promeni nosilac prava, stari i novi nosilac ce imati isti JMBP. Mislim da je postojala druga mogucnost, da se napravi Many->Many veza izmedju tabela gde bi key bio JMBP. U vreme kad sam pocinjao da pravim bazu to mi se cinilo previse komplikovano, ne znam sta je objektivno bolje.

Sta je jedna od svrha baze: Da za zadati JMBP (dakle za porodicu) izda resenje o odobravanju pomoci. POtrebno je izlistati sve clanove porodice gde bi Nosilac bio na prvom mestu a ostali clanovi porodice za njim. Ovo bi bilo u detail sekciji izvestaja i svi ti podaci dolaze iz tabele Korisnici. Ovo naravno, nije problem.

U Headeru izvestaja (koji ne sme biti duzi od jedne strane) se pojavljuje potreba za kombinovanjem podataka Nosioca prava (tabela Korisnici) i podataka iz tabele Resenja(datum izdavanja, datum prestanka,suma,...) a sve za uneti JMBP. Tu sam postavio subreport koji prokazuje podatke iz parametarskog Query-a. Query za zadati JMBP trazi u tabeli Korisnici Nosioca prava i za tog nosioca prikazuje trazene podatke iz tabele Resenja, gde se iz tabele resenja vadi poslednje resenje (vazece). Imao sam problema i saprikazivanjem poslednjeg resenja, ali sam ga "nasao" ukljucivsi totals u query i trazeci Max(ID_Resenje). Ako treba mogu ovo malo detaljnije da opisem, mada sam ubedjen da sam i ovo nespretno resio.

Slican problem imam i u Footeru izvestaja gde opet koristim subreport u istu svrhu (Pokusao sam da koristim podatke iz postojeceg Header subreport-a, ali nesto nije htelo). Sve u svemu eto kako mi se vise puta trazi da unesem jedan te isti JMBP!

Da rezimiram: Kako u report-u prikazati Sve korisnike, Nosioca i poslednje resenje izdato za zadati JMBP (gde JMBP nije key nijedne tabele)? Korisnici i nosilac idu u Detail, Nosilac i poslednje resenje i u Header i u Footer.

POZDRAV!

P.S. Ja ovo radim drugarski, na dobrotvornoj i dobrovoljnoj osnovi i ovo je prva baza koju u zivotu radim. Pre ovoga nisam video ni SQL ni Access ni VBA. Nije mi jasno kako se neko u ministarstvu rada, socijalne itd... nije setiio da napravi standardizovanu aplikaciju koju bi svi centri koristili. Relativno mali posao a lepa stvar. Ako bi neko trece lice krenulo da radi neku ne-COBOL aplikaciju, mislim da bi se odralo od para! Ovo je sugestija onima koji se bazama bave ozbiljno. Ja samo pokusavam da nesto novo naucim.






Kevo brate, chu te napucam familije mi!
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Problem sa parametrima09.06.2005. u 14:09 - pre 206 meseci
:-)
Za nekoga ko kaze "Pre ovoga nisam video ni SQL ni Access ni VBA." Odlicno se snalazis i ne izgledas kao novajlija za ovaj posao.

Tek sam procitao tvoju poruku i trebace mi da se malo udubim u problem. na prvi pogled, dizajn tabela mi ne izgleda lose. (Ovo potvrdjuje da o ovom poslu znas vise nego sto se cini :-)

Kostrukcija reporta nije sjajna (na prvi pogled) ali dizajn baze mislim da omogucuje pouzdano resenja. Mislim da cu moci do kraja dana (moje vreme kasni 6 sati za tvojim) da nesto vise napisem, u najgorem slucaju sutra.

Kad namestimo dizajn baze i par osnovniih kverija onda mogu da se ukljuce pametni momci sa forume, pa da napravite posao ako bog da.
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Problem sa parametrima09.06.2005. u 14:34 - pre 206 meseci
Imam neka pitanje.
Prvo kazes
Citat:
Ovo je potrebno posto se periodicno vrsi revizija ove vrste pomoci i dvaput godisnje se izdaju resenja, tj. na jednog korisnika ide vise resenja. Valja zapaziti da resenje uvek ostaje u okviru porodice, tj. i ako se promeni nosilac prava, stari i novi nosilac ce imati isti JMBP.


pa onda malo nize kazes

Citat:
Sta je jedna od svrha baze: Da za zadati JMBP (dakle za porodicu) izda resenje o odobravanju pomoci. POtrebno je izlistati sve clanove porodice gde bi Nosilac bio na prvom mestu a ostali clanovi porodice za njim. Ovo bi bilo u detail sekciji izvestaja i svi ti podaci dolaze iz tabele Korisnici. Ovo naravno, nije problem.


Iz drugoga sledi da se ne izdaje resenja svakom korisniku ponaosob, nego se resenje izdaje porodici, a u resenju se ispisuju svi clanovi porodice, sa nosiocen ma celu. Medjutim, u prvom citatu kazes da se resenje izdaje korisnicima. Kontradikcija je ocigledna. meni se cini da je drugi iskaz logican (Resenje se izdaje porodici, a clanovi se navode u resenju) Da li sma ovo dobro shvatio?

Ovo je kljucno pitanje, molim te odgovori mi sto pre.

:-)
 
Odgovor na temu

SunTzu
F(X,Y)

Član broj: 13052
Poruke: 48
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.flexsim.com


Profil

icon Re: Problem sa parametrima12.06.2005. u 22:33 - pre 206 meseci
Zidar, hvala veliko na pomoci!

Bio sam odsutan par dana, ali evo opet sam za masinom.

Sto se kontradikcije tice, nisam pravnik ali da probam da razjasnim:
"Resenje se izdaje nosiocu prava koji ga je ostvario za sebe i clanove svoje porodice." Obicnim jezikom receno: izdaje se porodici s tim sto se na prvom mestu pojavljuje nosilac prava. Da ne duzim: Drugi iskaz je logican i zaista si to odlicno primetio. Hvala!

Sto se tice mog rada u Access-u. Radim nekih mesec i po,dva i mogu da kazem da mi je ovaj forum mnoooogo pomogao u tome. Pratim par foruma na ES-u, ali nigde nisam jos video takvo angazovanje i moderatora i clanova, kao sto je to slucaj na Access forumu. Ovde zaista sve vrvi od korisnih saveta. Sto se tice VBA sa njim zaista nemam nikakve veze, i iskreno receno - "pokusavam da ga ne naucim" s obzirom da pocinjem sa Javom pa ne bih bas voleo da mesam stvari. SQL mi se cini relativno lakim i nasao sam neki tutorijal na srpskom. Zaista ne mogu da se setim linka sada, mada mislim da je autor izvesni univerzitetski profesor. Pored toga nasao sam i par izvrsnih linkova za pocetnike u Access-u. Cim nadjem malo slobodnog vremena (zaista ne znam gde cu pre od posla) postovacu te sitnice, mislim da mogu biti korisne, a ne secam se da sam ih prilikom pretrage ES-a vidjao.

Jos jedared,

POZDRAV!





Kevo brate, chu te napucam familije mi!
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Problem sa parametrima13.06.2005. u 16:05 - pre 206 meseci
E dobro je da smo se razumeli. Evo ti jedan primer kako bi cela stvar mogla da izgleda. Nema parameter kverija i ima dve tri stvarcice vise, tek da dobijes ideju sta bi moglo da se radi. Ako ti zatreba pomoc, tu smo.

:-)
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

SunTzu
F(X,Y)

Član broj: 13052
Poruke: 48
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.flexsim.com


Profil

icon Re: Problem sa parametrima14.06.2005. u 21:28 - pre 206 meseci
Bombona!

Upravo ono sto sam trazio. Hvala na idejama. Nikad mi ne bi palo na pamet da iz forme
startujem izvestaj, niti da se sluzim access-ovim dugmicima za sortiranje (koliko god ocigledno bilo). Ja imam samo dve tabele i zaista nisam imao potrebe da umecem vise njih. Bez obzira, jos jedna ideja za neku novu aplikaciju.

Hvala!
Kevo brate, chu te napucam familije mi!
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Problem sa parametrima

[ Pregleda: 3131 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.