Citat:
lancia88: Pozdrav,
u eri ukidanja pausala na sve strane u privredi, mi sticemo nove pausalne odgovore sve masovnije:
Hoces li biti ljubazan pa drzeci se Pravilnika na temi
http://www.elitesecurity.org/t...orumima-video-karte-i-monitori i njegovog clana 7, obrazloziti svoje misljenje nekim argumentom ili napisati da je to samo Tvoja pretpostavka jer ako stanje ostane tako, ja cu se sigurno drzati tog Pravilnika
...tamo zapenili na citavoj temi a na kraju sve se svodi na argumentaciju: to su gluposti...
Slobodno obrisi moju poruku (vidio sam da sam se ogrijesio o pravilnik), ali glupo mi je da objasnjavam zasto da uzme LCD monitor. Neki ocigledno ne znaju svi prozivodjaci postepeno prestaju s proizvodnjom katodnih monitora i zamjenjuju ih LCD modelima?
Sama ta cinjenica bi trebala da bude dobar pokazatelj u kom pravcu treba da krene..
LCD monitori su postali toliko dobri u zadnjih godinu-dve da vise ne vidim nikakvu prednost CRT monitora nad LCD (osim MOZDA kod graficara, ali i to je diskutabilno).
Za gledanje filmova koristite TV.
Za PROFESIONALNU obradu fotografija (reprodukciju boja) je LCD u prednosti nad CRT-om i uopste mi nije jasno da neko i dan-danas moze to da negira. To je samo mit. Da se razumijemo, ovdje govorim o monitorima koji su specijalno pravljeni za takve stvari i koje obicni smrtnici ne kupuju.
Isto tako vidim da mnogi TVRDE da na LCD-u crna nije crna vec siva. Usudio bih se da pitak kakve monitore imaju. Naravno da i medju LCD-om ima jeftinijh i skupljih modela. Nek' plate pa ce i oni imati crnu.
Neki EIZO monitori imaju kontrast od 1000:1, dok ljudsko oko nije u stanju ni da raspozna vise od 350:1.
Takodjer EIZO koristi i cetvrtu generaciju ASIC procesora (ko razumije, shvatice).
Oni koji koriste ili su razmisljali o kupovini 17" LCD monitora (a takvih je na ovom forumu vecina) su sasvim lako mogli da dodju do zakljucka da su CRT monitori bolji (u cemu ih i ne krivim jer 17" LCD koriste TN panel) i onda se prosipaju ovdje po forumu kako LCD tehnologija jos nije dorasla CRT-u. Ipak, TN je dobar za igranje jer je najbrzi.
A to da glava moze da boli od LCD monitora do sada jos nisam cuo jer na LCD-u nema treperenja slike. Mozda i moze, ali JA za to nisam cuo niti sam dozivio (imam 3 LCD-a i 2 CRT-a od kojih navise koristim LG L1910B sa S-IPS panelom)
Priznajem da moj monitor nije najsrecnije rjesenje za igranje igara tipa HL2, FarCry, ali poenta kupovine kvalitetnog monitora nije u tome. Ipak, LCD monitori imaju prednost u strateskim igrama zbog ostrine slike.
Takodjer su LCD monitori bolji prilikom koristenja na dnevnom svjetlu jer nema refleksije svjetla.
Smatrao sam da neko ko vec 6 godina koristi 15" Belinea monitor vjerovatno ne spada u profesionalce kojima treba 20" ili veci monitor za CAD/3D ili ko zna sta...
Slika na LCD monitorima (tekst) u 2d je neuporedivo bolja. Za to je dovoljno da covjek stavi jedan CRT i jedan LCD jedan pored drugog i pogleda. Ne trebaju laboratorijska ispitivanja da se vidi tako nesto.
Uostalom, u ovom threadu ima vise gluposti od one moje izjave. Nevjerovatno...
Medjutim, to nije sve. Imao sam prilike vidjeti postove korisnika gdje oni fino iznesu svoje stavove (tvrdnje) o razim temama (bilo da je u pitanju tehnologija ili aparati) koje su POTPUNO pogresne i mogu da navedu ljude na pogresne zakljucke (jedan raniji thread o monitorima), a niko ih za to ne upozorava. Takve vrste postova su mnogo opasnije od ovog mog.
Zakljucak bi bio - covjek treba da kupi monitor kakav mu se svidi.
Samo ti brisi..... (nema ljutnje).
By the way, ona poruka je mogla i na private.
Pozdrav
DM7000S, SG-2100A, Invacom 0,3dB