pctel: Postoji minimumi po skolskim spremama. Za vodjenje firme potrebna je minimum SSS, a za osobu koja dolazi u bilo kakav kontakt sa novcem osnovna skola. Za agenciju proveri sta od ta dva.
Vise se ne gleda strucna sprema (mislim na osnovice za obracun, a ne na zahteve kvalifikacija).
Sta se desava ako registrujem radnju/agenciju i nemam realizacija/uplata prvih nekoliko meseci i za PIO i porez uplacujem na osnovu pozajmice?
Da li ce mi zatvoriti radnju/agenciju?
pancevac2006: Sta se desava ako registrujem radnju/agenciju i nemam realizacija/uplata prvih nekoliko meseci i za PIO i porez uplacujem na osnovu pozajmice?
Da li ce mi zatvoriti radnju/agenciju?
Zna li neko, danas sam zvao 2 knjigovodstvene agencije da pitam da li moras da ides na PDV ako si ortacka radnja ili ipak postoji neka varijanta da budes i pausalac. Jedni su rekli moras a u drugoj ne moras!
Sutra mi stize resenje i ne znam sta je tacno i sta da radim!
Malo brkas termine. Kod otvaranja radnje nema potrebe da odmah ulazis u PDV sistem, a ulazis ako ti promet preti da predje 2000000 dinara (za bilo koji period od godinu dana; moze biti od marta do marta - o tome moras da vodis racuna). To da li ces uci u PDV nije vezano za oblik radnje: da li je samostalna ili ortacka.
Ako nisi u PDV ne znaci automatski da si pausalac, pausalno oporezivanje je samo jedan od dva nacina placanja poreza i doprinosa.
Inace, svojevremeno sam sa prijateljem otvarao neku drugu radnju, pa smo i mi hteli da otvorimo ortacku radnju, a referent nas je savetovao da otvorimo na moje ime, a da njega prijavim kao radnika, sto se posle ispostavilo kao OK, jer sam nakon odredjenog perioda raskinuo ortakluk, a nismo morali da se patimo sa papirima. Dakle, ne ulazi u ortakluk, ako nisi siguran sta radis.
Da bi preduzetnik stekao pravo na paušalno oporezivanje moraju biti ispunjeni odredjeni uslovi koji su propisani prema Članu 40. Zakona.
Prema članu 40., stav 1, Zakona, preduzetnik ima pravo da podnese zahtev za paušalno oporezivanje ako mu okolnosti ne dozvoljavaju da vodi poslovne knjige.
Preduzetnik nema pravo na paušalno oporezivanje ako je:
- osnivač ortačke radnje
- obavlja delatnost trgovine na veliko i malo ( osim održavanje i opravka motornih vozila), hotela i restorana, finansijskog posredovanja i aktivnosti u vezi sa nekretninama.
Prema stavu 3. čl. 40. Zakona, postoji mogućnost da se preduzetniku, na njegov zahtev odobri plaćanje poreza na paušalno utrvdjen iznos.
- u čiju delatnost ulažu i druga lica
- čiji je planirani promet u godini 2.000.000 dinara
1. Uvodjenjem zakona o PDV-u prestao je da vazi zakon o porezu na promet, tj. porez na dodatu vrednost je zamenio porez na promet dobara i usluga. To je porez koji se odnosi na ono sto nabavljas, prodajes tj. na robu i usluge.
2. Drugi porez koji placas je porez na dobit, koji iznosi 10% na godisnju dobit i moze se placati pausalno (uprava procenjuje tvoju dobit) ili akontaciono (placas po prijavi, a posle po bilansu razliku - ako je ima)
3. Treca vrsta poreza su porezi i doprinosi koji se odnose na tvoj rad (penziono, zdravstveno, nezaposlenost ...) a njih takodje placas kao i ovo pod 2. pausalno ili akontaciono.
Naravno, sve ovo ako si otvorio radnju, posto o tome pricamo.
Ako nisi u sistemu PDV, onda ne placas ono pod 1. sto znaci da ne obracunavas svojim kupcima PDV, ali isto tako i nemas mogucnost povrata PDV placenog pri nabavci, sto tvoju nabavku cini skupljom za taj PDV, tako da ti se ne isplati da nisi u PDV-u ako se bavis trgovinom, a i tesko je verovatno da se bavljenjem trgovinom ne prelazi 2000000 dinara prometa godisnje.
Dakle, sto se tice ovog pod 1 ili si PDV obveznik, ili si tzv. "mali obveznik"
Placanje pod 2. i 3.
a) Ako nisi u sistemu PDV, onda si ti tzv. "mali obveznik", i kao takav mozes podneti zahtev za pausalno oporezivanje, pa ces biti tzv. "pausalac" i voditi samo KPO knjigu samostalno po sistemu prostog knjigovodstva
b) Mozes voditi knjige po sistemu prostog knjigovodstva samostalno (minimum PK1 knjiga, zavisi od tvoje delatnosti) ili po sistemu dvojnog knjigovodstva (knjige ti vodi ovlasceni knjigovodja) i placati porez po akontacionoj prijavi.
Dakle, sto se tice onog pod 2 i 3 ili si tzv. "pausalac" ili si tzv. "knjigas" (prosto ili dvojno knjigovodstvo).
drinciceva: Mi smo hteli da idemo na pausal,a pre neki dan sam video onaj zakon po kome ortacke radnje ne mogu,pa mi sad nista nije jasno.
Da, to znaci upravo to, neces moci da placas pausalno vec moras da udjes u sistem PDV-a. U ostaloom nema sta da razmisljas tu mnogo kada odes u poresko tu ce ti na licu mesta reci da li mozes i kako da se opredelis da budes oporezovan i to je to.
inodius: Da, to znaci upravo to, neces moci da placas pausalno vec moras da udjes u sistem PDV-a. U ostaloom nema sta da razmisljas tu mnogo kada odes u poresko tu ce ti na licu mesta reci da li mozes i kako da se opredelis da budes oporezovan i to je to.
Ne mora da uđe u sistem PDV-a. Vidi Goranovo objašnjenje iznad (hint: 'mali poreski obveznik').
Ni ovde ne mogu da se usaglase misljenja kao ni u knjigovodstvenim agencijama koje sam zvao :) Videcemo sta ce one nadrndane tetke u poreskom da mi kazu...
Hvala na info, sad mi je ipak malo jasnije. Iz vaseg iskustva, kad znam da necu min nekih par meseci imati nikakav prihod, jer mi je bolje da idem na PDV i knjige zbog toga sto na 0 prometa nema poreza ili ce mi opet uz neke obavezne troskove i uz trosak za knjigovodju sve to doci na isto kao da sam pausalac?
Jel mogu da otvorim racun u banci pre nego dobijem PIB ili im je PIB neophodan?
Ovo što je Goran gore napisao je 100% tačno, mogu i da dokumentujem ako treba (ako već nije negde ranije ostavljen link u vezi toga). Što se tiče odabira načina plaćanja poreza (PDV vs. non-PDV, paušal vs. knjige), moj ti je savet da sagledaš celu sliku, činjenica da li ćeš prvih meseci postojanja firme imati promet ili ne tu nema mnogo uticaja... Uzmi u obzir prirodu posla i očekivani obim prihoda, ko su ti dobavljači i klijenti itd.
Da bi dobio neki izvod iz registra Republickog zavoda za statistiku pretpostavljam da moram da podnesem prvo zahtev da me upisu?
Cemu uopste sluzi taj izvod, zna li ko?
To mi nesto Telekom trazi ...
drinciceva: Da bi dobio neki izvod iz registra Republickog zavoda za statistiku pretpostavljam da moram da podnesem prvo zahtev da me upisu?
Cemu uopste sluzi taj izvod, zna li ko?
To mi nesto Telekom trazi ...
Skokni do http://www.statserb.sr.gov.yu/ (tj. http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/print.htm) pa pokušaj da izvučeš taj izvod, trebalo bi da te ima u registru ako si sve završio kod APR. Sećam se da sam tu našao taj dokument kada mi je bio potreban, ali sad sam ponovo pokušao i neće (mada je vrlo moguće da je problem do mene - FF mi nešto baguje).
Probao sam vec to ali izbacuje mi prazan dokument, bez podataka!
Da li jos nisu dobili podatke ili sta...
Da ne treba da podnesem neki zahtev za upis u registar?
Jel mogu to samo sa neta da odstampam, ne treba neka overa ili nesto sl. ?
Vidim sad na netu da ima opcija "prepisa resenja" samo za pravna lica a za preduzetnike ne!? Jel to znaci da ne mogu da dobijem za agenciju ili... opet ne plivam u materiji :)
P.S. Meni to treba za Telekom ali vidim na tom dokumentu pise da se kao koristi i za otvaranje racuna i dobijanje PIB a meni to niko nije pominjao osim telekoma!
Znači dobijaš isto što i ja - ništa ;) Jedino što ti preostaje je da kontaktiraš zavod za statistiku i zatražiš taj izvod u štampanom obliku, što verovatno košta.
Koliko mi je poznato, ne podnosi se nikakav zahtev za upis jer oni (APR, PU, RZS i još neke državne institucije) razmenjuju podatke međusobno. Na kraju krajeva, taj dokument u praksi niko i ne traži (osim državnih firmi tipa Telekoma koje gaje kult tone papirologije kao obaveznog dela svakog posla koji ima veze sa njima). Sve što piše u njemu piše i u rešenju o registraciji.
Ma Telekom nije citav, APR mi nije trazio nista da otvorim agenciju a sad zbog Telekoma moram da se cimam i vadim taj izvod i sa rodjenim bratom sklapam ugovor o zakupu dela stana i da ga overavam u sudu!
Zna li neko sta se dešava sa obračunom doprinosa po Zakonu koji bi trebalo da se primenjuje od 1.1.2007? Konkretno me zanimaju olakšice (ako postoje) u slučaju kada se otvara radnja ili preduzeće iz radnog odnosa.
Potpis
Mnogo je interesantnije ne znati nego znati. Kada znamo, svi znamo isto. Kada ne znamo, svako ne zna drugačije.