Citat:
bkaradzic: Ima i drugih problema, ali piraterija jeste glavni i najveći što se tiče formiranja industrije igara... I direktno (kroz nelojalnu konkurenciju u vidu piraterije) i indirektno (kroz nedostatak iskustva). Čak i ako neko uloži pare, ta kompanija u Srbiji mora da preživi sve "dečije bolesti" pre nego što izda igru, jer te "dečije bolesti" nisu naučene kroz iskustvo i predupređene. Koliko je bilo pokušaja razvoja igre čak i sa investicijama, sa stranim izdavačima, pa do kraja igra nije prošla ni prototip fazu?
Sve je to tacno i logicno, ali piraterija nije glavni razlog/problem. Kada bi se ovde
od sutra pa na dalje koristio samo legalan softver i prodavali samo originali to ne bi
imalo pozitivan uticaj na timove koji ovde sada nesto rade.
Da smo mi ziveli u normalnoj drzavi pod normalnim okolnostima proteklih 10 godina,
"piraterija-sprecava-razvoj-gaming-industije" bi bilo tacno. Buduci da se zivelo kako
se zivelo, piraterija pada na 3-4. mesto na top listi, a mozda i nize.
Citat:
bkaradzic: Ti si iz GameYus? Pretpostavljam da ćete za Will of Steel (vidim na EB igra izlazi 2/1/2005) videti prvi royalty ček negde u Junu 2005. Pa će biti interesantno čuti šta ćeš onda da misliš o stranom tržištu. ;)
Sad ispade da ja ocekujem sedam miliona prodatih kopija i kucu na moru. :)
Ono sto rekoh da svaka malo ozbiljnija igra nadje izdavaca se odnosilo na klona
cuvene igre Crusader za Amigu. Ladno smo (ekipa sa kojom sam tada radio)
nasli izdavaca koji bi 2000. godine izdao igru sa 8-bitnom grafikom :). Naravno, to se
nije desilo uglavnom zbog neozbiljnosti kljucnog dela tima.
Mass murder ain’t just painless,
Now we’ve made it cute.