Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

CV?

[es] :: Vodič za posao :: CV?
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 65902 | Odgovora: 108 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ph0boS

Član broj: 431
*.dial.InfoSky.Net

icon CV?26.12.2001. u 15:10

Kako treba da izgleda CV ?
26.12.2001. u 15:10 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
Vice President - Product and Business Development, Ci..
EU

Administrator
Član broj: 13
*.verat.net

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: CV?26.12.2001. u 16:35
Treba da sadrzi:

- Tvoje skolsko zvanje, kao i sva akademska/skolska zvanja stecena pre toga sa imenom i adresom skole/fakulteta (od trenutnog zvanja pa unazad)

- Tvoje profesionalno iskustvo, pozicije, imena firmi i adrese

- Ako si radio istrazivacke projekte, imena projekata, profesora, saradnika

- Imena tvojih naucnih radova (ako imas), knjiga, publikacija

- Tvoje vestine (skills), kursevi, sertifikati, itd...

- Jezici koje koristis

- Tvoji interesi

- Reference (ako ih imas), mada je obicaj da se samo stavi 'dostupne na zahtev'

http://www.free-resume-tips.com/resumetips/curriclm.html

26.12.2001. u 16:35 

Ozbiljna
Belgrade

Član broj: 1323
*.ptt.yu

icon Re: CV?26.12.2001. u 17:30
Citat:
ph0boS:
Kako treba da izgleda CV ?

Slazem se potpuno sa prethodnim odgovorom, s tim sto moram da napomenem da izgled CV-a zavisi od njegove namene.
T.j. nije isto da li CV pises da bi aplicirao za neku skolu/fakultet ili ga pises da bi konkurisao za posao, kao sto nije nevazno za koji posao. To je jako bitno, jer od toga zavisi na sta ces u samom CV-u staviti akcenat.

Ovaj prethodni site je jako koristan, ali mislim da je suvise obiman za ono sto, verovatno, tebi treba. Najvaznije je da CV bude sto precizniji (opet u zavisnosti od njegove namene) i jasno napisan (pregledan, sa naglaskom na najvaznije stvari).

Ono sto bih ti ja predlozila je sledeca metodologija:

Name:
Address:
Date of birth:
Telephone:
E-mail:

kao osnovne podatke. Zatim:

Education:

zavisi od svrhe CV-a. Ako konkurises za posao, navesces samo koju si srednju skolu zavrsio (bez blizih podataka), a ako konkurises za fakultet ili neke post-diplomske onda je potrebno navesti i sa kojim prosekom, da li si imao neke nagrade, radove (seminarske) i sl.

Interests:

ovde je bitno navesti sta te najvise zanima u vezi oblasti za koju konkurises. Ako je u pitanju posao, sta te zanima da radis u toj oblasti; ako je u pitanju fakultet, koji predmeti su ti najinteresantniji i da li si se njima bavio i van fakulteta i srednje skole i sl.

Languages:

naglasiti i level znanja jezika (fluent ili fair i sl.)

Computers:
mislim da ovde ne moram da objasnjavam samo je bitno navesti SVE sto si ikada radio a imalo je veze sa kompjuterima (do toga da li "slepo" kucas, koje programe koristis u radu i sl.)

Working expirience:
opet zavisi od toga da li ti CV treba za posao ili fakultet. Ako je za posao, onda treba navesti SVE sto si ikada radio (makar i besplatno) a vezano je za tu delatnost za koju se prijavljujes, cak i ako je tebi to nesto sto se podrazumeva (npr. imas svoj web site koji si sam dizajnirao, koji ima tu i tu posecenost i sl.)

Hobbies:
Ovo je obicno nesto sto mi cesto preskacemo, misleci da je nevazna stavka, ali veruj mi na rec da cesto i nije. Jer, nije isto da li ti recimo volis da igras sah i dobar si u tome ili si se nekad intenzivno bavio nekim sportom i sl. To je deo koji tvom buducem poslodavcu/profesoru mnogo govori o tebi kao licnosti i tvojim interesovanjima koji nisu direktno vezani za fakultet/posao.

Naravno, na kraju uvek mozes da dopises ako si ziveo van zemlje, putovao, da prilozis preporuke profesora i sl. To sve opet zavisi od toga za sta ti je CV potreban

Iskreno se nadam da sam ti bar malo pomogla i uprostila stvari
Ako te jos nesto zanima, pitaj i ja cu pokusati da ti odgovorim.
26.12.2001. u 17:30 

ouros
Seattle, WA

Član broj: 342
*.lsanca1.dsl-verizon.net

icon Re: CV?27.12.2001. u 19:04
Kad pises CV, uz svaki dobar CV ide i cover letter, to ti je kao pismo gde ti opisujes sebe i gde hvalis sebe, kako si dobar , pouzdan, odgovaras na pitanja zasto si ti pravi covek za tu i tu kompaniju .... svaka iole bolja kompanija ti trazi taj cover letter. CV nije dovoljan sem za neke manje firmice.

Poz
Uros
27.12.2001. u 19:04 

ctpaba
Robert IVKOVIC
System admin, network admin, webmaster.......
Paris

Član broj: 597
*.w80-11.abo.wanadoo.fr

Sajt: www.ctpaba.org

icon Re: CV?28.01.2002. u 22:19
svaki dan pregledam oko 100tinak CV-ova!
cover leter ide direktno u kantu bez citanja ali je ozbiljno kad je tu !
ja gledam uvek hobi (jer i ja kad sam se zaposlio naveo sam RADIOAMATER i na prvom sastanku sa gazdom sam viseo pricao o tome nego o TCP/IP-u) i obavezno eliminisem one koji kao hobi navedu: "Muzika, izlasci, Counter Strike(iako sam fanatik), surfovanje, i tako to ...
ako imas hobi navedi sta si postigao u njemu i koliko ti je vazan ili nemoj nista da stavljas !!! sredine nema !!
onda meni je vazno da bude na jednom listu, jer CV u stilu Ane Karenjine na 14 strana u 24 paragrafa nikad i ne gledam!
nevolim kad mi neko nabraja sve verzije winblovza i delove ofisa! Na velike CVove obicno ljudi stave sve sto znaju (cak i vise od toga) a ako ti celo znanje stane na CV onda jebiga !
ako hoces mogu da ti posaljem par klisea koji meni padaju u oci !!

pazi sad jos i ovo svako ko cita CV nemora da ima iste kriterijume?
CTPABA uber alles
www.ctpaba.org
28.01.2002. u 22:19 

Reljam
Relja Markovic
Project Natal - Microsoft Game Studios
Seattle, WA

Član broj: 531
165.121.40.*

Sajt: www.linkedin.com/in/relja..

icon Re: CV?01.03.2002. u 17:22
Moje iskustvo sa CV-ima: intervjuisao sam programere za posao u jednoj od vecih IT firmi.

Zapazanja:
Za trazenje posla u ITu, dakle ne za faks ili za nesto drugo, ne treba ti cover letter. Tacnije, cover letter je prikladan za 'drustvene' poslove gde je tesko izmeriti performanse kandidata.

Hobiji: nisam video ni jedan rezime sa hobijima. Uglavnom je zbog toga sto se svi trude da sto vise smanje rezime, a da kazu sto vise (sasvim ispravno, niko nece da cita rezime na 3 strane). Hobiji samo zauzimaju mesto, i prikladniji su za osobe koje nemaju sta da stave u ostatak rezimea. Izuztek su ekstremno relevantni hobiji (tipa: napravio sam elitesecurity.org, sajt sa 10K usera, itd., itd.), koji se onda stavljaju kao non-professional achievements (ili kakogod vec hoces da ih zoves), i onda se malo vise prica o njima.

Duzina: jedna strana je optimum, dve strane je maksimum.

Format koji se meni najvise dopada: performance resume. Na samom pocetku (iza imena i telefona, naravno) se stavi spisak 3-5 'career highlights'-a. Ti highlights-i su jedan red svaki, i to je ono sto privuce oko rekruteru.

I na kraju: ovo je samo ono sto se meni dopada. Svako vise voli drugaciji rezime ili drugaciji nacin predstavljanja, i naravno to je sve ok. YMMV
01.03.2002. u 17:22 

God_Of_HellFire
Ivan Golubović
AVS electronic
Negde iza duge

Član broj: 3154
*.dial.InfoSky.Net

icon Re: CV?07.06.2002. u 22:17
Mozda sam malo neupućen, ali šta je to cover leter? I šta treba da sadrži?
AVS
07.06.2002. u 22:17 

Ozbiljna
Belgrade

*.ptt.yu

icon Re: CV?09.06.2002. u 15:08
Citat:
God_Of_HellFire:
Mozda sam malo neupućen, ali šta je to cover leter? I šta treba da sadrži?

Cover letter se uglavnom prilaze uz CV i obicno se pise na pola strane. Sluzi da izdvoji onoga ko salje CV+Cover letter iz mase. Znaci - cv je depersonalizovan, onaj ko ga cita ne moze da zakljuci kakva je neko osoba samo na osnovu CV-ja. Cover letter samim stilom pisanja moze dosta da kaze o karakteru osobe koja aplicira, tako da se zbog toga cesto prilaze uz CV cak i kada nije direktno navedeno da je to potrebno.

To bi otprilike izgledalo ovako:

"Dear Sir/Madam,
Moje ime je.... i ja zaista i iskreno zelim da dobijem posao/mesto na fakultetu za koji se prijavljujem. Kao sto mozete videti iz mog CV-a koji je prilozen, ja sam radio/la sledece poslove (nabrojati samo one najvaznije u par reci koji najvise odgovaraju mestu za koje se prijavljujete) i zbog toga mislim da bih ja sa svojim prethodnim iskustvom mogao/la puno da doprinesem radu Vase firme/fakulteta.

Hvala Vam za Vase izdvojeno vreme i nadam se da cu uskoro cuti odgovor od Vas.

Srdacan pozdrav,
Ime i prezime"

Naravno, u zaglavlja se stavlja ime, prezime, telefon, email i podaci onoga ko CV i cover letter salje, kao i onoga kome se CV i cover letter salju.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla u objasnjenju, ako ima jos nekih nedoumica slobodno pitajte
09.06.2002. u 15:08 

Ozbiljna
Belgrade

*.ptt.yu

icon Re: CV?09.06.2002. u 15:21
E, da. Jos jedna stvar na koju nisam stigla da odgovorim vezana za hobi - pro&contra u CV-ju.
U principu, nije obavezno i kao sto je neko rekao, kada vec imate neko vece iskustvo samo zauzima mesto u toj zadatoj formi - jedna do dve strane. Medjutim, i to dosta govori o karakteru osobe koja aplicira za posao/fakultet i moze da bude znacajno (naravno, ne i presudno).
Npr. koliko ja kapiram Gojku je ES hobi, a ne stalan posao. I to je cinjenica koja zaista moze da pokaze koliko je njemu stalo do ovih tema, koliko zna, koliko je tome posvecen i sl. Isto tako, ako neko aplicira na neki, npr. Americki, fakultet a dobar je veslac , pri tom taj fakultet ima tradiciju veslackog sporta, jaku ekipu i sl. naravno da im je u interesu da pre uzmu nekoga ko moze dobro da ih predstavlja i na tom polju a vec ispunjava sve ostale zadate uslove za prijem na taj fakultet, nego nekoga ko SAMO ispunjava ostale uslove.
U krajnjem slucaju, svako treba sam da proceni koliko je njegov/njen hobi relevantan za odredjeno mesto na koje se aplicira, jer CV je promenljiva kategorija - uvek se prilagodjava uslovima konkursa i u skladu sa tim se akcenat stavlja na odredjene stvari
Toliko od mene ovaj put.
09.06.2002. u 15:21 

ventura
Beograd

Član broj: 32
*.verat.net

icon Re: CV?09.06.2002. u 18:19
A sta mislite, vi recimo stavite da vam je hobi Lov, i posaljete ga, a vas buduci sef voli zivotinje, i ladno vas zbog toga ne primi...

Ili stavite da volite fudbal, ili neku dugu glupost, a sefu se to licno ne svidja i ne prime vas zbog toga... zato je naljbolje hobije uopste izostaviti...
09.06.2002. u 18:19 

Reljam
Relja Markovic
Project Natal - Microsoft Game Studios
Seattle, WA

Član broj: 531
*.dialup.mindspring.com

Sajt: www.linkedin.com/in/relja..

icon Re: CV?09.06.2002. u 20:47
Ljudi, treba da razdvojite poslovne CVje od fakultetskih - nisu isto. Za fakultet treba da se pisu cover letteri, hobiji, cvetici, i sve ostalo jer ako je neko na fakultetu u veeelikom broju slucaja nema neko iskustvo koje moze da bude zanimljivo poslodavcu (recimo exp. sa full product life-cycle-om, itd. (zavisi od branse naravno)).

Ako neko vec ima radno iskustvo, i trazi posao, i ako se bavi programiranjem, i dalje tvrdim da cover letter ne treba, a hobiji samo trose prostor koga je ionako malo. Jedino kada bih stavio hobije je ako su stvarno relevantni (gore sam dao primer Gojka i ESa).
09.06.2002. u 20:47 

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
*.yubc.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk

icon Re: CV?29.09.2002. u 10:16
Citat:
ventura:
A sta mislite, vi recimo stavite da vam je hobi Lov, i posaljete ga, a vas buduci sef voli zivotinje, i ladno vas zbog toga ne primi...

Ili stavite da volite fudbal, ili neku dugu glupost, a sefu se to licno ne svidja i ne prime vas zbog toga... zato je naljbolje hobije uopste izostaviti...

Da, a sta ako pokusavas da se zaposlis u nekoj IT firmi i kazes da ti je hobi open source programiranje, elektronika itd... to mislim da ide u prilog ?!
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
29.09.2002. u 10:16 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
*.dip.t-dialin.net

icon Re: CV?29.09.2002. u 10:30
Ne ako firma ne voli open-source :)

Odes u MS i kazes da volis GPL pa ces da vidis kako ces da dobijes posao :)

29.09.2002. u 10:30 

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
*.verat.net

Jabber: grakic@jabber.org
Sajt: blog.goranrakic.com

icon Re: CV?29.09.2002. u 10:40
NE bih se baš složio. Jer pazi, to što ti voliš OpenSource znači da voliš da programiraš, tj voliš ono što radiš. Njima to znači da ćeš ponekad raditi prekovremeno i ako te ne plate za to, da će te ukupno moći manje platiti jer ti voliš OpenSource, tj voliš da radiš i free.

Mislim u principu se ne treba pretvarati, pa ako dobiješ posao dobiješ, ako ne tražiš novi.
http://sr.openoffice.org — slobodan kancelarijski paket, zamena za MS Office, na srpskom i engleskom, legalno bez troškova licenciranja
29.09.2002. u 10:40 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
*.dip.t-dialin.net

icon Re: CV?29.09.2002. u 10:51
Ne znam zasto bi tebi kao radniku islo u prilog da te a-priori gledaju kao overtime kandidata pa jos kao i coveka koga mogu manje da plate... to nikome ne bih pozeleo :)

29.09.2002. u 10:51 

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
*.yubc.net

Jabber: Autoexes@jabber.sk

icon Re: CV?30.09.2002. u 18:40
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ne ako firma ne voli open-source :)

Odes u MS i kazes da volis GPL pa ces da vidis kako ces da dobijes posao :)

Hehehm znao sam da ce odgovor na moju poruku biti u ovom maniru, ali necu sad o svojim proracanskim sposobnostima, to nije za ovaj forum :D

Sta znam, tu si relativno u pravu... ako je poslodavac da kazem normalan a ne pakostna pizda, ondaces dobiti poso i u ms iako si opensource programer, u suprotnom neces... Sad na tebi je da procenis de ces naci tu pakostnu pizdu pa onda ne stavljas to u cv :)
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
30.09.2002. u 18:40 

sasakg

Član broj: 5268
*.ptt.yu

icon Re: CV?14.10.2002. u 15:23
Ako se CV salje mailom, da li je ok da se uradi u Wordu i pusti kao
attachment i koji je najbolji font za pisanje, za koji se pretpostavlja da ga ima i primaoc ?
14.10.2002. u 15:23 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
*.telemaxx.net

icon Re: CV?14.10.2002. u 15:46
Citat:
Ivan Tanasic:
Sta znam, tu si relativno u pravu... ako je poslodavac da kazem normalan a ne pakostna pizda, ondaces dobiti poso i u ms iako si opensource programer, u suprotnom neces... Sad na tebi je da procenis de ces naci tu pakostnu pizdu pa onda ne stavljas to u cv :)

Ma to je bila sala - dosta firmi podrzava OpenSource - do neke granice - ono sto je bitno je ako ti njima ustupas/prodajes/licenciras svoj source a softver ce biti closed-source, da tu nema GPL koda koji nije tvoj (posto je GPL filosofija slobodno koriscenje tudjeg GPL koda) - jer onda nastaju pravni problemi koji mogu biti vrlo zamrseni.

14.10.2002. u 15:46 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
*.telemaxx.net

icon Re: CV?14.10.2002. u 15:48
Citat:
sasakg:
Ako se CV salje mailom, da li je ok da se uradi u Wordu i pusti kao
attachment i koji je najbolji font za pisanje, za koji se pretpostavlja da ga ima i primaoc ?

Gledaj da Word kopija bude licencirana, ili koristi .rtf format.

Koristi sistemske fontove (Arial, Times New Roman) - to svako ima.

14.10.2002. u 15:48 

sasakg

Član broj: 5268
*.ptt.yu

icon Re: CV?14.10.2002. u 18:04

Hvala puno, a sto se tice Worda nije licenciran, ali se doticna firma bavi kozmetikom tako da nece primetiti razliku. :-) U oglasu nisu trazili CV, pa
ja pokusavam da ih malo impresioniram. Valjda ce tamo neko primetiti
razliku izmedju obicne molbe i CV.
14.10.2002. u 18:04 

[es] :: Vodič za posao :: CV?
(TOP topic, by Davor Vlajkovic)
Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 65902 | Odgovora: 108 ]

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.