borba protiv piraterije ja jedna kompleksna stvar. Ocigledno da drustvo, ne samo srpsko vec citav svet, ne moze adekvatno da se izbori protiv piraterije. Zbog toga protivnici piraterije uglavnom shvataju da sve ostaje na moralu i sve svoje argumente zasnivaju na tome da je to kradja, sto jel nije moralno, i tako dalje i tako blize. Prakticno ostavlja se pojedincu da odluci.
Medjutim, kad pricamo o moralu postavlja se pitanje ko ima prava da moralise ? Konkretno, ja bih pitao da li ima na ovom forumu neko ko NIKAD ama bas NIKAD nije koristio piratski softver ? Tesko. Naravno, ja razumem da neko ko sad radi u industriji softvera zeli da suzbije pirateriju jer mu
vise ne odgovara, a spreman je da kaze kako je on 90-tih koristio piratski softver "jer nije bilo druge", a bilo je, kao sto i danas ima ljudi puno siromasnijih nego sto je on bio 90-tih pa bi onda to pravilo i za njih trebalo da bude primenljivo ?
Jednom tako cekam voz i on kasni, i kasni i tek ce ti jedan cica: tako je bilo i u Rusiji dok Staljin nije obesio na svaku banderu zeleznicara. Znaci isto je to. Sad ima nekih koji hoce da ogranice internet, a ne shvataju da je internet i uopste kompjuterizacija donela jedan novi svet u kome ne vaze vise oni stari zakoni i da se moramo prilagoditi novim okolnostima i stvarati nove biznis modele. Sve ostalo je zavaravanje...
C 300