Mala ispravka, DSPRadio program ipak podrzava TX ali mi je iskocio tu drugi problem. Naime, poznato je da se oscilator postavi na neku ucestanost a da sa samim SDR programom moze da se "sheta" +/- 92Khz ili koliko vec zvucna kartica moze da podrzi. Recimo ja slusam nesto na 33KHz. Kada predjem u TX mode, software ima dve mogucnosti da se postavi na tu ucestanost, tacnije Fosc + 33KHz. Prva mogucost (mislim da tako radi ovaj DSPRadio), je da modulisani signal pravi oko nulte ucestanosti a da osnovni oscilator pomeri za 33KHz (RIX/TIX). Druga varijanta je da ostane na istoj ucestanosti oscilatora a da pomocu DSP procesiranja moj modulisani signal umetne u 33. KHz-u. Konkretan problem mi pravi medju program SDRBrowser koji "ne konta" RIX/TIX. U kontaktu sam sa autorom SDRBrowser-a Gerrit Polder-om i trenutno smisljamo kako to da resimo.
Inace cela postavka sa TX opcijom je malo zaludna jer opet i tu postoje dve varijante kako ukrstiti ulaz/izlaz iz kartice da rade i RX i TX. Prva komplikovanija opcija je da postoji elektronski ili relejni preklopnik koji bi shodno trenutnom modu tako i ukrstio stereo ulaze i izlaze. Dakle ako je RX mod, ulaz u zvucnu bi bio povezan na I/Q izlaz iz prijemnika dok bi izlaz iz zvucne bio povezan na zvucnike/NF pojacalo. Kod TX moda, ulaz u zvucnu bi bio povezan na mikrofon a izlaz iz zvucne na I/Q ulaze predajnika.
Druga varijanta je da se koriste dve zvucne kartice ili jedna kartica koja ima vise ulaza/izlaza. TC Elektronic Impact Twin koji ja koristim na srecu ima vise ulaza i izlaza tako da cu ja koristiti tu varijantu.
Od onog Class D pojacivaca sam naravno odustao jer nece moci da radi sa SSB/LSB modulacijom i moracu da nadjem neki drugi pojacivac koji moze da razvije par W kako bi gurao sledeci stepen pojacivaca. Za sledeci stepen (linearac) uopste nemam potrebne komponente (pocevsi od tranzistora pa sve do HF transformatora) tako da sam u tu svrhu kupio gotovu/sklopljenu rusku
plocicu baziranoj na 2 x BLW77 koja moze da razvije 100-ak W. Dodatno sam spremio 10 reed
releja koje cu da iskoristim za izlazne filtere. Moram jos tacno da utvrdim sa kojom konfiguracijom cu da napravim filtere jer ovi releji imaju samo radne kontakte (5 ampulica u kucistu) pa moram da spojim vise kontakta paralelno a jedan konktak je deklarisan za 2.5A/250VAC transportne struje (naravno ne bih da idem bas u njegove limite). Koliko sam mogao da izracunam, struja bi bila oko 1.4A za snagu od 100W na 50ohma (70VAC), tako da bi sa 2 paralelna kontakta mogao sigurno da pokrijem tu snagu sto mi onda odgovara da sa jednim relejom mogu da preklapam i ulaz i izlaz iz filtera.
Ostaje mi "samo" jos problem sa feritnim prstenovima (za BPF) koje nikako ne mogu da nabavim. Radin na varijanti da nabavim EPCOS / TDK jezgra preko Distrelec-a koji na srecu imaju predstavnistvo u Srbiji.
Dakle, ne salim se sa ovim TX-om :) Zelim to kompletno da napravim.