Kako su "eksperimenti" u žiži tvog prijedloga, hajde da napravimo malo "glasanje": Koja dva eksperimentalna dokaza STR smatraš (smatrate) najubjedljivijim dokazom za "dilataciju vremena" ili "kontrakciju dužina"?!
U žiži mog predloga su eksperimenti, a ne “eksperimenti”. Mislim da je minimum oko koga moramo da se složimo odgovor na pitanje “šta je valjan eksperiment?”.
I samo još jedna stvar čisto zbog terminologije (mada verujem da je to već pominjano). Ne postoje dokazi teorija. Ako se moj eksperiment slaže sa onim što neka teorija tvrdi da će se desiti, ja ne mogu sa potpunom sigurnošću da tvrdim da će rezultati ponovljenog eksperimenta, na istom ili nekom drugom mestu biti identični. Ponovljeni eksperimenti čine teoriju verovatnijom, ali ne i izvesnom.
Što se tiče eksperimenata, nemam ubedljiv eksperiment za kontrakciju dužina. Ali se ona može učiniti ubedljivom indirektno. Ne znam da li je postojalo bilo šta sa merljivom dužinom što se kretalo u odnosu na nas brzinom na kojoj su relativistički efekti osetni. Najubedljiviji eksperimenti kojima se utvrđuje dilatacija vremena za mene su oni sa pionima i mionima. Evo, daću jednu nestandardnu postavku ovog eksperimenta, ona je samo ekstrapolacija na osnovu realnog eksperimenta koji je izveden.
Zamislimo da sam konstuisao pionski sat. Stvorim 100 piona, i odmah ih dovedem u stanje mirovanja (ne znam da li je ovo moguće, neki fizičar bi trebalo da nam pomogne). Kada detektujem da se 50 piona raspalo, sat otkuca jedan klik. Proces tako ponavljam. Onda pošaljem taj časovnik brzinom od 0.99c u nekom pravcu. Mogu izračunati (prerelativistički) da će sat pokazivati oko sedam klikova kada bude prošao pored osobe koja se nalazi na oko četrdesetak metara od mene. Ali onda mi ona kaže da je videla da je pionski časovnik otkucao samo jedan klik.
Ako veruješ da je ovo moguća postavka eksperimenta (ok, i to se može dovesti u pitanje), da li ti tvrdiš da će osoba na četrdeset metara videti neko drugo vreme na satu koji prolazi pored nje, ili tvrdiš da će videti da je sat otkucao jedan klik, ali imaš alternativno objašnjenje za to.
Pozdrav.

Re: Teorija Relativnosti
. "Posmatrač" S, u sredini odsječka pružnog nasipa AB "vidjet će" istovremeno zrake odaslane istovremeno iz A i B.
Re: Teorija Relativnosti