Kao što je nekima poznato, pre par dana sam pazario Canon PowerShot G9. Evo nekoliko slika koje su mi delovale zanimljive.
Prekršiću dva pravila čisto kako bih ilustrovao nešto što sam danas pročitao, a onda uspeo da primenim i u praksi. Ta dva pravila su: postaviću tri slike; jedna je veoma blago obrađena.
Prva slika je slikana pri "običnom" osvetljenju u sobi sa razdaljine od oko 3m sa zumom od oko 2x. Spot metering, ISO 200, ekspozicija od 4 sekunde f/3.5. Motiv je svećnjak na stolu. Simpatičan detalj su upaljene male sveće na stolu.
Druga slika je slikana pri vrlo sličnom, prilično tamnijem osvetljenju, macro mod, manual focus na oko 23cm. ISO 100, metering je center weighted average, ekspozicije 8 sekundi, f/4.5. Slika je premalo eksponirana, ali je bilo dovoljno informacija u njoj da bi mogla da se „spasi“ blagim osvetljavanjem u editoru (iPhoto u ovom slučaju). Takođe, model je veoma prašnjav, što se prilično efikasno otklonilo blagim „noise reduction“. Slede originalna i izmenjena slika.