Citat:
mmix: vec sam carinu nazvao bandom indijanaca zato sto mi je naplatila i carinu na postarinu.
Ne radim za carinu. Ne branim, niti napadam carinu. Mejdutim, postoji neki propis, a ovde je spominjan po raznim temama, da se carina placa i za postarinu, ali postoji neki kriterijum - ne secam se tacno, nemoj da me drzis za rec, cini mi se da do vrednosti posiljke od 20 eura ne placas nista, a ako je posiljka vrednija od 20 onda se placa i na postarinu. Da li je drzava ovlascena da to naplacuje ne znam, ali i sam znas da je vreme novac, skuplja postarina najcesce znaci i brzu dostavu, pa tvoja roba samim tim dobija vecu vrednost za krajnjeg korisnika i verovatno je tu kvaka zasto se i na postarinu naplacuje carina.
Ne branim "kauboja", ali ti malo previse emotivno gledas na sve to. "Zasto oni ovo, zasto oni ono, ko ih je ovlastio ..." govoris kao neko ljutito dete, kao da ne znas gde smo i kako se zivi. Uz rizik da skliznem u politiku, napomenuo bih ti da postoje i mnogo veci egzistencijalni problemi velikog broja ljudi u nasoj zemlji Srbiji, i sumnjam da iko od nas to voli, ukljucujuci i sve politicare, cak i one najgore, ali sve zajedno je prakticno visa sila, tako da je ovoliko kukanje "za tamo neku carinu", koju i sam placam, do neke mere i neukusno, dok se neki pate za koru hleba. Ti imas pravo da kazes "bas me zabole za te koji se pate za koru hleba" ali time dopustas da i neko drugi kaze za tebe "bas me zabole sto ti naplacuju carinu na postarinu".
Silom prilika kupujem neku elektrotehnicku robu iz Nemacke preko jedne firme, koja ima specifican nacin poslovanja. Prima individualne porudzbine, tamo kupuje robu u maloprodaji - dakle, placam kao prvo Nemackoj PDV i sve sto pripada, dovozi ovamo i zbog brzine rada i zastite robe placa (verovatno) carinu po maksimalnoj tarifi (sto se vidi po tome sto roba stize netaknuta, uvek originalno fabricki zapakovana - do zadnje kutijice - nema onih nalepnica "ocarinjeno", niti selotejpa, apsolutno nista) i na kraju me roba kosta skoro 100% vise nego ista roba ovde. Naravno, ako ista roba postoji i ovde i tamo, onda kupujem ovde, ali i ako mi nesto ne treba, a postoji ovde, to dobro posluzi za poredjenje. I sta sad reci za taj postupak, koliko bih ja onda trebalo da kukam? A ne kupujem nikakvu svemirsku tehniku, najobicnije stvari, ali za koje ovde nikad culi, ni videli, i zato ih ni ne uvoze.