Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Spermogram]: Zašto se semena tečnost analizira i šta utiče na rezultate...

[es] :: Nauka :: [Spermogram]: Zašto se semena tečnost analizira i šta utiče na rezultate...

[ Pregleda: 21212 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon [Spermogram]: Zašto se semena tečnost analizira i šta utiče na rezultate...06.12.2004. u 13:56 - pre 235 meseci
Spermogram je jedan od prvih testova kojim se utvrđuje da li postoji problem zbog koga je otežano začeće deteta. Neplodnost se medicinski testira tek ako ne dođe do začeća nakon dve godine normalnih polnih odnosa, ali to nije jedina činjenica koju bi trebalo da znate o funkcionisanju svog reproduktivnog aparata. Istraživanja pokazuju da je kod svakog trećeg neplodnog para "krivac" neki problem sa semenom tečnošću (ST). Zbog toga se ST analizira, a šta sve može da otkrije spermogram:


Šta kaže spermogram

- Analizom semena može da se utvrdi količina semena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji;
- vreme potrebno da plazma u ST pređe u tečno stanje, pošto zgrušavanje nastupa neposredno nakon ejakulacije, a normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta;
- zatim broj spermatozoida (spm.) po mililitru ejakulata;
- morfologija spm., odnosno građa i postotak normalno oblikovanih muških polnih ćelija;
- pokretljivost spm., zato što oni moraju da budu sposobni da plivaju unapred da bi mogli da stignu do ženske jajne ćelije i da je oplode;
- pH vrednost ST, to jest kiselost (nizak pH) ili baznost (visoki pH) semene tečnosti;
- broj belih krvnih zrnaca, koja normalno nisu prisutna u ST;
- nivo fruktoze u ST koja spermatozoidima osigurava energiju.


Optimalno uzdržavanje

Preporučljivo je da se muškarac dva do sedam dana pre analize ST uzdržava od seksa. Tako osigurava najveći broj spm. u ejakulatu i povećava pouzdanost testa. Ali poželjno je i da ne izbegava seks duže od dve nedelje pre testiranja zato što duga apstinencija može da dovede do slabije pokretljivosti spm. Takođe bi trebalo da izbegava alkohol najmanje 24-48 sati pre testa. Uzorak ST obezbeđuje se masturbacijom i ejakulacijom u posudu za uzorke, u posebnoj prostoriji ili u toaletu ordinacije. Teoretski je moguće uzeti uzorak i prekidom polnog odnosa, ali samo ako se isti dešava u neposrednoj blizini ordinacije i tada treba poštovati uputstva lekara o rukovanju uzorkom. Pošto su odstupanja u kvalitetu uzorka ST normalna, dešava se da se analiza ponovi dva-tri puta u razdoblju od tri meseca.


Dodatna ispitivanja

Rezultati analize ST obično su gotovi narednog dana. Ako se utvrdi abnormalnost, mogu da se rade dodatna ispitivanja, kao merenje nivoa hormona (testosteron, LH, FSH ili prolaktin) i, izuzetno, biopsija testisa. Sposobnost plivanja spm. kroz sluz grlića materice meri se postkoitalnim testom. Posle odnosa uzimaju se uzorci sluzi sa grlića i ST iz vagine, pa se pod mikroskopom posmatraju muške polne ćelije. Ako se drže na okupu i ne plivaju unapred, to može da ukaže da organizam žene razvija antitela protiv ST muškarca.

Pet načina da popravite spermogram

VIŠE SEKSA
Ako vodite ljubav svaki drugi dan i češće, sperma će vam biti pokretljivija, brža, a svaki će spermatozoid imati više snage, kaže dr Margaret Makartni za časopis „Muško zdravlje".

VIŠE CINKA
Uzimajte cink kao dodatak ishrani ili promenite način ishrane. Cink je važan sastojak u stvaranju sperme i zato bi trebalo da jedete ribu i morske plodove - tu ga ima u ogromnim kolićinama.

VIŠE OPUŠTANJA
Što se bolje osećate, proizvodićete više sperme. Stres i napetost su smrt za spermu.

VISE HLADNOKRVNOSTI
Postoji zdrav razlog zbog koga se testisi nalaze izvan tela. temperatura od 37 stepeni odlična je za srce, bubrege i mozak, afi tek je 33 stepena idealno za proizvodnju sperme.

MANJE KILOGRAMA
Gojaznost i nezdrava ishrana veoma su često povezani s proizvodnjom male količine sperme. Zato ukinite pljeskavice i bacite se na sveže voće i povrće. I obavezno vežbajte što više. Postacete i plodniji i privlačniji.

Pet načina da uništite spermogram

NAZEB
Obićna prehlada može da smanji produkciju sperme u periodu od šest meseci nakon izlećenja.

PUŠENJE
Nikotin umanjuje kvalitet sperme jer se pušenjem u organizam unose brojne štetne materije.

LEKOVI
Neki lekovi pogubno utiću na spermu, kaže dr Margaret Makartni za „Muško zdravlje", ali i droga (ekstazi, kokain, kanabis), kao i steroidi. Spermi je posle njih potrebno i do šest meseci da povrati pokretljivost.

SEKSUALNO PRENOSIVE BOLESTI
Klamidija može da blokira semenovode i izazove neplodnost, pn tom svaki drugi oboleli muškarac nema nikakve simptome i ne zna da je zaražen. Obavezno se obratite uroiogu ako primetite bilo kakvu promenu.

ALKOHOL
Istraživanja pokazuju da umereno konzumiranje alkohola ne utiče na proizvodnju i kolićinu sperme, ali preterivanje je već opasno. Ako nedeljno pijete više od 21 jedinice alkohola (JA: malo pivo; 0,3 dl žestokog pića ili deci vina), osudujete praktićno svoju spermu na smrt.

R. Mevorah
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: [Spermogram]: Zašto se semena tečnost analizira i šta utiče na rezultate...

[ Pregleda: 21212 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.