Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Televizor za zemaljsku televiziju

[es] :: Multimedijalni uređaji :: Televizor za zemaljsku televiziju

[ Pregleda: 2075 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Televizor za zemaljsku televiziju11.12.2021. u 23:39 - pre 27 meseci
Nove uređaje kupujem retko i nisam u toku pa mi trebaju opšte smernice.
Tražim TV od 32" za zemaljsku televiziju pa bi bilo dobro da ima i solidan prijemnik. Imam i set top box ali su već dva puta kvario. Cena recimo oko 30 000.
Smart ili ne
Često preporučuju da se uzme bez smart funkcija a posle dokupi android box ako je baš potrebno. Kupujem roditeljima koji vole da bude što jednostavnije.
Rezolucija
Pretpostavljam da bi 768 bilo dovoljno. Jel ima uopšte kanala koji su u full HD?
Uglovi gledanja
Jel ima nekih drastičnih razlika između pojedinih modela? Za istu cenu bih pre kupio neki "glupi" a da ima bolje uglove.
Energetska klasa
Često pišu i F klasa. Tu me zanima da li se oni sa lošijom znatno više greju. Za neke modele na jednom sajtu piše F a na drugom A.
Garancija
Za marke poput Samsunga i LG-ja izgleda da je uglavnom 2 god. a nekad 3.
Za kineske poznatije marke kao TCL uglavnom daju duže ali ne znam da li je to samo trik sa većim ograničenjima od gornjih.
Diode
Čitao sam da i na poznatijim markama diode već posle par godina popuste i poremeti se balans bele, pa treba u startu smanjiti osvetljenost ekrana. Jel onda tu prednost imaju svetliji ekrani?
Neki primeri
Samsung UE32T4002AKXXH nije smart, 768, nisam siguran za energetski nivo da li je F ili A
Samsung UE32T4302AKXXH smart, jači znučnici
Lg 32LM550BPLB nije smart, 768
Lg 32LM6380PLC 1080 ali je smart, izgleda da nema "glupih" sa ovom rezolucijom, ako je bitna uopšte
TCL 32S615 5 god. garancije, Android ali ne znam koliko je upotrebljiv za te pare
Hisense ima i glupih i Android, bilo je priče kako koriste iste panele kao TCL (ili je to bila Tesla) ali ne sećam se koji modeli





 
Odgovor na temu

nenadovic85
my own my way

Član broj: 345971
Poruke: 260
*.dynamic.a1.rs.



+64 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 06:47 - pre 27 meseci
Za početak budi patriota i izaberi Teslu...
 
Odgovor na temu

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 08:25 - pre 27 meseci
Uvek sam za domaće.
U vezi sa uglovima gledanja, negde piše da je bolji IPS a negde VA, pa verovatno zavisi od konkretnog modela. Ne znam ni da li ovi sa 32" imaju VA panele.
Takođe pretpostavljam da je bolje kad ima osvetljenje na celoj površini nego samo na ivicama ali i tu je verovatno pitanje kakve su diode ako je slična cena za full i edge.

[Ovu poruku je menjao Vladinemir dana 12.12.2021. u 09:38 GMT+1]
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 10:55 - pre 27 meseci
Verovatno priijemnik neće da bude problem, ako ima signala, biće i slike i tu ne moraš nešto da biraš.

Ako već hoćeš jednostavnije, valjda je manje komplikovano da televizor bude smart nego da imaš glup televizor i dodatni uređaj.

Rezolucija ... kažu da već nekoliko godina svi proizvođači zanemaruju i FullHD ekrane a tek ReadyHD ... ali je za ovu priču valjda to manje bitno. Za tu veličinu ekrana je skoro nebitno jer neće da se vide neke razlike osim ako se ne gleda sa 20cm. Koliko znam, većina kanala je u 1080i i samo neki (ali na kablovskim) 4k, računaj da ni tu neće da bude problem zbog veličine ekrana. Nisam siguran da ima mnogo FullHD od 32" a oni su verovatno i bitno skuplji od onih drugih. Da je 43" ili više, onda bi bilo pametno uzeti bar FullHD. Mislim da čak i ako se pusti neki film ili slično u visokoj rezoluciji, neće da bude problema.

Kažu da IPS imaju bolji ugao gledanja od VA ali nemaju baš baš crnu boju, ona je nekako tamno siva i nekome može da smeta, naročito ako se gleda u potpunom mraku. To sam primetio na svom IPS monitoru ali sam ipak i ja kupio IPS (LG) televizor i ne smeta mi to što kažu da crna nije baš crna. Meni jeste. ;)

Garancija za poznatije brendove je uglavnom zakonska od dve godine ali većina često ima akcije u kojima se produži i do 5-6 godina. Domaći i "domaći" brendovi imaju najčešće tri godine ali i oni umeju da povećaju na pet. Zato sam ja i sačekao da LG ponudi produženu garanciju i uzeo televizor sa pet godina garancije. Plus je bila dobra cena pa sam uzeo 4k, ni ja ne kupujem često pa kad kupim, gledam da je bar solidno.

Drugar koji je ovlašćeni serviser za neke modele kaže da u slici skoro i da nema razlike ali se to vidi u kvalitetu delova, ozbiljne firme ugrađuju ozbiljne delove koji će duže da traju i zato je duža garancija baš važan detalj kod kupovine.

Ono što sam tada saznao je da Sony, Samsung i LG spadaju u ozbiljne firme i zadržali su kvalitet uz ime dok se većina ostalih, nekada jakih imena, sada pravi u Turskoj ili Kini ili ko zna gde. TCL i Hisense su ozbiljna kineska imena, među vodećima u svetu i trebalo bi da je kvalitet OK. Tu su i "domaći" brendovi kao Tesla, Vox, Fox za koje nema pravila, mogu odlično da rade a mogu i da ispuste beli dim vrlo brzo. Za ono pomenuto, Tesla televizori sa slovom T u imenu imaju TCL ekran.

Sony ima često Edge osvetljenje i nigde nisam pročitao da to smeta, naprotiv, smatra se da su njihovi televizori i najbolji. Ipak, malo su skuplji od LG i Samsunga pa sam ih preskočio.
 
Odgovor na temu

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 14:32 - pre 27 meseci
Misio sam da ne bude smart i da ne kupujem sada Android box. Ne znam koliko su smart komplikovaniji od običnih ali izbegavanje bilo kakvog kopanja po meniju samo radi gledanja zemaljske bi bilo poželjno. Za android box sam napisao samo ako bi se kasnije tv iskoristio za nešto drugo.
TV ne gledaju u mraku nikad pa crna na IPS-u ne bi trebala da bude problem. Pošta visina sedenja tokom gledanja dosta varira, tu bi već bio problem ako vertikalan ugao gledanja nije dobar.
Pretpostavljam da manje poznati brendovi daju duže garancije zbog slabije kontrole kvaliteta mada su neki pisali i ovde da i velike marke znaju da stave lošije delove kada ide dobro prodaja.
Imam još JVC CRT i obožavam njegovu sliku ali izgleda da je ova firma jedna od tih nekada jakih imena koja su nestala.
Od Tesle sam imao priliku da koristim samo laptop i nadam se samo da im televizori nisu takvi po kvalitetu izrade.
Imam i Sony Trinitron CRT, međutim slika mi izgleda kao da vuče na žutu. Zanimljivo je što slično govore o Sonijevim MILC aparatima. Pitam se da li isto važi i za nove televizore. Ako je color science (ovaj termin koriste za fotoaparate) nešto što se prenelo i na nove uređaje, uzeo bih ponovo JVC ali njih skoro da nema kod nas i ko zna koliko toga su zadržali od originalne firme.
Imam Samsung monitor T220 sa cevima doduše, ali ako bi kvalitet bio sličan tome na TV-u, bilo bi OK jedino što vertikalan ugao gledanja nije sjajan.

[Ovu poruku je menjao Vladinemir dana 12.12.2021. u 18:29 GMT+1]
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1748 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 15:46 - pre 27 meseci
Ti " domaci " brendovi su svi iz Turske .

Mada se u Turskoj Nista ne pravi !!

Sva elektronika stize iz Kine , Turci niti imaju znanja , niti opremu to da prave ! Isto tako i paneli sve to stize iz Kine i onda sa srafcigerom se sklapa !

Mozda Turci liju plastiku , mada ni to nije sigurno !


Tako da Turski televizori su isto Kineski . Nema razlike u kvalitetu .


Svi ti izmisljeni brendovi stizu iz iste fabrike !


Turci su kupili i druga imena - Brendove . Od Grundiga do Blaupunkta . JVC se takodje pravi u Turskoj kao i Toshiba .


Ljudi najvise kupuju LG i Samsung .

Ti treba da odaberes brend u koji najvise imas poverenja . Nema pravila i najbolji brend TV moze da bude skart i da brzo crkne . Oni prodaju svoje ime pre svega . Da li uvek iza imena stoji kvalitet , posebno kod najjeftinijih modela je pitanje .


TV je danas potrosna roba . Predvidjen je da traje koliko traje garancija . To sto su stari trajali po 10-20 godina , to je vreme proslo .

Kvarovi su od trivijalnosti tipa crkla dioda , koja u Kini Bukvalno kosta 1 cent , pa do vecih stvari .

 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 16:16 - pre 27 meseci
Pod "domaći" sam i mislio na one koji se hvale da su domaći a sklapaju se ko zna gde, Kina, Turska, nebitno. Sve uglavnom potiče iz Kine, bilo da je komponenta, gotova ploča ili ceo televizor. Ovo ne mešati sa pravim i ozbiljnim kineskim brendovima kao što su Hisense ili TCL.

Zato su ti "domaći" i jeftiniji pa ako neko hoće jeftino ali bez nekog trajanja, čak ni oni nisu loš izbor. Znam neke koji se kunu u njih, odlična slika, rade dugo ... ali je sve to verovatno lutrija.

Ja sam bio u dilemi, menjao planove i na kraju "ulovio" LG akciju sa 5 godina garancije i dobrim popustom. Da nisam, verovatno bih uzeo neki jeftiniji Vox, Fox, Tesla sa dobrom garancijom mada ... tu se onda pokaže kakve mogućnosti ima sam hardver. Ne znam šta je normalno i prosek ali ja i 4k filmove gledam sa kompa na televizoru preko DLNA, uz WiFi vezu, ne znam ni da li je standard da televizori recimo imaju 802.11ac i slično. Tu već više poverenja imam u brendove na glasu.

Meni je Sony i nekad davno i sada vrh ali je i dalje preskup.

A šta ću da radim ako ispusti beli dim posle kraja garancije ... otompotom.
 
Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
Poruke: 4594
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+310 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 16:40 - pre 27 meseci
Samsung smart evo gura već 10-tak godina, Made in Slovaka, bez kvarova, doduše bio je 1.500 €, ekran mislim 52 pa još oklopljen.
 
Odgovor na temu

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 18:11 - pre 27 meseci
Pošto kupujem za roditelje, nisu potrebne neke napredne opcije. Njima je smaranje čak i kada hoću da im pustim nešto preko fleša na set top boxu. IPTV verovatno nećemo još dugo gledati pošto imam još uvek 10 Mbit bakar a optika se ne nazire. Preko kablovske koja je u ponudi u mom mestu nije baš stabilan net.
Moji su navikli da upale TV, menjaju kanale i to je to.
Setio sam se još komentara da su na jeftinijim smartovima slabiji procesori pa je i zbog toga bio predlagan Android box kome trebaju smart funkcije.
Trenutno za kineske Kineze u pomenutoj klasi daju najdužu garanciju.
H32A5100F 5-7 god. garancije, 180 cd/m² ili 200 cd/m² - da li je to premalo?
Slično važi i za Hisense 32A5710FA ali je ovaj smart.
Na jednom sajtu sam našao nešto zanimljivo - garancija 5 godina ako se registruje uređaj na zvaničnom sajtu a reklamacioni period piše 24 meseca.
TCL model 32S615 5 god. garancije sa 210 cd/m².
Je l' znate kako stoje sa servisom kod nas?
Šta se dešava sa Philipsom, je l' i njih neko pojeo?
Izgleda su da cene ponovo krenule gore pa sam možda malo zakasnio. Nadam se da ovo neće biti trend do 2023. kao što neki predviđaju. Možda se samo kupuju više preko praznika pa su digli cene.

[Ovu poruku je menjao Vladinemir dana 12.12.2021. u 19:56 GMT+1]
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8064



+1748 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju12.12.2021. u 22:38 - pre 27 meseci
Philips je odavno Kineski . Prvo su kupili ime da proizvode monitore , a TV pre jedno 10-tak godina .

Znaci ne ono , Holandjanin projektuje , a Kinez pravi , vec sve Kinez , samo kupio Holandsko ime .
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2679



+690 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju13.12.2021. u 16:52 - pre 27 meseci
Kupio pre oko 3 godine Teslu, posle godinu dana počeo da zeza neće da se uključi (simptomi slični kao kad ode kondenzator na ploči za napajanje pa relej ne može da pusti napon, samo se ne čuju oni "klikovi"), neko kraće vreme funkcionisal da se isključi sa utičnice, ali na kraju ipak morao u servis, odrađeno za 7 dana, od petka do petka, u garantnom listu piše da je zamenjena glavna ploča). OK, bolje što je vrisnula u garantnom roku nego kasnije, zato je najbolje da im TV bude uključen što duže, ali i da se svaki dan isključuje i uključuje bar po jednom ili dvaput, jer je to najstresnije za elektroniku, pa ako izdrži te 2 godine, koliko god posle da bude radio je bonus; ako vrisne ranije, u garanciji je pa će u zavisnosti od kvara biti zamenjena cela komponenta ili ćeš čak dobiti nov uređaj (uglavnom slučaj kad vrisne panel, jer im se ne isplati da ga menjaju).

Uzmi obavezno FullHD, na HdReady se ipak vide pikseli, čak i sa 2-3 metra, vidi se da je slika lošija (manje oštra, nema jasnih detalja, itd.). Ako ništa drugo, FullHD uglavnom imaju jači procesor pa mogu bez problema da teraju i neki video koji pustiš npr. sa fleša.

Što se tiče brenda, uzmi šta trenutno nađeš da je najjeftinije, osim ako je razlika 1-2000 dinara, onda uzmi brend koji je "bolji".
Ja sam uzeo tati 32" Fox ili Vox, više se i ne sećam, naleteo u Tempu na akciji za 12.000 dinara pre godinu ili dve, HDReady, ali sa T2 tjunerom, a samo mesec dana pre toga toliko je koštao 32" sa analognim tjunerom (pa bi, naravno, morao da ostane "box" koji se koristio uz stari TV), tako da pripazi dobro na to šta TV podržava, čisto da se ne zezneš.

Nema potrebe da juriš Philips, Sony, LG od 32", nisu normalni sa cenama, za isti novac možeš da uzmeš ove manje izvikane brendove, ali dijagonalu 40" ili veću. Ko ima para za bacanje i baš hoće ne znam kakvu sliku i sl., neka slobodno kupuje, to je bilo u redu kad su samo Samsung, LG, Philips i Sony imali 32" sa FullHD panelom, ali i koštali bar 50% više, sad svi imaju te veće rezolucije, a roditelji se sigurno neće buniti na kvalitet slike i kod nekog Fox/Vox ili petog brenda, sigurno će im biti bolja slika nego kod starog TV-a.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju13.12.2021. u 18:48 - pre 27 meseci
Kontam da se kod jeftinih uređaja (a možda i onih malo skupljih) kontrola kvaliteta vrši nakon kupovine. I takva strategija ima smisla ako je servis dobro organizovan. Kod nas TV sigurno neće raditi malo.
Inače kupujem samo 32" jer nema mesta za veći. Sa 32" 1080 ih nema baš mnogo i uglavnom su skuplji a i cena im je skočila sada.
https://www.eponuda.com/televizori-cene/1/f5_3~f6_2-4
Ovo je verovatno najjeftinije u toj kategoriji ali ne piše koliko je garancija: https://www.avatar.rs/proizvod...evizor-tcl-32-smart-tv-32ds520
Što se tiče marki TCL i Hisense mi izgledaju kao neka sredina a imaju dobru garanciju sada ali fullHD ponuda je slaba.
Ne sećam se da li sam video neki tv koji nema digitalni tjuner. Obratiću pažnju.


[Ovu poruku je menjao Vladinemir dana 13.12.2021. u 20:21 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Vladinemir

Član broj: 346883
Poruke: 8
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju24.12.2021. u 10:00 - pre 27 meseci
Čitao sam još malo po netu i izgleda da u televizore od 32" svi stavljaju najslabije komponente. Prioriteti proizvodnje pretpostavljam.
Razmišljam o Lg 32LM6370PLA. Ima sad sa 3 god garancije.
Uglavnom se korisnici žale na zvuk, odsjaj ekrana, mali daljinski, sporo reagovanje na komande, malo memorije. I pored toga ispada da je najmanje loš za te pare.
Slikom su uglavnom zadovoljni. Ovde preporučuju WebOS ako se već kupuje smart, ali ne znam da li je na ovom modelu znatno lošiji od malo skupljih.
Navodno su na LG bolji uglovi ali više odsjaja a na Samsungu manje odsjaja ali lošiji uglovi. Uzgred, šta se dešava sa Samsungom? Nema nigde 32" full hd.
Kao alternativu razmišljam o nekom većem monitoru koji bih priključio na set top box preko HDMI kabla samo ne znam da li bih mogao odjednom da povežem i zvučnike na SCART.

[Ovu poruku je menjao Vladinemir dana 24.12.2021. u 14:58 GMT+1]
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2348



+5071 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju24.12.2021. u 14:27 - pre 27 meseci
Imaš monitore sa zvučnicima, i to baš dosta modela i brendova, većina ima i HDMI. Doduše, to su uglavnom zvučnici male snage, od 2 do 5 vati, ali verujem da je to dovoljno za sobne uslove.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16343



+2921 Profil

icon Re: Televizor za zemaljsku televiziju24.12.2021. u 16:36 - pre 27 meseci
32" se kupuje 720p ekran to mu je nominalna rezolucija,
nema nikakvog smisla kupiti 1080p samo bez razloga placas vecu cenu


Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

[es] :: Multimedijalni uređaji :: Televizor za zemaljsku televiziju

[ Pregleda: 2075 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.