Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

USB konketor se odlemio

[es] :: Elektronika :: USB konketor se odlemio

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 4127 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio06.10.2020. u 18:11 - pre 43 meseci
Nije kapton traka.
Ne znam tacan naziv, ali je to nesto kao kvarcni ili stakleni izolator, onako kruni se i moze ogromnu temperaturu da izdrzi za razliku od kapton trake.

Nesto kao liskun/tinjac....Neka neko kaze ako zna naziv tog izolatora .

Mislim da se nekada upotrebljavao kao izolator i za tranzistore.
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio06.10.2020. u 18:38 - pre 43 meseci
E da.
Ne moras da se mucis sa pravljnjem plocice. Nece ti to biti od neke koristi zbog toga sto postoje i rupe za pricvrscivanje.

Nista lakse kada se ima original konektor, on udje u rupe i sve je na mestu i samo se prelemi.
Problem je kad se budzi, stavlja onaj koji nije original, pa se lemi kako znas i umes okolo na masu da se pricvrsti.

Najbolje ces se ispraksirati direktno na telefonima.
Odes na buvljak i kupis saku telefona neispravnih sa tim konektorom pa odlemis, cistis rupice na PCB i ponovo lemis konektor.

Vrlo brzo ces se ispraksirati.
Najbolnije je povaditi lem iz rupica za drzanje, ali i to se izvezba. Uglavnom petenica, flux, svez lem, duvaljka i lemilica i udri. Nekada i igla...
Najbitnije je da ne radis sa prevelikom temperaturom i da pazis na vodove i ostale komponente u blizini.

Sa pravom temperaturom mozes da vrsljas po vodovima tri dana i da ih ne uhebes :) Vrh ne sme ni pod razno biti nazubljen i sl. mora biti gladak da klizi po vodovima, jer u protivnom lako mozes podici i prekinuti vod.
Mada i ako se desi da ih razvalis, pokrpi se to. Uvek se lako nadje vod Data+- gde vodi...+5V i GND su uglavnom laganica. OTG vrag i koristi :)

Rizik da nesto krene po zlu je ogroman kod ovakvih zezancija, i najiskusniji itekako znaju da razvale. Ali kao sto rekoh, kad si iskusan, onda ces, kako si razvalio, tako i da pokrpis i dovedes sve u red kada prenoci, jer ima dana kada jednostavno ne ide :)

Uglavnom kada mislis da ces lako obaviti ovakav i sl. zahtevan poslic onda krene po zlu.
A kada te zimr i ono nekako se nakanis uglavnom prodje OK. :)
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

aca_punk

Član broj: 206469
Poruke: 2132



+60 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio06.10.2020. u 20:55 - pre 43 meseci
Bravo za sve napisano... :)

Takodje mislim da mi original konektor nece praviti velike probleme jer je i plocica ispod cista kao i vodovi. Ima kalaja i na njima neisprekidani "plitki" kanali od nozica! Nije bilo propisno zalemljeno ili jeste ali lose!

Kako sam pregledao podosta klipova, vidim da neki ne paze na elemente pored. Ja hocu! Najvise me zapravo brine LED koji sluzi za ON/OFF, a dosta je blizu konektora. Iz nekog logicnog razloga mislim da je najneotporniji na toplotu u odnosu na druge elemente, mozda gresim? U svakom slucaju sve ce izgledati kao sa klipa koji si postavio, mislim na zastitu.

Fluks, pumpica, pletenica, vrh uredan (umem da sacuvam vodove i ne izgrebem nista, bar do sada nisam). Fali traka koju cu kupiti kada i konektore. Da li je pasta koju koriste u ovim klipovima, flux u obliku paste ili pasta za lemljenje? Trenutno trosim "Soldering Paste ZD-140 80gr)", ako nije to da kupim odmah ono sto jeste!

Za plocice si takodje u pravu, imam dosta plocica koje sam poceo da odvajam, a i dosta punjaca... Treba vezbati i sa slicnim elementima...

Znaci uz malo vezbe, pristojne alate, kazes malo loze i jos sreca da me prati kako bi izgbegao Marfijeve zakone, ne moze da se pogresi! :)



P.S. S razlogom sam pomenuo taj izolator koji je u lemilicama. Pomislio sam da je to mozda kapton traka jer je na oko slicno (slicne boje :) ), otuda sam pomislio da je dosta otporan i da se pretvori u krhotinu kada grejac pece duze vreme, sto opet ne znaci da bi istrunuo i pokvario grejac, vec ostaje u takvom stanju jer je namotan dosta puta i nema gde da bezi. :) Takodje mislim da upotreba tog materijala moze da ima jos neke namene... Ukoliko iko zna koji je materijal i gde se moze nabaviti, a ne bilo mu tesko, nek nas opravi?!
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio06.10.2020. u 21:06 - pre 43 meseci
Stvarno ne znam gde nabaviti taj izolacioni materijal. Malo progooooglah al corak.
Ja sam ga posledji put koristio davno kad opravljah grejac jedne lemilice pa iskoristio od neke druge spaljene.
Zeznuto, sav se raspada i tesko ga je namestiti kako treba.
Ne znam kakav je kad je nov, mozda je manje krt, jbmlga.
Imas ih i u fenovima za susenje kosice. Malo je mozda deblji al to je taj materijal.

Samo prelepi preko LEDice parce kapton trake i to je dovoljno da je ne osuris. Nece direktno da bije vreo vazduh u nju i to je dovoljno da je ne ostetis.
Ja sam ranije stavljao i alu foliju. Onako napravis mali grumen i samo pritisnes na komponentu koju zelis i to je u fulu, ne moze da se pregreje i da hoce.

Za bas osetljive komponente, plastike i sl koje su u blizini a ne mogu da se skinu, onda kombinacija alu folije i kapton trake je mama. Napravis sendvic i nema da boli glava.
Svasta sam ja koristio, cak i neke alu/metalne poklopcice koje samo stavim preko osetljivih komponenti i to je to.
Sve moze da se odradi i bez svih tih fensi pomagala i alata i sa lemilicom od 200 din:)


(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3227
87.116.167.*



+1095 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio07.10.2020. u 10:05 - pre 43 meseci
Izolator u lemilicama i fenu za sušenje kose je liskun ili tinjac. Krt je i odvajaju se ljuspice od njega, ali takav je kakav je i teško zamenljiv bilo kojim materijalom koji ima približno nisku cenu.
 
Odgovor na temu

aca_punk

Član broj: 206469
Poruke: 2132



+60 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio08.10.2020. u 21:13 - pre 42 meseci
Skinuo konektor i kupio dva nova. 195 kinte komad. Video sam bio cenu od 50 dinara...

Kada zavrsim postavicu slike... :)
_________________________________

@somidurlan, da li sam pogresio ili tvoj uredjaj kosta 300 eura?
 
Odgovor na temu

aca_punk

Član broj: 206469
Poruke: 2132



+60 Profil

icon Re: USB konketor se odlemio09.10.2020. u 19:26 - pre 42 meseci
Cika Marfi nije mogao, a da se ne umesa. Prvo nisam mogao da nadjem da kupim Kapton traku, a zatim mi se bez obzira na moje pokusavanje da zastitim elemente, LED odmah odleteo. Sreca nadjem ga, ali ga izgubim. Morao sam to da nabudzim, bas mi je krivo, stavio sam crvenu od 3mm.

Konektor ispao kako treba... Nisam vise smeo da se igram, da ga napravim jos malko bolje... Mislio sam da cu tek da ga unistim izgorim. Ostao jos jedan.

Kada sam pitao postavljaca teme za cenu njegovog uredjaja. Imao sam u glavi, kupio sam dva, jedan za mene jedan za njega. Druze ipak necu smeti da garantujem da ti ja zavrsim posao. To sam hteo inace dzabe da uradim, ali nisam spreman za tako nesto...




@gilopile, hvala na savetima. Bili su mi i vise nego potrebni. :)

U rar formatu postoji jos novih slika, posle skidanja prednje plocice i mesta na kome je bio konektor, kao i skinuti konektor.

Hahahaha... Burazer koji mi je doneo zvucnik od "prijateljice", vec bio malopre da ga pokupi. Skockao se seo na motor i odnese ga, valjda ce da se omrsi :)! Mora da opravda moj trud, novi konektor i gorivo do Nisa koje sam potrosio! :)

Zvucnik je bio totalno prazan, a punio sam ga nekih sat vremena. Ukupno kod mene svirao 5 sati i nije stigao da se isprazni kad je odnesen! Ima i light-show u njemu. Trepere neke LED-are, da li su vise ili dve RGB (nalaze se iza oznaka 6600, nisam to skidao). Kinezarija ali se cuje pristojno, lako ko pero i eto moze dugo da se slusa muzika...
_____________________________

Moj zakljucak na kraju mog rada i teme uopste!

Jesam napravio gresku, nisam imao zastitu preko elemenata i odlemio sam LED. Sto ne znaci da nisam mogao da je vratim na mesto. Moja greska je bila u tome sto kada sam hteo da je vratim, odletela mi je negde! Da sam imao na lageru novu, ne bi bilo problema, vratio bih je lemilicom kao sto sam zalemio i ovu od tri mm. Ili da sam nasao ovu koja mi je odletela i pogubila se negde...

4.500 dinara je apsurdna cena za ovaj rad! Ja sam ulozio ukupno jedan sat, sa sve otvaranjem i ispravljanjem greske, mozda i manje efektivnog rada. Nisam nista naplatio ali to je druga prica. Bitno je da ovo ne moze da kosta toliko para i da se mozda taj servis koji je rekao tu cifru mozda malo ugledao na cenu proizvoda, pa tako doneli odluku koliko ce da kosta. Neverovatno! Da sam imao kapton traku uradio bih bez greske, inace ovako je sam konektor uradjen profi. Iskoriscene nozice kako treba, ona dva mala plasticna pina ispod konektora u rupice na plocici i konektor se maltene nije ni pomerao. Nadodao sam na kuciste malko vise kalaja ne bi li ovekovecio konektor. Sad jedino da izlomi plocicu, konektor nema sanse da pravi problema! Crveni LED bih zamenio danas, skinuo bih odnekle, ali je bratu bilo bitno da "radi" :)!

[Ovu poruku je menjao aca_punk dana 10.10.2020. u 15:26 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: USB konketor se odlemio

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 4127 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.