Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zavarivanje varenja... microwelding

[es] :: Elektronika :: Zavarivanje varenja... microwelding

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2873 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3227
*.ptt.rs.



+1095 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding03.08.2019. u 14:25 - pre 56 meseci
Obzirom da ni cena tungstena (Wolfram) nije naivna ipak se može napraviti masivna zarada na toj prevari.

"A broad range of prices for finished tungsten products would be from $25 to $2500 per kilo, with the majority of products in the $100 to $350 per kilo range."

"Gold price : 46,317.81$/Kg"
--------------------------------

Inače, jedna zanimljvost van teme (verujem da vam neće smetati):

U vojnom smislu je tungsten jedan od zastupljenijih metala i trenutno poštenije istočne zemlje (npr. Rusija Kina) ga zbog ogromne specifične težine koriste kao jezgro topovskog metka (top je sve iznad 12.7mm kalibra, po novijoj deklaraciji iznad 14,4mm) koji ima osobine super penetratora i probija ozbiljnu oklopnu zaštitu.

Zrno penetrator je oko dva ipo puta teže od čeličnog (19.2t/m3 vs 7.8t/m3), u istom kalibru, i sa dovoljnim barutnim punjenjem poseduje srazmerno veću količinu kinetičke energije pri udaru.
Namena mu je protiv oklopna borba.

Nasuprot njima, više zapadnih zemalja koriste zrno penetrator od osiromašenog uranijuma (oko 19.05t/m3) sa sličnom probojnom moći kao zrno od tungstena, ali sa neuporedivo manjom cenom jer se radi o vrlo toksičnom i jevtinom otpadu od rada nuklearnih reaktora.
Imaju višestruke ekonomske koristi od toga: ne skladište opasan otpad jer je to skladištenje skupo, raseju ga municijom po tuđoj zemlji vodi i sl... tj. zagade tuđu zemlju a svoju oslobode zagađenja, imaju snažan razorni efekat pri upotrebi jer osim strahovite kinetičke energije, osiromašeni uranijum je zapaljiv pri udaru i nanosi višestruku štetu objektu koji je gađan...Svojim očima sam video kakve rupe ostavljaju geleri u čeličnim profilima koji su noseća konstrukcija fabičkih hala. To je probijeno kao da je rupu brener prorogoreo kroz čelik...

Da se ne lažemo, sigurno i Rusi imaju svoja zrna od osiromašenog uranijuma (kao što verujem da još mnogo naprednijih svetskih armija ima to), ali niko od njih to nije masovno sejao po svetu kao: USA, Britanija, Francuska, Holandija...

U par poslednjih decenija su taj svoj otpad, mereno desetinama hiljada tona, srdačno poklonili: Srbiji, Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji i ko zna još gde sve...

Te poslednje njihove ekonomske dobrobiti, lagerovanja njihovog otpada kod nas, smo dobro osetili na svojoj koži 1999. u porcijama kalibra 30mm, po 298g po zrnu, najviše iz topova aviona A10 Thunderbolt, a delom i od artiljerijskih projektila i bombi.
Dobili smo, po slobodnim procenama iz raznih izvora, oko 15000 tona toga na poklon (SAD su ljubazno priznale 11000 tona kod nas).

Očigledno je da im je bio skup tugsten u iste svrhe...
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3227
*.ptt.rs.



+1095 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding04.08.2019. u 11:27 - pre 56 meseci
@Branko tod, @RoRa,

Ja sam "zagadio" temu uz nadu da nikom neće zasmetati, i vezano za razne primene tungstena kao materijala.
Tungsten ili volfram su ista stvar (samo deli ime dva naučnika koji su ga otkrili) i kao materijal je izuzetno upotrebljiv i koristan u razne svrhe.
To je metal kog krase izuzetne osobine među ostalim metalima: izuzetna gustina ili specifična težina, izuzetno visoka temperatura topljenja, niska skolonost ka oksidaciji pri visokim temperaturama u odnosu na mnoge druge metale, fantastična tvrdoća tog metala i u najčistijem obliku...
Kod nas se može relativno jevtino nabavljati u prodavnicama zavarivačke opreme, kao elektroda za TIG postupak.
Pri toj kupovini samo treba izbeći TIG elektrode sa crvenom oznakom (koje se kod nas još uvek mogu naći) jer su obogaćene radioaktivnim torijumom, koji poboljšava termičke i jonizacione osobine te elektrode.
Sa ostalim bojama oznake, bezbedne su za rukovanje bez rukavica i korišćenje u neke druge zanimljive svrhe.
Sve te divne osobine tungsten čine izuzetno korisnim materijalom za mnogobrojene primene: zavarivačke oblasti, grejna vlakna visokih radnih temperatura, rezne ivice alata za obradu metala, vojni penetratori, i još mnogo mnogo drugih odličnih primena (pa i prevara umesto zlata)...

Na primer u našoj, elektroničarskoj, zoni je zanimljiv za podizanje nivoa kalaja u kadicama za lemljenje, jer čelik pliva i nije za to efikasan, dok tungsten tone i podiže nivo u kadici. Tako veće kadice možemo koristiti sa malom količinom kalaja...
Dalje, uvek imam naoštrenih nekoliko pomoćnih alatića od tungstena, razna šila i sečiva, kao pomoćne stvari oko pcb i slično.
To je inače materijal izuzetne tvrdoće i vrlo se teško tupi, odnosno naoštrenost neverovatno dugo traje.
Šiljkom od volframa, tj. tungstena se može rezbariti po drugim metalima a da se veoma teško istupi.

---------------------------------------------------
Nisam pravio nikakvu ekspertizu ni o povećanju ni o smanjenju smrtnosti, u vezi sa osiromašenim uranijumom, jer o tome ne znam dovoljno.
O tome su podeljena mišljenja i u to se nisam ni mešao.
Samo sam pomenuo jednu od upotreba tog metala i kad sam se već dohvatio toga, nisam mogao a da ne pomenem jednu vrlo beskrupuloznu zamenu drugim teškim metalom, posebno zato što smo mi počašćeni njom.

Ono što pouzdano znamo svi (ma ko i za koga lobirao) je da taj otpad jeste jako toksičan, a posebno nije dobar za udisanjie ni jedan produkt sudara takvog zrna sa pogođenim objektom (i njegovog sagorevanja) jer su ta isparenja jako radioaktivna u najsmrtonosnijem alfa spektru.
Kasnije prisustvo u zemlji i vodi je zasigurno manje opasno, ali ono instant dejstvo prašine i gasova koji su razneti našom zemljom, a i širem regionu (ne mogu se veseliti tome da je samo kod nas, jer su i oni dobili deo porcije nošene vetrom), su definitivno vrlo štetna stvar koja je nanela nepovratnih posledica, bar tada.
Alfa radijacija je bezazlena pojava u prirodi, ukoliko ne dospe u organizam.
Ali, kada je u bliskom kontaktu sa ćelijama onda je to najdestruktivniji i najsmrtonosniji oblik radijacije pri najmanjim dozama, jer se radi o najmasivnijim česticama koje fizički razaraju tkivo.

Ono što još pouzdanije znam je da moja duša nikad neće oprostiti onima koji su to bacili kod nas, ma koliko to bilo štetno po zdravlje ili ne, a ništa manje mi nije žao ni okolnih zemalja koje su takođe "popile" deo doze - hteli oni to ili ne.

Mi to njima nismo radili, a oni nama jesu!

To je činjenica jasna kao dan!

Da je to toliko lepo, kakvim se pokušava predstaviti (ili lobirati), onda bi njima bilo zadovoljstvo da to seju na svom tlu.

Nebitno da li je prehrambeni otpad ili nuklearni otpad. Smeće je smeće u bilo kom obliku i nije lepo prebaciti ga preko ograde nekom drugom.

Tetka NATA je moj neprijatelj, neprijatelj moje i tuđe dece, bio, ostao i biće!

Ako vam bilo šta iz mojih komentara smeta - tu su moderatori da intervenišu

Pozdrav,
Macola
 
Odgovor na temu

DSL
Sweden

Član broj: 47290
Poruke: 1874
*.bredband.comhem.se.



+162 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding04.08.2019. u 12:05 - pre 56 meseci
Citat:
macolakg: @Branko tod, @RoRa,

Ja sam "zagadio" temu uz nadu da nikom neće zasmetati, i vezano za razne primene tungstena kao materijala.
Tungsten ili volfram su ista stvar (samo deli ime dva naučnika koji su ga otkrili) i kao materijal je izuzetno upotrebljiv


Meni ne smeta zagadjenje, sve dok je u granicama pristojnosti, sto odlikuje ovaj forum...

Citat:

Na primer u našoj, elektroničarskoj, zoni je zanimljiv za podizanje nivoa kalaja u kadicama za lemljenje, jer čelik pliva i nije za to efikasan, dok tungsten tone i podiže nivo u kadici. Tako veće kadice možemo koristiti sa malom količinom kalaja...



Trebala meni kalajna kadica kao omladincu... Limenka od sardina na ringlu, kila tinola i ozezi... nestalo tinola a onaj istopljeni jos ne proviruje preko ivice....panika...daj reko matice M8...9...sta se nadje. Kad ono...pliva. a teško u ruci...o lebe dragi...kakvo je ovo bilo iznenadjenje...ni na kraj pameti mi nije bilo da pogledam periodni sistem...

Al eto, i tako se uci..
 
Odgovor na temu

emiSAr
penzioner
Sarajevo, BiH

Član broj: 286119
Poruke: 3677
188.127.123.*



+356 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding16.08.2019. u 19:24 - pre 56 meseci
Nije bas "Grobarenje" ali na susjednom djelu foruma (elektrotehnika) clan @rsip je postavio sliku projekcione sijalice kojoj su krajevi
wolframa zavareni za nosace. (znam da sam to negdje vidjao).-
pOz

a i Dragan (@gilopile) postavio link gdje se mogu kupiti.-

Nebom stupa, nebom lupa moja generacija., jedan po jedan, srest ćemo se svi...

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

DSL
Sweden

Član broj: 47290
Poruke: 1874
*.cust.telenor.se.



+162 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding17.08.2019. u 12:17 - pre 56 meseci
Heh. Kolege su nekako uspele da naklanfaju onaj silan wolfram. Nije vareno ali je neki pinching uradjen.
Sad je dodatni zadatak spojiti adekvatno žice SiC (silicijum karbida) na ove volframove. Nisam ni znao da postoje SiC žice, a kamoli da imaju specifične mehanicke karakteristike...
 
Odgovor na temu

TRUE RMS

Član broj: 337247
Poruke: 310



+40 Profil

icon Re: Zavarivanje varenja... microwelding17.08.2019. u 15:18 - pre 56 meseci
Ja NIŠTA! samo čutim i čitam...

Mogu samo da pitam: Ko šta pije i šta će te za predjelo?

Za Majstore može:

-Kafa,
-Sok, (imamo crni i žuti :) )
-Pivo,
-nešto kratko, iLi Dugačko tipa "Hoszu Lépés",

Već vidim, "Razmena Mišljenja" ima da traje do zore :)

Drago mi je...


 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Zavarivanje varenja... microwelding

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2873 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.