Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

IBM greska u start sekvenci

[es] :: Windows desktop :: IBM greska u start sekvenci

[ Pregleda: 1702 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

_brko_
Savo Dinić
Doboj, BiH

Član broj: 336518
Poruke: 70
31.223.143.*



+1 Profil

icon IBM greska u start sekvenci26.03.2017. u 14:08 - pre 85 meseci
Rijec je o desktop racunaru IBM Netvista 8303-N3G. Star je racunar mislim da je tamo oko 2001. godista. Instaliro sam na njega windows xp. Ne podrzava butanje sa USB-a, a nije mu ispravan DVD citac. Imo sam ja citac pa sam mu zamjenio i instaliro sam OS. Izbacuje mi gresku kad se pali racunar. Evo slika:
http://dodaj.rs/image/36239.html
Trazio sam resenje za taj problem. Negde sam procitao da kod tih racunara kad se neki hardverski dio zamjeni izbacuje gresku. Opet sam vratio DVD citac tog racunara da bude sve kao sto je bilo. Ali opet izbacuje gresku. Takodje sam cuo da se cak ni ne mora da se nesto zamjeni. Kad npr. izvadimo RAM ocistimo prasinu i vratimo ga opet isto izbacuje gresku. I nasao sam jedno resenje da je problem u rasporedu BOOT-a. Ovo je slika default BOOT-a:
http://dodaj.rs/image/36238.html
Negde sam procitao da treba da stavim raspored BOOT-a vako: HDD, CD ROM itd. Ja sam stavio ovako:
http://dodaj.rs/image/36237.html
Radilo je nije bilo greske. Ali opet kad sam otvaro kuciste da vidim koja je zvucna kartica trebalo mi je za drajver opet posle toga kad sam upalio racunar izbacilo je istu gresku. Opet sam stavio isti raspored BOOT-a, ali ovaj put nije pomoglo. Javlja se ista greska. Zavisno od rasporeda BOOT-a nekad se racunar upali posle greske kad stisnem F2, nekad se ne ucita windows nego sam vako izbaci:
http://dodaj.rs/image/36241.html
Da li neko zna kako da rjesim ovaj problem da opet bude sve normalno da se lijepo racunar upali?
Hvala unapred :)

 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8065



+1748 Profil

icon Re: IBM greska u start sekvenci26.03.2017. u 15:49 - pre 85 meseci
Prvo sto bi trebao da uradis je Fleshovanje BIOS-a ! Ja sam imao razne Brendove , koji su stizali na svim Evropskim jezicima, Nemacki, Francuski itd. Ali kako znam samo Engleski , Uvek to prvo uradim , makar i ista verzija Biosa , ali na jeziku koji znam .

Drugo menjanje redosleda boot uredjaja ne znaci nista !

IBM svaki put javlja kada promenis nesto , jer on svaku konfiguraciju zapisuje ! Tako je meni javljao kada bi zamenio mesta ram modulima ! Onaj sto je bio u levom slotu stavim u desni , i obrnuto , slucajno bez namere im promenim mesta .

On stane ispise da je promenjeno ode se u BIOS , snimis sve ne diras nista i kasnije radi normalno bez stajanja.

Tako da bih ovde kod tebe prvo posumnjao na bateriju , za napajanje Cmos memorije . Trebalo bi nabaviti i servisno uputsvo za taj model jer su neke ploce imale mikro prekidace za razne funkcije itd.

Danas je to tesko naci na netu jer je Odvratni Lenovo , Kinezi koji su kupili IBM PC deo , sve starije od 10 godina proglasili kao Legaci , i sve izbacili sa svojih sajtova , da bi ljudi kupovali novo. Jadno , ali takvi su Kinezi .

Edit : Ispod stola mi se nalazi malo bolji , ne mnogo Thinkcentre i davno sam mu promenio DVD sa kojim je stigao za Pionirov , koji se nisu tada ni proizvodili . Radi sa njim bez greske , tako da oko CD-a , DVD ne bi trebalo da bude problema , vec je problem negde drugde .
 
Odgovor na temu

_brko_
Savo Dinić
Doboj, BiH

Član broj: 336518
Poruke: 70
31.223.143.*



+1 Profil

icon Re: IBM greska u start sekvenci26.03.2017. u 16:05 - pre 85 meseci
Ali ne znam sto jos uvek pokazuje gresku kad sam svaki kabal vratio gde je bio. Sve je kako je bilo kad sam se prvi put susreo sa racunarom. Ova mi recenica nije bas jasna: "On stane ispise da je promenjeno ode se u BIOS , snimis sve ne diras nista i kasnije radi normalno bez stajanja." Gde to trebam snimiti u BIOS-u? I sto se tice fleshovanja BIOS-a htio sam to uraditi, ali nisam se mogao snaci na njemackom je, a i stariji je model racunara pa se teze snaci. Mozete li mi pomoci oko fleshovanja?
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8065



+1748 Profil

icon Re: IBM greska u start sekvenci26.03.2017. u 22:00 - pre 85 meseci
Za fleshovanje prvo moras da vidis u samom BIOS-u koju verziju Biosa trenutno imas , to je obicno na onom prvom ekranu gde podesavas vreme ima info o procesoru i o fleshu .

Evo ti link za najnoviji postojeci flesh :

http://support.lenovo.com/rs/en/downloads/ds013546

Ti kada budes gledao koja je tvoja verzija vidi da li se uklapa naziv njen sa ovima sa stranice koji su u formatu od najstarije verzije 24KT17A/24JT17A ovo / verovatno znaci ili , do poslednje 24KT55A/24JT55A .

Tu imas tri mogucnosti za fleshovanje a dobro procitaj i sta je koja verzija donela kao promenu , mozda naletis na nesto sto i tebi pravi probleme .

https://download.lenovo.com/ib...s/thinkcentre_bios/24jt55a.txt Po linku bi se reklo da netvista i Thincentre imaju iste Biose, sto i ne cudi .

Fleshovanje mozes izvrsiti preko BOOT diskete koju sam napravis , Preko BOOT CD -a koji takodje sam pravis i moze se izvrsiti preko windowsa . Imas sve u uputsvima na linkovima one glavne stranice.

Znaci najpre bi trebalo da vidis sta od toga mozes da uradis. Ja sam svojevremeno Fleshovao preko diskete , davno je to bilo , imas na ovoj staranici link za sve tri verzije , disketna je nesto manja jer mora da stane na 1,4 MB disk od 3,5 inca . Tako da prvo vidi da li to mozes da odradis , da dignes sistem sa diskete , sa CD-a , taj sto ne radi bi morao da skines , da ga izbacis opet . Fleshovanje preko wina nije nikada za preporuku .

Ja sam davno fleshovao IBM pa se ne secam da li ce sigurno da promeni jezik , na stranici ti pise koje su 3 razlizite verzije

24jt55a.txt is for use with the diskette version of this update (24jt55a.exe).
24jy55usa.txt is for use with the Flash from Operating System version of this update (24jy55usa.exe)
24jz55usa.txt is for use with the Flash from CD ISO image version of this update (24jz55usa.exe)

Ja stvarno nemam pojma sa Nemackim i nista ne razumem sta ti BIOS ispisuje , ova uputstva su na Engleskom za fleshovanje .

Ovo sto sam napisao da ispisuje i kada se zamene mesta ram modulima je samo ilustracija , da je IBM zenznut sistem i da nije za igranje, jer on to sve pamti i zapisuje zbog bezbednosti , tako je napravljen , inace je bilo sve ispravno i pre promene modula a i posle , ali je stao prilikom butovanja , trazio da se ode u BIOS , i da se opcijom Save changes & Exit ponovi Boot , sada sa novim stanjem ram modula .
 
Odgovor na temu

_brko_
Savo Dinić
Doboj, BiH

Član broj: 336518
Poruke: 70
31.223.143.*



+1 Profil

icon Re: IBM greska u start sekvenci26.03.2017. u 22:54 - pre 85 meseci
Uspio sam popraviti gresku preko onog rasporeda BOOT-a. Stavio sam ovako:
1.HDD 0
2.HDD 1
3.CD
4.NETWORK
Sad sve odlicno radi brzo se pali brz je racunar. Prezadovoljan sam s obzirom da je racunar veoma star. Ne bi ja tu nista vise diro. Komp je rođakov vec sam mu odnio taj racunar. Puno hvala za objasnjenje oko fleshovanja. To cu probati ekspermentisati sa nekim drugim racunarom. Kod ovog CD/DVD ne radi, a disketu nemam pa bi opet moro mjenat DVD citac pa bi mi opet izbacivalo gresku. Jos jednom hvala za pomoc i mozete zakljucati temu
 
Odgovor na temu

[es] :: Windows desktop :: IBM greska u start sekvenci

[ Pregleda: 1702 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.