Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SolidWorks - upotreba -

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: SolidWorks - upotreba -

[ Pregleda: 2082 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

phantomm
student
anywere

Član broj: 305958
Poruke: 22
31.223.144.*



+1 Profil

icon SolidWorks - upotreba -27.11.2015. u 20:19 - pre 101 meseci
Veliki pozdrav, trenutno se bavim SolidWorksom pa me interesuje (ako raspolažete sa informacijama naravano) koliko se koristi danas u industriji i koji se softver najviše koristi.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

NePitajteMene
MechEng,Project Engineer, CatiaV5 Design
Engineer for military vehicles
BG,Srbija...for now

Član broj: 244329
Poruke: 185



+21 Profil

icon Re: SolidWorks - upotreba -01.12.2015. u 16:43 - pre 101 meseci
Verovatno je Solidworks kao 3D CAD najrasireniji zbog odnosa cena/mogucnosti za najuopsteniji CAD, lako se uci u odnosu na ostale, intuitivan je, a bogami se koristi i za industrijski dizajn (vise umetnicko-konceptualni, manje proizvodni), mada se u koncept-dizajnu koriste i neki jaci programi samo za tu oblast (ADSK Maya-bivsi Alias, Lightvawe, Rhinoceros i sl.).
Nema jednoznacnog odgovora, zavisi od industrije, potreba, koliko sedista CAD softvera se kupuje, za koje potrebe, i sl.

Gde treba PDM/PLM, kao npr. auto-industrija, avioni, brodovi, spejs-satlovi, sateliti, Veliki Sudarac Cestica (GHC)...CatiaV5/V6 i Siemens NX (bivsi EDS Unigraphics) su broj jedan i dva (ne obavezno ovim redom), a tu je i bivsi PTC -ov Pro/Engineer (sada Creo Parametric), I-DEAS lagano posustaje (prevode ga postepeno u I-Deas NX, sa tendencijom da bivse korisnike I-Deasa prebace na Siemens NX).

Znaci gde su velike pare u pitanju, i jake, velike industrije, tu su Catia, SiemensNX i Creo.

Gde su manji igraci, prolaze odlicno sa Solidworksom, ADSK Inventorom, SolidEdge-om, i jos nekom manjim igracima (TopSolid, cak i besplatni Google SketchUp)

U 2D za brze skice/nacrte/CNC konture je i dalje neprikosnoven AutoCAD sa svojim DXF/DWG formatima fajlova, DraftCAD je solidan besplatan manji igrac koji radi i na Linux distroima, ima i jeftinijih zamena za AutoCAD.

Da ne bi upadali u srcane rasprave po forumu, svaki CAD je dobar, ali i los za odredjenu potrebu.

Solidworks je sasvim OK za nauciti, em sto je rasiren, em sto je solidna osnova za ucenje drugih 3D CAD-ova ako zatrebaju u buducoj "karijeri" :P
Drzi se njega, mislim da neces pogresiti, a sve preko toga sto znas/naucis, ne moze da skodi...a ako ne skodi, znaci da koristi, sto bi rek'o L.Gutovic

Pozdrav


The eye through which I see God is the same eye through which God sees me; my eye and God's eye are one eye, one seeing, one knowing, one love.
 
Odgovor na temu

phantomm
student
anywere

Član broj: 305958
Poruke: 22
31.223.144.*



+1 Profil

icon Re: SolidWorks - upotreba -01.12.2015. u 19:04 - pre 101 meseci
Super, hvala na odgovoru. Učim SolidWorks možda mjesec dana, i savladao sam ovaj "početni" nivo (vezano za PARTS, ASSEMBLY, DRAWING) dosta dobro, sad se malo bavim simulacijama, limovima, zaverenim djelovima a imam namjeru i da pokušam SOLIDCAM pa vidjecu. U svakom slučaju ovo pitanje je bilo čisto da vidim u kom pravcu bi se dalje "razvijao" :D pošto sam već "pomalo savladao" Pro/E

pozz
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: SolidWorks - upotreba -

[ Pregleda: 2082 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.