Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Saopstenje za medije: UKT protiv poreza na upotrebu mobilnog telefona

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: Saopstenje za medije: UKT protiv poreza na upotrebu mobilnog telefona

[ Pregleda: 3585 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

twiddle

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.wireless.org.yu



+82 Profil

icon Saopstenje za medije: UKT protiv poreza na upotrebu mobilnog telefona29.03.2004. u 13:50 - pre 244 meseci
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
Udruženja korisnika telekomunikacija

Beograd, 29. mart 2004. -- Udruženje korisnika telekomunikacija (www.ukt.org.yu) pokrenulo je danas inicijativu za ukidanje poreza na upotrebu mobilnog telefona, upućivanjem formalnog predloga nadležnom Ministarstvu finansija i ekonomije (u prilogu).

Udruženje korisnika telekomunikacija podseća javnost da je ukidanje ovog poreza bilo jedno od predizbornih obećanja partije G17+, čiji potpredsednik g. Mlađan Dinkić trenutno obavlja funkciju ministra finansija.

*** Tekst dopisa ***

Republika Srbija
Ministarstvo finansija i ekonomije
Nemanjina 22-26, Beograd

g-din Mlađan Dinkić, ministar


PREDLOG ZA UKIDANJE POREZA NA UPOTREBU MOBILNOG TELEFONA

Poštovani gospodine Dinkiću,

taksa na upotrebu mobilnih telefona (svojevremeno poznatija kao „Šešeljeva taksa”) prvi put je uvedena 1998. godine uredbom Vlade Republike Srbije. Osnovna motivacija za uvođenje ovakvog nameta tada je bila, po našem mišljenju pogrešna, hipoteza da je posedovanje i upotreba mobilnog telefona „luksuz” koji bi trebalo dodatno oporezovati. Uprkos brojnim kritikama javnosti i privrede, te najavama političkih partija da će ovaj namet biti ukinut, to se do danas nije dogodilo. Štaviše, tekst pomenute uredbe pre dve godine pretočen je u zakon.

Zakonom o porezu na upotrebu, nošenje i držanje dobara („Službeni glasnik RS”, br. 26/2001 i 80/2002) uveden je porez na upotrebu mobilnog telefona, koji važi za sve korisnike mobilnih telefona u Srbiji, osim za strana diplomatska predstavništava. U skladu sa članom 10. navedenog zakona, porez na upotrebu mobilnog telefona post-paid korisnici svakog meseca plaćaju u fiksnom iznosu od 200 dinara, dok pre-paid korisnici plaćaju 10% od vrednosti svake kartice za dopunu.

Broj korisnika mobilne telefonije u Srbiji u međuvremenu se popeo na više od 3 miliona, što čak prevazilazi i broj korisnika fiksne telefonije. Porez na upotrebu mobilnog telefona, zajedno sa porezom na promet usluga, čini prosečno i više od 1/4 ukupnog mesečnog zaduženja svih korisnika, što samo po sebi predstavlja veliko mesečno opterećenje za standard tri miliona građana Srbije. U prilog tome govori i činjenica da oba operatora mobilne telefonije navode porez na upotrebu mobilnih telefona kao jedan od tri najčešća razloga za raskidanje post-paid ugovora i slab rast broja korisnika mobilne telefonije u zemlji uopšte.

Pored svega navedenog, činjenica je i da ovakva taksa ne postoji u ogromnoj većini zemalja, jer osnovni cilj svake napredne države jeste da stimuliše razvoj i korišćenje mobilne telefonije kao što jeftinijeg sredstva komunikacije. Ovo naročito dolazi do izražaja kod nas u svetlu dve međusobno suprotstavljene činjenice – da je telefonska komunikacija postala tekovina moderne civilizacije i apsolutna potreba savremenog poslovanja, te da oronula i monopolizovana fiksna telekomunikaciona infrastruktura nije u stanju da blagovremeno odgovori potrebama razvoja.

Zbog svega navedenog, predlažemo da Vaše ministarstvo republičkoj Vladi dostavi u što kraćem roku predlog sledećih izmena Zakona o porezu na upotrebu, nošenje i držanje dobara („Službeni glasnik RS”, br. 26/2001 i 80/2002):

- Član 1. stav 1. tačka 2. se briše;
- Naslov drugog poglavlja se briše;
- Svi članovi drugog poglavlja (7, 8, 9, 10, 11, 12) se brišu;
- Relevantni stavovi člana 28. (kaznene odredbe) se brišu;
- Član 30. se briše.

Molimo Vas, takođe, da nas putem telefona 064-12-92-022 ili elektronske adrese [email protected] obavestite o koracima koje je Ministarstvo preduzelo u vezi sa ovim dopisom.


U Beogradu,
29. marta 2004.


S poštovanjem,

Slobodan Marković
generalni sekretar
 
Odgovor na temu

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: Saopstenje za medije: UKT protiv poreza na upotrebu mobilnog telefona

[ Pregleda: 3585 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.