Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Saopstenje za medije: Novo POVECANJE poreza na upotrebu mobilnog telefona

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: Saopstenje za medije: Novo POVECANJE poreza na upotrebu mobilnog telefona

[ Pregleda: 4181 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

twiddle

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.yubc.net+82 Profil

icon Saopstenje za medije: Novo POVECANJE poreza na upotrebu mobilnog telefona05.04.2004. u 15:07 - pre 242 meseci
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
Udruženja korisnika telekomunikacija (www.ukt.org.yu)

Beograd, 5. april 2004. — Udruženje korisnika telekomunikacija izražava svoj protest zbog predloženog ponovnog povećanja poreza na upotrebu mobilnog telefona.

Uprkos predizbornom obećanju partije G17+ da će ovaj nepotreban i šetan namet iz 1998. godine, poznatiji kao „Šešeljeva taksa”, biti potpuno ukinut u sklopu najavljene reforme poreskog sistema, to se ipak nije dogodilo.

Predlogom „Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na upotrebu, nošenje i držanje dobara”, koga je Vlada usvojila na sednici od 1. aprila, a ministar finansija Mlađan Dinkić (G17+) predstavio na konferenciji za štampu dan kasnije, predviđa se povećanje poreza na upotrebu mobilnog telefona sa 200 na 300 dinara mesečno i godišnje usklađivanje visine ovog nameta sa indeksom rasta cena na malo.

Udruženje korisnika telekomunikacija podseća da se ukidanje ovog poreza našlo na listi predizbornih obećanja zbog činjenice da ova stavka, zajedno sa porezom na promet, čini i više od 1/4 ukupnog mesečnog zaduženja svih korisnika mobilne telefonije u Srbiji i predstavlja značajnu prepreku povećanju broja korisnika mobilne
telefonije u zemlji.

Za tri miliona građana u Srbiji mobilni telefon danas ne predstavlja stvar luksuza, već jedinu alternativu za zadovoljenje osnovne civilizacijske i poslovne potrebe za komunikacijom, koju državni monopolista u oblasti fiksne telefonije već decenijama nije u stanju adekvatno da podmiri.

Pored svega navedenog, već treće povećavanje ovog poreza, koji ne postoji u ogromnoj većini zemalja, pokazuje suštinsku nezainteresovanost Vlade da stimuliše razvoj i korišćenje mobilne telefonije kao što jeftinijeg sredstva komunikacije.

Udruženje korisnika telekomunikacija, takođe, najoštrije protestuje zbog primene potpuno netransparentne procedure usaglašavanja zakonskog tekesta, kojom je u potpunosti isključena mogućnost bilo kakvog uvida i uticaja stručne javnosti i civilnog društva na tekst predloga pre usvajanja od strane Vlade.

Udruženje korisnika telekomunikacija će nastaviti da se bori svim zakonitim sredstvima za ukidanje ovog nepotrebnog nameta i zaštitu legitimnih interesa korisnika telekomunikacija. Udruženje poziva sve zainteresovane građane spremne da se aktivno uključe u rad udruženja, da stupe u kontakt sa sekretarijatom putem telefona 064/12-92-022 (Slobodan Marković), elektronske adrese [email protected] ili Internet foruma na adresi www.ukt.org.yu

U Beogradu,
5. aprila 2004.

S poštovanjem,

Slobodan Marković
generalni sekretar
 
Odgovor na temu

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: Saopstenje za medije: Novo POVECANJE poreza na upotrebu mobilnog telefona

[ Pregleda: 4181 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.