Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)

[ Pregleda: 5296 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
212.62.59.*+11 Profil

icon UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)06.01.2005. u 09:49 - pre 220 meseci
Priprema li UKT kakve aktivnosti povodom predloga zakona o oglasavanju koji direktno legalizuje SPAM?
 
Odgovor na temu

valeksic
Vladimir Aleksić
Beograd

Član broj: 20451
Poruke: 325
*.yubc.net.Profil

icon Re: UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)10.01.2005. u 12:16 - pre 220 meseci
Preuzeto sa: http://www.internodium.org.yu/...gDisplay.php?id=20050110053251Nacrt prvog domaćeg zakona o oglašavanju nedavno je usvojen na sednici Vlade i prosleđen na usvajanje u Skupštinu Srbije. Time je, nakon više od godinu ipo dana zastoja, ovaj zakon postao bliži usvajanju.

Čim je prva radna verzija zakona postala dostupana putem Interneta, pretresao sam tekst u potrazi za odredbama koje bi sankcionisale slanje nezatraženih elektronskih poruka (SPAM). Rezultate ovog mini istraživanja objavio sam na listi:

http://www.internodium.org.yu/...gDisplay.php?id=20040226024534

Ukratko govoreći, prva radna verzija nije sadržala ni "I" od Interneta:

(10) Javno glasilo u smislu ovog zakona je ono čiji osnovni ili sporedni sadržaj čine oglasne poruke (novine, oglasni panoi, časopisi, radio ili televizijski program).

Član 3.

(3) Nije dopušteno uputiti nenaručenu oglasnu poruku ili poziv putem telefona, faksa ili na drugi način pretplatniku čiji se pretplatnički broj ne nalazi u javnom telefonskom imeniku, koji odgovarajući operater izdaje u skladu sa ovim zakonom.

* * *

Nakon što sam jednom članu radne grupe, koja je pripremala tekst zakona, ukazao na anahrono sročen član 3 i potpun nedostatak odredbi koje bi regulisale nezatraženo oglašavanje putem elektronskih poruka, sačekao sam da vidim sledeću verziju nacrta. No, prva verzija nacrta zakona zvanično usvojena od strane Ministarstva trgovine, turizma i usluga, nije donela nikakve izmene u vezi sa elektronskim oglašavanjem
(član 10). Zato je Udruženja korisnika telekomunikacija u saradnji sa Centrom za razvoj Interneta na jesen prošle godine pokrenulo inicijativu za adekvatno regulisanje ove materije u okviru zakona o oglašavanju.

U tekstu dopisa upućenog Ministarstvu ukazano je na neadekvatno sročene odredbe zakona koje bi trebalo da odgovore potrebama zaštite korisnika od nezatraženog direktnog oglašavanja u eri sveprisutnih elektronskih komunikacija (elektronska pošta, instant-messaging Internet servisi, SMS poruke itd). Takođe, predložena su moguća
rešenja, potpuno usaglašena sa relevantnom regulativom Evropske unije (naročito Direktivom 2002/58/EC):

(1) Oglasna poruka se ne sme uputiti pojedinačno odrđenom licu, ako je ono jasno izrazilo volju da mu se ona ne upućuje.

(2) Nije dopušteno oglašavanje slanjem nenaručenerobe, kao ni direktnim obraćanjem licu na javnom mestu, osim ako je određeno lice jasno izrazilo volju da mu se može obratiti i ako je takvo obraćanje u skladu sa propisanim uslovima i načinom glašavanja.

(3) Upotreba pozivnih sredstava sa i bez ljudskog posredovanja, telefaks uređaja ili elektronskih poruka u svrhu direktnog oglašavanja, dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu saglasnost primaoca.

(4) Fizičko ili pravno lice koje obavlja promet roba ili usluga može koristiti brojeve telefona i elektronske adrese svojih klijenata, pribavljene tokom procesa prodaje roba ili pružanja usluga, samo za direktno oglašavanje svojih sličnih proizvoda ili usluga, uz uslov da klijenti imaju jasnu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na
takvu upotrebu podataka, kako prilikom njihovog prikupljanja, tako i prilikom dobijanja svake poruke, u slučaju da klijent nije dao prethodnu saglasnost za takvu upotrebu podataka.

(5) Nije dopušteno direktno oglašavanje slanjem elektronskih poruka u kojima se pogrešno prikazuje ili prikriva identitet lica u čije ime se poruka šalje, ili bez ispravne elektronske adrese na koju primalac može, bez naknade, poslati zahtev za obustavljanje slanja oglasnih poruka.

(6) Odredbe stavova 3 i 4 ovog člana [ne]primenjuju se na neautomatizovane telefonske pozive pravnim licima radi direktnog oglašavanja.

* * *

Rezultat inicijative UKT i CRI bile su izmene u tekstu nacrta Zakona o oglašavanju. Evo ključnih članova:

Član 2.

6) prenosilac oglasne poruke jeste javno glasilo (novine, radio program, televizijski program, servis novinskih agencija, internet i druga elektronska izdanja javnih glasila i druga sredstva informisanja namenjena javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika) čiju osnovnu ili sporednu sadržinu čine oglasne poruke;

Član 9.

Oglasna poruka ne može da se uputi pojedinačno određenom licu, ako je ono jasno izrazilo volju da mu se ona ne upućuje.

Zabranjeno je oglašavanje slanjem nenaručene robe, kao i direktnim obraćanjem određenom licu na javnom mestu, osim ako je to lice jasno izrazilo volju da mu se može obratiti i ako je takvo obraćanje u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima.

Zabranjeno je oglašavanje slanjem oglasnih poruka putem pozivnih sredstava sa i bez ljudskog posredovanja, putem telefaks uređaja ili elektronskih poruka, bez saglasnosti primaoca oglasne poruke.

Član 30.

Zabranjeno je:

1) oglašavanje kojim se neistinito označava identitet oglašivača, njegova aktivnost, proizvod ili usluga;

* * *

Dakle, Internet je dodat na spisak medija koji se koriste za oglašavanje, anahrono definisane odredbe člana 10. nacrta izbrisane su i zamenjene novim, kojima se zabranjuje slanje elektronskih oglasnih poruka bez prethodne saglasnosti primaoca. Napokon, sankcionisano je slanje oglasnih poruka sa lažnim identitetom oglašivača.

Iako ovako sročen tekst pruža solidnu osnovu za zaštitu korisnika, tokom "pravno-tehničke obrade" izbačene su važne odredbe koje se odnose na kontakt-podatke koje su trgovci ili pružaoci usluga već prikupili od svojih korisnika, kao i odredbe koje bi korisnicima pružile mogućnost jednostavnog i besplatnog povlačenja saglasnosti za slanje oglasnih poruka.

Pošto je javna rasprava okončana krajem jeseni, jedini način za dopunu teksta predloga Zakona o oglašavanju, koji se sada nalazi u Parlamentu, jeste putem poslaničkih amandmana.

Strategija je jednostavna:

1. UKT+CRI sastave tekst amandmana;
2. Prijateljski narodni poslanik :-) što pre formalno podnese amandman na tekst zakona.
3. UKT+CRI do početka rasprave o zakunu prijateljski ubede Ministarstvo da predlagaču tj. Vladi, predloži da amandman usvoji, čime je naš posao uspešno okončan (jer se poslanici neće izjašnjavati o amandmanu, već će on postati sastavni deo predloženog teksta).

Jedno što nam trenutno apsolutno nedostaje jeste barem jedan narodni poslanik voljan da se u Skupštini založi za naš amandman.

Ako budemo našli tog poslanika i ako bude bilo zdravlja i sreće [ja sam trenutno bolestan i tako će ostati još dve nedelje, pa se nadam da sednica Skupštine neće biti zakazana pre februara], imamo šanse da što se tiče Zakona o oglašavanju uknjižimo još par poena. :-)

Dakle, moj telefon je 063-387-260, email imate, pa me svako ko može da obezbedi podršku barem jednog poslanika može kontaktirati.

Pozdrav,
Sloba
 
Odgovor na temu

IgLo
Igor Lovric
Sremski Karlovci

Član broj: 19524
Poruke: 129
*.neobee.net.

Sajt: www.unicornsoft.net


Profil

icon Re: UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)11.01.2005. u 09:27 - pre 219 meseci
Bas dobro sto ste poveli ovu temu. Da li neko zna da li ce SMS poruke koje koje telekom salje sa broja 7777 (tipa SMS brzo osvoji, ili ...danas u xx:yy sati na tv pinku, ili izadji i glasaj.... ne mogu da se setim sta sam sve dobio u poslednjih godinu dana) postati ilegalne. Mislim, nikada nisam pristao da dobijam poruke ovoga tipa, a definitivno su reklame u pitanju, ma da bi neko mogao da kaze da su u pitanju servisne informacije

Usput, jel neko pitao tehnicku podrsku da li ovo moze da se iskljuci?
 
Odgovor na temu

[es] :: Udruženje korisnika telekomunikacija :: UKT i SPAM zakon (Zakon o oglasavanju)

[ Pregleda: 5296 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.