Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

slovenacki pasos

[es] :: Vodič za emigraciju :: slovenacki pasos

[ Pregleda: 8022 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

olios1111
Petar Miscevic
direktor, gradmax doo
Beograd, Srbija

Član broj: 244867
Poruke: 2
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon slovenacki pasos07.01.2013. u 11:56 - pre 137 meseci
Pozdrav. Moja baba po majci je bila slovenka, rodjena i zivela tamo do II svetskog rata, kada se udala za mog dedu i doselila u Srbiju gde je zivela do smrti 2003god. Imala je drzavljanstvo SFRJ i uvek se izjasnjavala kao slovenka. Nikada nije uzela nijedno drugo drzavljanstvo. Moje pitanje je da li ja kao unuk imam pravo na slovenacko drzavljanstvo(imam 41god) i ako imam kako mogu da ga ostvarim?
 
Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551
Poruke: 668

Jabber: mihaleks


+216 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 13:00 - pre 137 meseci
Ako ti je majka ziva onda bi prvo ona trebala da uzme drzavljanstvo, znam da je pre nekoliko godina bila takva praksa pa onda na osnovu nje i ti. Ako nije onda naravno taj korak ne vazi i trebaju ti dokazi glede babe, izvod iz MKR na prvom mestu ili bilo koji drugi dokaz da je rodjena na podrucju Slovenije.
Imas nesto o tome ovde:
http://www.udruzenjetriglav.co...d=65&Itemid=27&lang=sr
Ovde imas zakon pa ga prouci:
http://www.uradni-list.si/1/content?id=79103
Koliko ja znam ti jesi njihov drzavljanin samo treba da obavis pravno-birokratske procedure i upises se naknadno u MKR i evidenciju drzavljana.
 
Odgovor na temu

botex

Član broj: 258075
Poruke: 119
*.vc.shawcable.net.



+4 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 17:03 - pre 137 meseci
postoji sansa ali posto trazis drzavljanstvo na osnovu clana 13. koji je dosta neodredjen, nije bas jednostavno

sve sto je mihaleks rekao je tacno...stoga ako imas rodjake ili idi licno u Sloveniju i trazi izvod iz knjige rodjenih za babu.
najveci problem na koji sam ja naisao u toku ove procedure je da ambasada u Bgd mora da da preporuku za tebe, tj pozitivno pismo da se slaze da se upises u knjigu drzavljanja, a to ce uciniti ako mozes da dokazes da gajis prisne veze sa Slovenijom

ako te interesuje opsirinje o tome, posalji mi privatnu poruku sa pitanjima, pa cu ti objasniti proceduru

 
Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551
Poruke: 668

Jabber: mihaleks


+216 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 18:02 - pre 137 meseci
Ja sam 2004. godine otrkio da imam pravo na drzavljanstvo. Buraz je poslao mejl u Sloveniju, u upravnu enotu Lendava i odgovorili su da salju majcin izvod iz MKR i uverenje o drzavljanstvu o njihovom trosku. Nismo bili clanovi udruzenja Slovenaca. Otisli smo u konzulat, predali to uz zahtev i za tri nedelje dobili uverenje o drzavljanstvu i posle samo izvadili pasose. Apsolutno nikakvih problema niti komplikacija nismo imali. Mozda smo imali i srece, ko zna, ali to je nas slucaj.
 
Odgovor na temu

botex

Član broj: 258075
Poruke: 119
*.vc.shawcable.net.



+4 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 18:29 - pre 137 meseci
malo su se promenile stvari...
ja sam celu proceduru zavrsio u 2011..

traze da dokazes prisne veze sa Slovenijom...
iz Slovenije to mozes pokazati odrzavanjem veza sa rodbinom i slicno
iz Srbije to podrazumeva da si clan udruzenja Slovenaca (cak kaze visegodisnje aktivno ucestvovanje) i da se izjasnis u svojoj opstini stanovanja kao pripadnik Slovenacke nacionalne manjine (vezano za glasanje i ostvarivanje prava Slovenaca u Srbiji)

uz naravno osnovna dokumenta, to se predaje u ambasadi, i potrebno je da ambasada da pozitivno misljenje o tvojoj aplikaciji

moji rodjaci su probali 2011 da rade istu proceduru, u ambasadi na informativnom razgovoru nisu bas bili optimisticni...
naravno treba biti uporan (a oni to nisu bili) i svako ko ima krvno srodstvo bi trebalo da bude upisan u Slovenacku knjigu drzavljanja
 
Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551
Poruke: 668

Jabber: mihaleks


+216 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 18:44 - pre 137 meseci
Cini mi se da su poceli malo mnogo da filozofiraju. Lepo pise u zakonu o drzavljanstvu ko moze, kako moze i pod kojim uslovima. Tamo nema tih uslova. Krvno-teritorijalna veza ti je amin i ne moze ti to niko osporiti. Svako kome je roditelj slovenacki drzavljani je vec automatski drzavljanin po sili zakona samo nije upisan u maticne knjige. Ne mogu oni da traze kako ces ti da se izjasnjavas jer to ne mogu da provere a i nemaju prava. Svako ima pravo da se izjasni kako hoce. Jedino da ima kazes prilikom podnosenja zahteva da si se izjasnio kao Slovenac, ne znam kako drugacije a sa druge strane kako si se ti izjasnio je tvoja licna stvar. Adresa za slanje dokumenata je ona na kojoj stanujes u Srbiji, to po automatizmu ide, e sad ok, mozda i pitaju.
E da mali dodatak. Ako neko vec ima prava na drzavljanstvo neka preda lepo u Sloveniji zahtev za upis u knjigu drzavljana, pa neka lepo zaobidje ambasadu/konzulat kad vec toliko zakeraju.
 
Odgovor na temu

botex

Član broj: 258075
Poruke: 119
*.vc.shawcable.net.



+4 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 18:54 - pre 137 meseci
posto Olios1111 ima 41 god onda on potpada pod komplikovaniju proceduru:

13. člen

Z naturalizacijo lahko pridobi državljanstvo Republike Slovenije polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca ter izpolnjuje pogoje iz 4., 6., 8., 9. in 10. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona.

Osebam iz 2. člena Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06), ki uveljavljajo korist države iz nacionalnih razlogov, ni treba izpolnjevati pogoja neprekinjenega prebivanja v Republiki Sloveniji na podlagi urejenega statusa tujca, pogoja 4. točke, če niso zavezanci za plačilo davkov v Republiki Sloveniji, pa tudi ne pogoja iz 9. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona.

Obstoj razlogov iz prvega odstavka tega člena na podlagi mnenja pristojnega resornega organa predhodno ugotovi Vlada Republike Slovenije.

Če oseba uveljavlja korist države iz razloga, ki ne spada v pristojnost nobenega resornega organa, ugotovi obstoj razloga iz prvega odstavka tega člena Vlada Republike Slovenije na podlagi mnenja ministrstva, pristojnega za notranje zadeve.

a da ima do 36 godina, onda bi procedura bila laksa:

6. člen

Državljanstvo Republike Slovenije pridobi oseba, rojena v tujini, starejša od 18 let, ki do dopolnjenega 36. leta starosti da izjavo, da se priglaša kot državljan Republike Slovenije in izpolnjuje naslednja pogoja:

1. da je od njenega rojstva do dane izjave eden od staršev državljan Republike Slovenije oziroma da je bil državljan Republike Slovenije do smrti, če je umrl pred dano izjavo,

2. da ji po dopolnjenem 18. letu starosti državljanstvo Republike Slovenije ni prenehalo na podlagi odpusta, odreka ali odvzema.

Izjava o priglasitvi iz prvega odstavka prejšnjega člena in prvega odstavka tega člena se lahko vloži pri diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini, upravni enoti ali ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve. Če organ ni pristojen za vpis matičnih dejstev, mora vlogo najpozneje v petih dneh odstopiti pristojnemu organu in o tem obvestiti vložnika vloge.
 
Odgovor na temu

madamov
Milan Adamov
vlasnik
Adamov Konsultacije d.o.o.
Beograd, Srbija

SuperModerator
Član broj: 21939
Poruke: 4414
*.dial-up.dsl.siol.net.

Sajt: www.adamov.rs


+138 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 20:02 - pre 137 meseci
O ovome smo pričali u onoj temi: nije državaljanin, ali ako se učlani u Društvo Slovenaca u Srbiji postaje "Slovenac van Slovenije". Sve što je potrebno za pasoš je onda dokaz o poreklu do četvrtog kolena (baba je u redu) i višegodišnje aktivno članstvo u društvu (čitaj bar dve godine da si platio članarinu, a za aktivnost se računa i, recimo, besplatna škola jezika).

Ko je mlađi od 36 godina i jedan od roditelja ili oba su bili državljani Slovenije u trenutku rođenja, taj ima državljanstavo, samo treba da se izjasni da ga prihvata (član 6.). Ko nije mlađi ili kome roditelji nisu državljani, mora po članu 13. koji podrazumeva da si prethodno "Slovenac izvan Slovenije".
 Certified Trainer Mojave 101 macOS Support Essentials 10.14
http://www.adamov.co.rs http://milan.adamov.rs http://www.infinitum.rs
 
Odgovor na temu

madamov
Milan Adamov
vlasnik
Adamov Konsultacije d.o.o.
Beograd, Srbija

SuperModerator
Član broj: 21939
Poruke: 4414
*.dial-up.dsl.siol.net.

Sajt: www.adamov.rs


+138 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 20:04 - pre 137 meseci
Citat:
mihaleks:
Svako kome je roditelj slovenacki drzavljani je vec automatski drzavljanin po sili zakona samo nije upisan u maticne knjige. Ne mogu oni da traze kako ces ti da se izjasnjavas jer to ne mogu da provere a i nemaju prava.


Nije, samo onaj ko je mlađi od 36. godina, pročitaj zakon o državljanstvu, ko je stariji mora da ide po članu 13.
 Certified Trainer Mojave 101 macOS Support Essentials 10.14
http://www.adamov.co.rs http://milan.adamov.rs http://www.infinitum.rs
 
Odgovor na temu

madamov
Milan Adamov
vlasnik
Adamov Konsultacije d.o.o.
Beograd, Srbija

SuperModerator
Član broj: 21939
Poruke: 4414
*.dial-up.dsl.siol.net.

Sajt: www.adamov.rs


+138 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 20:05 - pre 137 meseci
Citat:
mihaleks:
Ja sam 2004. godine otrkio da imam pravo na drzavljanstvo. Buraz je poslao mejl u Sloveniju, u upravnu enotu Lendava i odgovorili su da salju majcin izvod iz MKR i uverenje o drzavljanstvu o njihovom trosku. Nismo bili clanovi udruzenja Slovenaca. Otisli smo u konzulat, predali to uz zahtev i za tri nedelje dobili uverenje o drzavljanstvu i posle samo izvadili pasose. Apsolutno nikakvih problema niti komplikacija nismo imali. Mozda smo imali i srece, ko zna, ali to je nas slucaj.


Pretpostavljam da si bio mlađi od 36 godina? Zakon je promenjen 2002. godine, do tada je granica bila 21. godinu.
 Certified Trainer Mojave 101 macOS Support Essentials 10.14
http://www.adamov.co.rs http://milan.adamov.rs http://www.infinitum.rs
 
Odgovor na temu

madamov
Milan Adamov
vlasnik
Adamov Konsultacije d.o.o.
Beograd, Srbija

SuperModerator
Član broj: 21939
Poruke: 4414
*.dial-up.dsl.siol.net.

Sajt: www.adamov.rs


+138 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 20:09 - pre 137 meseci
Evo je tema:

http://www.elitesecurity.org/t...rzavljanstvo-pravo-ili-iluzija

 Certified Trainer Mojave 101 macOS Support Essentials 10.14
http://www.adamov.co.rs http://milan.adamov.rs http://www.infinitum.rs
 
Odgovor na temu

mihaleks
Aleksandar Mihaljev
Ki.-Oslo-Edmonton-Dablin

Član broj: 206551
Poruke: 668

Jabber: mihaleks


+216 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 20:11 - pre 137 meseci
Da u pravu si, prevideo sam cinjenicu da covek ima 41 godinu. To za 36 se secam da je pisalo i te 2004. kad sam nasao zakon. Mozda je jos nesto promenjeno u medjuvremenu, to ne znam, ali isto je i tad pisalo.
 
Odgovor na temu

botex

Član broj: 258075
Poruke: 119
*.vc.shawcable.net.



+4 Profil

icon Re: slovenacki pasos07.01.2013. u 22:07 - pre 137 meseci
Citat:
madamov:
O ovome smo pričali u onoj temi: nije državaljanin, ali ako se učlani u Društvo Slovenaca u Srbiji postaje "Slovenac van Slovenije". Sve što je potrebno za pasoš je onda dokaz o poreklu do četvrtog kolena (baba je u redu) i višegodišnje aktivno članstvo u društvu (čitaj bar dve godine da si platio članarinu, a za aktivnost se računa i, recimo, besplatna škola jezika).

Ko je mlađi od 36 godina i jedan od roditelja ili oba su bili državljani Slovenije u trenutku rođenja, taj ima državljanstavo, samo treba da se izjasni da ga prihvata (član 6.). Ko nije mlađi ili kome roditelji nisu državljani, mora po članu 13. koji podrazumeva da si prethodno "Slovenac izvan Slovenije".



odprilike tako, ali sa dodatkom za temu preko 36 god, meni su trazili da se upisem na biracki spisak i treba pozitivno misljenje ambasade o tvojoj aplikaciji.
ovo drugo nigde ne pise, jer to lice zaduzeno u ambasadi daje na osnovu utiska i prilozenih dokumenata
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: slovenacki pasos

[ Pregleda: 8022 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.