Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa mrežom i potencijalno rešenje

[es] :: SOHO Networking :: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje

[ Pregleda: 2094 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Minal
Student

Član broj: 300602
Poruke: 4
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Problem sa mrežom i potencijalno rešenje11.03.2012. u 07:47 - pre 147 meseci
Zdravo svima. Ovo je moja prva poruka na ovom forumu, pa se nadam da nisam pogrešio sekciju.

Krajem prošle godine sam uzeo Telekomov Box 4 paket. Zbog IPTV-a ruter mi stoji u prizemlju pored televizora (u pitanju je crni ruter - pretpostavljam da svi znaju o čemu govorim), a na spratu imam dva desktop računara koji imaju wireless kartice i jedan laptop koji ima ugrađenu opciju za bežični internet. Što se tiče samog interneta, to manje-više dobro funkcioniše. Ja sam iskoristio taj ruter i da napravim kućnu mrežu, pošto se na oba računara nalazi dosta muzike i filmova, a na jednom od njih imam priključen i štampač. Tako mogu i na laptopu (koji ponekad iznesem u dvorište) i na ostala dva računara da gledam sve filmove i slušam svu muziku, a i da koristim štampač. Dok sam imao Orionov ADSL i koristio TP-Linkov ruter, nije bilo nikakvih problema sa tom kućnom mrežom. Međutim, od kada sam prešao u Telekom, uvek se javljaju manji problemi. Jednom u 10-15 dana mi se desi da se kompjuteri ne vide u mreži. Tada moram da resetujem ruter i mreža ponovo proradi. Osim toga, imam (znatno češće) probleme sa korišćenjem štampača preko mreže. To malo radi, malo ne radi. Probao sam da čačkam po podešavanjima i da pratim troubleshooter i štampač opet proradi, ali se desi da već sutradan opet ne radi (što je veoma iritirajuće).

Zbog svega toga, a i kupovine još jednog štampača koji ima mogućnost da se preko mrežnog kabla poveže na ruter - Samsung ML-3310ND, razmišljao sam da kupim dodatni wireless TP-Linkov ruter i stavim ga u svoju sobu (na spratu). Izbacio bih bežičnu karticu i za povezivanje sa Telekomovim ruterom (radi interneta) koristio taj novi ruter. Takođe bih na njega priključio i novi štampač i iskoristio novi ruter da napravim kućnu mrežu. Dakle, Telekomov ruter bi ostao u prizemlju pored televizora i njega bih koristio samo da šalje signal za internet. Novi ruter bih iskoristio za kućnu mrežu (muzika, filmovi, štampači).

Zanima me da li će to funkcionisati? Da li je dovoljno da drugi desktop računar i laptop zadrže postojeću opremu (obična wireless kartica) i da se preko nje kače i na internet (Telekomov ruter u prizemlju) i na kućnu mrežu (novi ruter na spratu)?

Hvala unapred na odgovorima :)
 
Odgovor na temu

Pajica Ristic
Novi Sad

Član broj: 87871
Poruke: 306
*.mediaworksit.net.



+27 Profil

icon Re: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje12.03.2012. u 22:40 - pre 147 meseci
možda ima i bolje rešenje, ali ja bih to rešio ovako

taj telekomov ruter ostaje dole pored TV-a. u njega je priključen IPTV i drugi TP Link (na spratu, povezan kablom)
ta dva desktopa bih povezao kablom (ako je moguće) na TP Link (zbog veće brzine transfera fajlova), i taj novi štampač (ako je mrežni) takođe kablom na TP Link. jedino bih ostavio Lap Top da se kači na WiFi (takođe na TP Link)
ako se dobro podesi, radiće bez problema.. najbolje je, ako je već moguće, da ti cela mreža funkcioniše preko jednog rutera a od ovog Telekomovog dobijaš samo net.
 
Odgovor na temu

Minal
Student

Član broj: 300602
Poruke: 4
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje14.03.2012. u 15:44 - pre 147 meseci
Za sada sam odustao od kupovine novog rutera. Videću kasnije koje je rešenje najbolje. Povezao sam novi štampač na stari ruter pored televizora i vide ga svi računari.

Inače, znam da su kablovi bolja varijanta od wirelessa, ali mi ipak ne odgovara da razvlačim kablove svuda po kući i bušim zidove. Zapravo, protok informacija između računara i nije problem - brzina je sasvim zadovoljavajuća.

Čitajući malo po drugim forumima, mislim da imam najmanje dve opcije. Prva je da novi ruter kablom povežem sa starim i da ga takođe držim pored TV-a. Tako bih rešio problem sa umrežavanjme računara i deljenjem starog štampača. Druga opcija je da pored svog kompa (na spratu) instaliram novi ruter i novi štampač takođe povežem na njega. Tako bi deo mreže i dalje išao preko starog rutera.
 
Odgovor na temu

Minal
Student

Član broj: 300602
Poruke: 4
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje25.03.2012. u 15:24 - pre 146 meseci
Pošto se ponovo javljao isti problem sa starim ruterom (u pitanju je bio ADB P.DG A4010G - položeni crni ruter), a pošto mi se povremeno dešavalo i da internet i IPTV prekidaju (i to uvek u isto vreme), nazvao sam Telekom i došao je njihov čovek do mene. Čim je video stari ruter, odlučio je da ga promeni. Dobio sam beli HUAWEI HG552a1 - nisam ja birao, već on - ako mu je verovati, pokazao se dobro. Elem, već sutradan krenu ponovo da prekidaju internet i IPTV i ja ih nazovem ponovo. Dođe ponovo (doduše ne isti) tehničar, popne se na tavan i počne da meri parametre telefonske linije. Konstatovao je da su margine jako loše - oko 6,5. Otkačio je dve telefonske utičnice (tvrdeći da i to utiče na slabljenje signala), a ostavio dve koje koristim. Zatim je otišao i zvao me posle dva sata. Downstream Rate je povećan sa 8000 na 9495, a Upstream Rate sa 800 na 885. Ne znam šta je još radio, ali su se margine popravile. Kada sam upalio ruter Downstream SNR Margin je bila 11,8 ali se postepeno smanjivala i skontao sam da se kreće između 8,5 i 10,5. Druga margina je između 6,5 i 7. Tehničar mi je rekao da Downstream SNR Margin mora da bude preko 12 i da će u ponedeljak da zameni parice. Navodno u petak nije mogao da nađe kvalitetne parice. Tokom vikenda nije bilo većih problema, ali sam jednom ili dvaput primetio blagu pikselizaciju kada je margina bila niska.

Zanima me kakvi su mi trenutni parametri i šta mi savetujete? Da li da ih još cimam (ovaj novi tehničar mi izgleda voljan da sredi taj problem), šta bih eventualno ja mogao da uradim itd? Da napomenem da sam probao da promenim kablove i splitere, kao i da promenim mesto ruteru, ali to nije dalo nikakve rezultate. Tehničar je spominjao i da treba pogledati kabl koji ide sa bandere na kuću. Evo parametara:

Line 1 (inner pair)
ADSL2+
Downstream Rate (kbps)
9495
Upstream Rate (kbps)
885
Downstream SNR Margin(db)
8.9
Upstream SNR Margin(db)
6.7
Downstream attenuation(db)
30.8
Upstream attenuation(db)
19.9

 
Odgovor na temu

rajco

Član broj: 19348
Poruke: 1020

Sajt: rajco.me/blog


+45 Profil

icon Re: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje01.04.2012. u 07:21 - pre 146 meseci
Njabolje je da ti zamene paricu ako nađe neku bolju. Takođe bi mogli da vide sa data path-om. Koji je kod tebe?
rajco.me/blog

 
Odgovor na temu

Minal
Student

Član broj: 300602
Poruke: 4
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje10.06.2012. u 20:02 - pre 144 meseci
Nemam taj podatak.

Inače, ostaviću ovde još nekoliko informacija u vezi sa mojim slučajem zbog onih koji i sami budu imali problema sa Telekomom ili razmišljaju da uzmu Box paket. Za 5,5 meseci koliko koristim Box4 zvao sam podršku najmanje 30 puta. Tek nakon prvih 10-tak poziva došao mi je tehničar kući. U međuvremenu su menjali ruter, pokušali da menjaju parice, merili parametre na mom tavanu, stavili dodatni spliter na tavanu, penjali se na svaku banderu u ulici, više puta su menjali parametre itd. Ne mogu da kažem da se ne trude. Čak su parametri sada dobri (teoretski) - margine su preko 10 (uglavnom preko 12). Evo kakve su u ovom trenutku:

Line 1 (inner pair)
ADSL2+
Downstream Rate (kbps)
11495
Upstream Rate (kbps)
894
Downstream SNR Margin(db)
12.8
Upstream SNR Margin(db)
11.1
Downstream attenuation(db)
30.8
Upstream attenuation(db)
20.2

Inače, preko dana su margine i preko 14. Međutim, ja i dalje imam probleme sa pikselizacijom koja je naročito izražena u popodnevnim i večernjim satima, zbog koje često ne mogu uopšte da gledam IPTV. U međuvremenu svo vreme dobijam normalan račun, odnosno nijednog trenutka nisu odlučili da ga smanje iako sedmično dvaput prijavljujem smetnje.

Već sam polako počeo da tražim po netu i gledam ponude i cene drugih provajdera. Osećam se kao budala jer plaćam punu cenu, a dobijam nekvalitetnu uslugu i još se nerviram. Za sada je Box4 prilično jeftin, ali ipak nije to to. Možda je TotalTV + Internet bolja varijanta jer ne ide sve preko telefonskog kabla. Očigledno Srbija još uvek nema dovoljno dobru infrastrukturu da bi Telekom potrošačima mogao da obezbedi sve ono što obećava u reklama. Plus su neposlovni i prilično teški za saradnju. Jedini izuzetak su tehničari koji hoće i da saslušaju i da se potrude da izvuku maksimum od onoga što im je na raspolaganju.
 
Odgovor na temu

[es] :: SOHO Networking :: Problem sa mrežom i potencijalno rešenje

[ Pregleda: 2094 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.