Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)

[es] :: Muzička produkcija :: Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)

[ Pregleda: 1864 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Goran H.

Član broj: 285394
Poruke: 25
*.crnagora.net.



+4 Profil

icon Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)30.12.2011. u 10:03 - pre 149 meseci
Skoro sam uzeo dinamicni mikrofon Peavey PV®i2 i postoje par stvari koje bi zelio da su mi malo jasnije. Da li je normalno da se po defaultu prilicno slabo cuje, tako da "moram" koristiti mic boost na +10dB (preko toga je relativno nebotrebno, a i pravi previse buke za moj ukus) koji izaziva sum koji je primjetan, i iskreno ometa doduse ne toliko da je problematicno samo po sebi. Moguce je da je problem mozda samo do mene (zvucnika / zvucne kartice) mada kad snimam vokal takodje se prilicno slabo cuje, a ukljucivanje mic boost-a tokom snimanja vokala ne dolazi u obzir (jer se i taj sum takodje snima koliko sam primjetio), a po default-u je previse tiho.

Jedino me iskreno interesuje mogu li sto povodom toga napraviti/pokusati jer mi je to prilicno bitno, barem kako povecati poslije "volume" na snimljenu stvar bez gubitka kvaliteta, ako ne sto drugo.

Hvala unapred,
Goran H.

EDIT: Sve gore pomenuto se tice kucne upotrebe takoreci.

[Ovu poruku je menjao Goran H. dana 30.12.2011. u 11:16 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Sava
Sava Stajic
Beograd

Član broj: 6587
Poruke: 1483



+326 Profil

icon Re: Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)02.01.2012. u 09:06 - pre 148 meseci
Moguće još kako. PVi2 je odličan jeftini mikrofon, nekima bolji od SM58. Malo kompresuje u srednjem delu opsega, ali za mikrofon te cene nije ni čudo.

Ono najvažnije je da je to dinamički mikrofon, a pretpostavljam da govoriš o uključivanju u računar. To ne može, za računar ti je potreban nekakav elektret mikrofon (mnogi to pogrešno zovu kondenzatorskim mikrofonom) koji se napaja iz računara ili samostalno. Elektret ti je recimo onaj najjeftiniji za računare od par euro vrednosti. Naravno da ima i mnogo skupljih i boljih. Naravno da bi mogao i neki kondenzatorski mikrofon, ali oni su po pravilu skuplji od naših računara. Za dinamički mikrofon ti je potrebno pretpojačalo, a u tu svrhu se najčešće koristi neka mikseta ili zasebno mikrofonsko pretpojačalo. Dobro mikrofonsko pretpojačalo uopšte nije naivno da se napravi, ali je moguće. Na kraju miksetice su najpraktičnije rešenje, a imaš one Behringer recimo za vrlo male pare.
Moj izabrani lekar je Željko Mitrović!
 
Odgovor na temu

Goran H.

Član broj: 285394
Poruke: 25
*.crnagora.net.



+4 Profil

icon Re: Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)02.01.2012. u 09:28 - pre 148 meseci
Prije svega, hvala na odgovoru.

Da, pricam o povezivanju sa racunarem. Primarno zbog toga sto nemam kakvo pojacalo/miksetu koju bih koristio, pa sam cisto napravio obican adapter na XLR kabal (da bi mogao postaviti na obican 3.5mm ulaz). Sto se tice ovog mikrofona, stvarno se ne mogu pozaliti, testirao sa ga na drugovom marshallu, i u svojim kucnim uslovima i jedino sam imao ovaj "problem" sa njime. U svakom slucaju, dinamicni je tako da mi ne treba phantom power za racunar (to je ne treba mikseta npr), a mogu u bilo kojem trenutku da ga ponesem na svirku na primjer. Takodje volim da mikrofon drzim u ruci, nisam bas pri parama, i takodje ne bih bas volio da "testiram" izdrzljivost dinamicnog mikrofona kad su padovi u pitanju. A elektret mikrofoni nisam ni gledao cisto zbog... nazalost nisam nasao ama bas nista vrijedno kupovine, osim za regularnu svakodnevu upotrebu kad su obicni "messenger" razgovori u pitanju.

To je to sto se toga tice... da li bi mi nesto konkretno mogao preporuciti, neki DIY (do-it-yourself) za pretpojacalo, ili neke specificne primjere za jeftine miksetice. Hvala jos jednom, i pozdrav!
 
Odgovor na temu

Sava
Sava Stajic
Beograd

Član broj: 6587
Poruke: 1483



+326 Profil

icon Re: Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)03.01.2012. u 16:16 - pre 148 meseci
Davno sam pravio poslednji mikrofonski pretpojačavač i zahteve niskog šuma, velike dinamike i pojačanja uopšte nije lako zadovoljiti u amaterkoj radionici. Ako ti je potrebno bilo kakvo pretpojačalo moguće je koristiti neki od "običnih" operacionih pojačavača tipa NE5532, TL072, LM358... sa sasvim pristojnim rezultatima. Malo pročešljaj net sigurno ima bezbroj skromnih šema za tu namenu.
Moj izabrani lekar je Željko Mitrović!
 
Odgovor na temu

[es] :: Muzička produkcija :: Pomoc oko mikrofona (mic boost/gain)

[ Pregleda: 1864 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.