Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Trondheim, zivot u Norveskoj

[es] :: Vodič za emigraciju :: Trondheim, zivot u Norveskoj

[ Pregleda: 4027 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Olja 80
Norway,Trondheim

Član broj: 292199
Poruke: 19
*.studby.ntnu.no.



+8 Profil

icon Trondheim, zivot u Norveskoj18.10.2011. u 13:17 - pre 152 meseci
dragi moji sve sam procitala, ovde ima zaista dosta tacnih informacija! Ja sam inace med.sestra sa 11 god iskustvom intezivne nege, imam autorizaciju za helsefagarbeidera i treenutno sam u Trondheimu! Nije lako, dosla sam na bum jer sve molbe koje sam slala iz Srbije nisam bas dobila pozitivan odgovor tj.nisam nikakav. Reci cu vam jednu stvar: lederi kojima saljete molbe za posao tj. søknad og cv ne proveravaju vasu adresu u norveskoj tako da lupite neku , ja koristim lebara tel.karticu vidim da ima i u Srbiji potrazite broj i uzmite kad vas budu zvali. Ako zovu na neki razgovor naravno kazete trenutno ste u srbiji i onda uklopite kad mozete da odete s tim da vam daju neku garanciju tipa refundiraju kartu i nocenje tamo! hoce oni to! Ja nisam bas zadovoljna dosla sam ovde ima dosta starackih domova ali daju mali stilling 20,30 postosto znaci ne mogu dobiti radnu dozvolu ni platu! Ima dosta kommuna ali ako spajas na dva tri mesta da bi dosao do 80 treba ti bas srece i zivaca da sve smene uklopis nimalo lako! Radila sam u jednom sykehjemu za dzabe, posao je dosta laksi nego kod nas imaju svega dobru organizaciju za pacijente i sto je najbitnije lift za pacijente sto je u srbiji kicmatrans ! nema ovde cimanja i niko nema diskus herniu koju vecina od nas ima! Meni je ostalo jos mesec dana ako se ne snadjem moram da se vratim jer ako produzim u policiji jos tri meseca moram od necega da zivim sto sam u pocetku ispucala za stan, traze deposit!Jezik mora da se zna ja sam krenula sa prvim stepenom ovde sam dosta usla u stos jezika ali opet je zajebano jer je drugaciji dijalekt! konkurisite iz srbije kao mirjana, nemojte na bum kao ja, nemojte odustajati od norveske ni pod raznim! ovo je prelepa zemlja uredjena, sve na svom mestu , jeste malo dosadno oni su navikli na to ali moze se uvek naci zanimacija! nema stresa! zelim svakom da uspe naravno i sebi, ali nismo svi iste srece! jos nesto ZAPAMTITE, nisam verovala da su nasi olos preko uverila sam se!!!!!!!!!! kosovarka me ojadila na kinti dala mi je samo jednu sobu nisam imala privatnost stedela sam tusiranje, pored kirije punila joj frizider i na kraju kad je videla da sam utanjila sa kintom rekla mi je da se iselim! to su stresovi! samo da joj se ne vrati! eto posteno uzela mi je za mesec i po dana 1500e s tim da sam bila kucna pomocnica! NEMA VAJDE OD NASIH, OSTACETE BEZ OKA AKO POSLUJETE S NJIMA! ONI HOCE DA ZEZNU STVAR, HOCE DA TE VRATE ODAKLE SI DOSAO SAMO DA NE BUDES JEDAN OD NJIH OVDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! moje iskustvo! i da se vratim ne marim jedno vise iskustvo, drugacije cu postupiti i skupiti kintu opet da dodjem! sad kad sam videla sta kako nema odustajanja! pozz svima!
 
Odgovor na temu

noskich
Strathfield, NSW

Član broj: 121198
Poruke: 1008
*.ucc.usyd.edu.au.



+128 Profil

icon Re: Trondheim, zivot u Norveskoj19.10.2011. u 01:43 - pre 152 meseci
Lep je Trondhajm, bio sam tamo dve nedelje na najvecem studentskom festivalu na svetu Isfit.
Solidan univerzitet, centar grada na ostrvu, najstarija katedrala u Norveskoj, sjajni skijaski centri u siroj okolini grada, lep fjord.
Nije premali grad, a nije ni veliki, zlatna sredina. Vrlo lepa arhitektura, narocito na obalama - kuce od drveta jarkih boja.
Jedino je klima malo nezgodna, Atlantski okean je tu pa ima vetra i kise u ogromnim kolicinama.
Isto me je bilo iznenadilo da zimi ne ciste led na ulicama, pa se treba navici i biti oprezan da se ne izlomi.
Kao i svugde u Norveskoj zivotni troskovi su ekstremno visoki narocito hrana, prevoz i stanarina, uvozni proizvodi kostaju nenormalno; strava porez, ali zato prejaka socijalna drzava.
Pa ko voli nek izvoli. Nije mesto za razradjivanje biznisa i obogacivanje, ali je dobro za onoga ko voli na sigurno i opusteno, odradi svoj 9-5 posao natenane i posle se ne brine ni za sta.

Kazu neki ljudi: dok si mlad zivi u preduzetnickim zemljama kao sto su US, Hong Kong, Singapur; a kada ostaris preseli se u Skandinaviju.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Trondheim, zivot u Norveskoj

[ Pregleda: 4027 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.