Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nova (sveobuhvatna) Linuks organizacija na pomolu!

[es] :: Linux :: Nova (sveobuhvatna) Linuks organizacija na pomolu!

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5515 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SStudio

Član broj: 254071
Poruke: 586



+308 Profil

icon Re: Nova (sveobuhvatna) Linuks organizacija na pomolu!18.10.2011. u 13:33 - pre 151 meseci
Neka bude da sam malo izvrnuo stvar, ali opet to su obični korisnici koji i dalje ne znaju šta treba da urade, pogotovu ako prelaze sa windowsa na linux, neće im pati na pamet da potraže listu kompatibilnosti, jer su za to čuli koliko i moja baba.
A primer kompatibilnosti je wireless adapter rt73 postoji modul sam uređaj ni da pisne kad se dotični učita posle 2h rekompajliranja kernela.
Nakon takvih situacija treba obradovati korisnika i reći mu e idi u radnju i zameni ga, kod prodavca kome ćeš kao jedini argument ponuditi to što ne radi pod linuxom, nasekiraće se sigurno.

Ili eto moja grafička ATI 4650 instalirao sam arch na ovaj komp, x se smrzne čim se ulogujem, jedino rešenje je bilo ctrl alt backspace na GDM screenu i posle toga radi, pitah ovde niko ništa ni da odgovori, pitah po stranim forumima savet im je bio nemoj da koristiš proprietary drajvere već stavi ove iz repo-a, e jes. Toliko o community podršci.....

Citat:
REZIME: Pre kupovine bilo kog hardvera proverite na Internetu da li dotično parče elektronike radi na Linux-u i kako radi!


Da i onda kao na archu, sve radilo kako treba i sad nakon nekog update-a isprskao nvidia driver pa se koristi nouveau ako sam dobro video....
O kakvoj kompatibilnosti pričamo kada ne mogu da se srede driveri za ono osnovno, nisam gejmer ali neću da mi nešto što je plaćeno dosta za naše uslove radi kao integruša.
Treba da postoji neka konstanta u razvoju koja će omogućiti da taj hardver uvek šljaka kako valja, software ko i svaki drugi, i na win i na lin se dešava za izbace neki brljav update ali opet srede to u narednom.

Uzgred kad je već kompatibilnost u pitanju, u jednoj ovde na komp sam instalirao linux, i kada je čovek trebao da kupi BW5 vaše firme Micro business dobio je odgovor da jedan niz funkcija ne radi u linuxu već samo pod win okruženjem, tjs program radi full samo u win.
Kada imas cekic sve ti lici na ekser
Simplicity is the ultimate sophistication.
 
Odgovor na temu

zoranix
Software Architect
IS MicroCore
Knjaževac

Član broj: 243111
Poruke: 162
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.micro.co.rs


+36 Profil

icon Re: Nova (sveobuhvatna) Linuks organizacija na pomolu!18.10.2011. u 18:59 - pre 151 meseci
@SStudio, nema mesta ogorčenju, jer ja nemam te probleme, ili ako ih imam, nekako se izborim s njima. Vidi ovo:
-Kupio sam pre neki dan Asus ploču (neću navesti koju!) sa nVidia čipisetom serije nForce 6 sa AMD dvoglavim procesorom X2. Na računaru na kome ploča treba da radi je Win2000 i pogodi... nema drajvera za Win2000. Vidi, ja sam platio taj Win2000 i šta sada? Da sam koristio Linux ne bi mi bilo krivo,jer je besplatan i najverovatnije da bi se snašao, ili sačekao par meseci da se problem sa drajverom reši.

Na Windows-u toga nema. Neću da pominjem vlasnike skenera i Windows Vista/7 i probleme koji oni imaju. Slažem se s tobom da problem postoji, ali se problemi stalno rešavaju. Da nema mesta ogorčenju vidi se u tome da ih Linux ne proizvodi, već da oni uglavnom dolaze od hardvera koji nije sa HCL liste. Prvo se pojavi problem, a zatim se on rešava, brzinom srazmernom rasprostranjenošću hardvera.

Probleme na kernelu uglavnom rešavaju firme: Red Hat, Intel, Novell, IBM, dok probleme s drajverima bi trebalo da rešavaju proizvođači hardvera koji ovde prolaze ne pomenuti. Lako je za to optužiti zajednicu, jer u njeno ime nema ko da ti replicira (ovaj moj post nemoj doživeti kao repliku, već kao notu u diskusiji!), a svo tvoje ogorčenje bi trebalo adresirati na proizvođače hardvera. Slažem se s tobom da pomenuti drajveri proizvode probleme, ali ja ne vidim da je to propust zajednice, mada će ga oni najverovatnije rešiti, čime nehotice preuzimaju deo odgovornosti za ispravno funkcionisanje hardvera u Linux-u, ali ne i odgovornost za nepostojanje podrške za određeni hardver.

Ne mogu da preskočim REPLIKU na Vašu tvrdnju:
Citat:
Uzgred kad je već kompatibilnost u pitanju, u jednoj ovde na komp sam instalirao linux, i kada je čovek trebao da kupi BW5 vaše firme Micro business dobio je odgovor da jedan niz funkcija ne radi u linuxu već samo pod win okruženjem, tjs program radi full samo u win.


To jednostavno nije tačno. Ima različitogg ponašanja BW5 na Windows i na Linux platformi, ali tvrdnja da postoji nefunkcionisanje softvera na Linux platformi nije tačna. Različitost ponašanja proističe od različite implementacije JRE 1.4.1 na Windows i Linux platformi. BW5 je pisan 100% u Java jeziku, koji nije platformski zavistan, ali ima razlike u implementaciji JRE starijih verzija na različitim platformama. O ovome sam pisao na svom sajtu i verujem da ste to pročitali. U novoj verziji BW6 toga skoro i da nema, ali opet zahvaljujući boljoj implementaciji Jave 6 na svim platformama. Ne znam zbog čega ste se dotakli toga, s obzirom da ovde nije mesto, a ni čas, da o ovome Vi @SStudio i ja vodimo polemiku. Predlažem da ako imate pitanja u vezi BW5, ili BW6 to postavite na sajtu www.micro.co.rs, ili na odgovoarajućem mestu na forumu.
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: Nova (sveobuhvatna) Linuks organizacija na pomolu!

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5515 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.