Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Licenca za med sestru

[es] :: Vodič za emigraciju :: Licenca za med sestru

[ Pregleda: 2706 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sandi.k85

Član broj: 274272
Poruke: 18
*.teol.net.



Profil

icon Licenca za med sestru03.12.2010. u 14:28 - pre 163 meseci
Zdravo Mirjana.
Tek juče sam se ulogovala na ovaj sajt. I tek sada mi ništa nije jasno što se tiče autorizacije. Pominje se i lecenca i neki novi zakon za autorizaciju tako da sam se izgubila u tome svemu. Zamolila bih te ako bi bila tako ljubazna da mi to malo pojasniš.
Inače ja sam završila srednju medicinsku, opšti smijer 2004.godine u Doboju (RS) i položila sam državni ispit. Radnog iskustva nemam, jer sam odmah nakon toga upisala faks od kojeg sada nemam nikakave koristi. Nažalost naša država je takva kakva je i ne pruža nikakve mogućnosti da kažem za normalan život. Naravno ukoliko nemaš neke jake veze, a ja ih nemam.
Nedavno sam saznala za Norvešku odnosno da prima medicinske sestre i predala papire na autorizacije prije neka dva mjeseca. Jezik učim sama kući. Imam neke riječnike i knjigu Ny i Norge, cd-e i planirala sam da slusam sagin kurs preko interneta.
Od papira sam predala sledeće: svjedočanstva od sva četiri razreda, diplomu, potvrdu o položenom državnom ispitu i kopiju pasoša. Na tim dokumentima imam samo pečate sudskog tumača bez apostila. Zanima me da li je to dovoljno da bi dobila licencu ili sta vec?
Pročitala sam na Saginom sajtu sledece da od prvog marta 2009 nije moguće dobiti autorizaciju ukoliko se prvo ne položi norveški nacionalni državni ispit (nasjonale fag) ali da uz dobro poznavanje i sa licencom može da se traži posao. Pa sam se malo izgubila u tome i molim te još jednom ako možeš to da mi pojasniš šta i kako.
UNAPRIJED HVALA I VELIKI POZDRAV. SANDRA
 
Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
Poruke: 2729
77.222.168.*



+1056 Profil

icon Re: Licenca za med sestru04.12.2010. u 00:32 - pre 163 meseci
Sandra,rekla bih da nisi procitala ceo forum...celu temu,svih 30 strana...Stavila sam ja sta je porebno od kompletne dokumentacije da bi se dobila autorizacija.
Pisala sam bukvalno postupak od predaje papira pa odlaska u banku da platis taksu do dobijanja...neka strana otprilike 26-27...proveri ne znam tacno.
Ono sto je tvoja dilema jeste autorizacija ili licenca.Autorizacija je za hjelpepleiera a licenca je za sykepleiera.Licencu za sykepleiera samo sa srednjom skolom ne mozes da dobijes po mom misljenju.Uz autorizaciju kao bolnicar radis samostalno a sa licencom za sykepleiera tj med.sestru ne radis samostalno.
Ti imas dokumentaciju dovoljnu za autorizaciju za hjelpepleiera-bolnicara.Moze se dogoditi i da dobijes licencu ali male sanse.
U svakom slucaju,bolje je da pises na onoj stranici gde smo svi jer ja sam slucajno pogledala ovaj tvoj naslov i videla da si naslovila za mene.
Po norveskom sistemu skolstva...oni se obrazuju sedam godina za medicinsku sestru,tj.prvo postaju bolnicari pa potom idu jos dodatne tri ili cetiri godine za sestru.Tu je kvaka zasto oni nama ne daju odmah autorizaciju za sestru,jer to kod nas traje cetiri godine.Ti sa bolnicara da bi postala sestra treba da polozis nasjonalfag,norskprøve(test jezika) i cetiri meseca prakse.Bez obzira sto ja radim kao sestra to je sticaj okolnosti ispao takav imam obavezu da to polozim sledece godine,i vec sam krenula na nastavak ucenja jezika ovde.
Nadam se da ti je sada malo jasnije...ali nisam sigurna da si ti dobro uradila sa popunjavanjem zahteva za autorizaciju...sta si ti stiklirala tamo licencu ili autorizaciju...uglavnom mozes da me pitas sve sto ti nije jasno samo pisi na onoj zajednickoj temi,ali procitaj one moje postove jos jednom od ranije,ima tu detaljnih papiroloskih objasnjenja...
POZDRAV !!!
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Licenca za med sestru

[ Pregleda: 2706 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.