Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

telekomov adsl ili sbb-ov kablovski

[es] :: ISP :: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 25347 | Odgovora: 52 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4902
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski07.01.2011. u 21:36 - pre 161 meseci
@mmns21
Bez zelje da umanjujem kvalitet ADSL usluge, mislim da nepravedno potcenjujes SBB kvalitet i njegove mogucnosti.

Najveca mana SBB Interneta je prethodna obaveza SBB TV pretplate. Sledece je K2K tehnologija, mada na dve lokacije mene uopste ne dotice.

Prednost SBB Interneta je recimo u brojnim paketima koje je moguce koristiti. Ovde mogu navesti i prepaid paket "po protoku": 2300 din = 120 dana / 6.55 GB / 10Mb/s (2 Mb/s u uploadu). Imaj u vidu da aktivni ES korisnici nisu reprezentativni uzorak srpske populacije i ne koriste net za beskonacni download i sl, vec da se posluze po potrebi. Tako dolazimo do cene od 575 din/mesecno za redovan update OS-a, AV-a, azuriranje osnovnih programa, vesti, forume, FB... Verovao ili ne 6.55 GB neretko pretekne.
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski07.01.2011. u 22:43 - pre 161 meseci
Ne bih se ja mnogo oslanjao na tupavi Speedtest jer kod mene pokazuje nešto ovako, u pitanju je Mix M paket tj 8/384:



Realnije mi je ovo:



Taj modem i dalje radi posao ali samo dodatak, pogledaj malo ovaj link pa će da ti bude jasnije čija je to firma. ;)

Da ponovim, koristim SBB šestu godinu, tačno je da ponekad, ali retko, brzina nije maksimalna ali ovo i nije internet sa garantovanom brzinom. Normalno je da će kod običnih korisnika koji se ne razumeju u internet, umrežavanje, povezivanje a i ostalo da se češće dešava da bude usporeno ali je tu razlog uglavnom na drugoj strani. Negde ima slučajeva da postoje problemi sa čvorištem, komšijama ili kablovima ali to isto može da se desi i bilo kojoj drugoj vezi.

Opet pitam, da li je ovo praktično poređenje pa da prijavljujemo i glasamo ili teorija kaže da je SBB mnogo gori? Kako uopšte mogu da poredim ADSL sa SBB (a imam oba) ako na ADSL ne mogu da dobijem 8Mbps i digitalnu televiziju? Kako da poredimo nekoga kome je potrebno i više, recimo 16Mbps i digitalna televizija ako ADSL to ne može da pruži?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.240.*

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski10.01.2011. u 15:58 - pre 161 meseci
Update izvestaja sa moje lokacije (Bgd., Banjica) - proba SBB Interneta oko 15 casova daje vrlo dobre rezultate, koji skoro da uopste ne zaostaju za onima preko praznika. Ovde je prvi radni dan nakon 10-tak dana pauze, u SAD je prvi radni nakon vikenda i sve radi OK (SAD sam naveo kao zemlju za koju verujem da mnogi imaju tamo uplacene domene ili kako se vec to kaze, tamo su im serveri za sajtove. Doduse, nasih 15 casova je tamo rano jutro, pa je guzva na Internetu relativno mala, ali dobro...)
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski10.01.2011. u 18:59 - pre 161 meseci
Da li ovo znači da si uveo SBB ili još testiraš rođake? ;)
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.241.*

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski10.01.2011. u 22:43 - pre 161 meseci
Citat:
calexx: Da li ovo znači da si uveo SBB ili još testiraš rođake? ;)
To je bio zadnji test sa njihovim modemom. Bio taj rodjak u SBB, prijavio me da mi dodju i montiraju nov modem. Doci ce do kraja ove sedmice, najdalje do druge srede. Rodjak ce da podpisuje ugovor, modem ce se voditi na njih i izricito su rekli da nema problema da ga stave u "stan kod babe i cika-Tome".

Ja mu rekoh da imaju samo 2 Mb/s i on tamo proverio - nisu ni primetili, isteklo im 12 meseci i nemaju vise 4 Mb/s a imali su to godinu dana. Sad su opet potpisali ali im ide od pocetka februara.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.241.*

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski12.01.2011. u 20:37 - pre 161 meseci
Dobio sam SBB Inernet. Jeste to moja privatna stvar, ali sam saznao par tehnickih stvari i par administrativnih takodje pa mislim da moze biti jos nekome od koristi, pa da opisem dogadjaj.

Znaci, zbog mog loseg zdravstvenog stanja ne izlazim iz stana a i u stanu sam preko dana najcesce "komiran" u krevetu, a sedim nocu. Zato mi sve spoljne stvari obavlja izvesni Ivan M. Isao on u ponedeljak u SBB, prijavio se za svoj dodatni modem - znaci isto ime i prezime, ali 2 modema, 2 ugovora i monter dosao danas. Dodatna teskoca je Linux, kao jedini OS na mojim racunarima, pa sam i zato na sve moguce nacine vrdao i pokusavao da izbegnem da monter dodje kod mene.

I ranije sam razmisljao da "kidnapujem" rodjakov stari modem ali je bio problem sto je teoriski moglo da se desi da cekam montera 20 dana ili vise i da oni svo to vreme budu bez Interneta i kad se covek juca najavio ja nocas zaista zamolim rodjaka da mi opet donese vec vraceni modem. Namestim ga gde treba, improvizujem racunar na metar od modema i sad samo cekam da dodje monter i da aminuje situaciju ili da uopste ni ne dodje kod mene, nego samo da montira nov modem kod Ivana.

U SBB su greskom napisali Ivan... , kucni broj 170, stan 9, sto je MOJ stan. I tako Ivan sedi u broju 172, u stanu 44, i ceka montera, a ja cekam Ivana + montera i iznenada mi monter oprezno kuca na vrata, bez Ivana! Siroma, pretrazio 2 ulaza i nigde nije mogao da nadje tog Ivana iz stana 9, pa odlucio da dodje u moj stan, pa sta bude.

Pustim ga ja unutra i polako pocnem da mu objasnjavam da smo mi prakticno jedna familija itd., vidi on da je modem montiran i cudi se kako to, ali nekako se sporazumemo do nivoa da je rekao "Dobro, hajde da ja pisem one ugovore i ostale papire dok Ivan ne dodje". Prihvatio nas je kao pristojne ljude sa kojima moze da se prica, ali mu u tehnickom smislu jos uvek nije bas bilo jasno. Izricito je odobrio da stari modem moze da ostane kod mene "Ma, nema veze koji je gde!", sto su neki osporavali.

U toku pisanja dodje do pitanja u ugovoru oko potrosenog materijala "Koliko metara kabla vam treba za instalaciju novog modema?" nasta i ja i Ivan u glas povicemo "Ne treba nista, tamo vec ima sve!" E, onda je shvatio: "Pa onda mogu da vam dam novi modem odmah?" "Moze!" i dade on nama novi modem, bez odlaska u Ivanov stan. I o ovome je bilo reci ranije ali treba priznati da se na ovo odlucio tek kad je detaljno upoznao situaciju i video da imamo pojma o svemu, sumnjam da bi to uradio da smo potpuno novi. Jasno mu je bilo da je Ivan svoj modem skinuo sam i da smo ga sami montirali na mesto na kome ga je zatekao u funkciji, pa nije pravio pitanje oko cisto mehanickog dela montaze.

Modem je identicnog oblika kao stariji, ali ima 2 promene vezane za napajanje strujom - novi adapter za napajanje nije vise tezak transformator nego nesto lagano i manje, elektronsko, kao sto je to slucaj sa mnogim savremenim uredjajima a na modemu postoji i mali prekidac za tu struju napajanja, sto je verovatno korisno ljudima kad treba da resetuju modem, da ne pretrazuju sve zice nego jednostavno na samom modemu to obave.

Kroz nekoliko sekundi se ja setim "A da probamo nov modem?" "Moze. On prilikom starta trazi frekvenciju na kojoj se radi ovde, pa ce to biti sporo, hajde da vidimo koliko je to kod starog pa samo da upisemo u novi, bice brze." Tu se pojavi prilika da ga pitam o Linuxu, koliko ga zna i koliko ga srece kod ljudi naokolo, oba odgovora su bila "Vrlo malo" ali je samo trazio da mu otvorim browser i onda nema problema. Nisam pratio, da li je uspisivao neku sifru ili sta, ali je u modem upisao onu frekvenciju, dakle postoji odredjeni pristup setup-u modema, sto sam ja mislio da je nemoguce.

Novi modem je aktiviran, nije kao sto je bilo nekad da je do sledeceg dana mrtav, ali je brzina vrlo limitirana, valjda 1/10 od normalne.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 5318
Via: [es] mailing liste

Sajt: www.bachi.in.rs


+2827 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski12.01.2011. u 21:21 - pre 161 meseci
tdjokic napisa:
> Nisam pratio, da li je uspisivao neku sifru ili sta, ali je u modem
> upisao onu frekvenciju, dakle postoji odredjeni pristup setup-u
> modema, sto sam ja mislio da je nemoguce.

http://192.168.100.1/gscan.asp
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski12.01.2011. u 21:47 - pre 161 meseci
Postoji nekoliko podešavanja ali je sve to apsolutno nepotrebno krajnjem korisniku pa ne moraš da razmišljaš o tome. Inače cela priča mi deluje sasvim OK, moraš da razumeš da on ima svakakve slučajeve i slučajke pa mora da razmisli da li da tek tako ostavi ili da se malo potrudi da sve odradi. Kada je video da znate ono što je potrebno, nije bilo problema. U principu nije mnogo važno koji je modem ali se jedan nalog vodi na jedan a drugi na drugi modem. Ako ti sutra hoćeš da promeniš paket, moraš to da uradiš za svoj a ne rođakov modem.
Da li novi modem ima Cisco oznake ili i dalje one stare? Taj prekidač pomaže ako se menja oprema ali nema neke velike koristi od njega.

Pustili su ti 256Kbps dok ne budeš zaveden u knjige.
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski12.01.2011. u 23:00 - pre 161 meseci
Citat:
calexx: Postoji nekoliko podešavanja ali je sve to apsolutno nepotrebno krajnjem korisniku pa ne moraš da razmišljaš o tome.
Ja sam se samo bojao da nesto ne zeznem slucajno, nisam imao nameru da prckam po njemu.

Citat:
Da li novi modem ima Cisco oznake ili i dalje one stare?
Cisko i malo je promenjen dizajn tabela.



Ima li negde da se vidi spisak tih komandi? Ova radi, nasao sam frekvenciju i ima dole "reboot modema" i to ne pipam ni za zivu glavu

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 13.01.2011. u 01:48 GMT+1]

Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367



+2294 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski12.01.2011. u 23:35 - pre 161 meseci
Ne bi bilo lose da, kad stavljas ovakve screenshotove na forume, sakrijes MAC adresu svog uredjaja... To su privatni podaci, treba da ostanu tajni i da se cuvaju kao i svaki drugi, te ne dele svima na Internetu.

Poz,
Marko

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
212.200.241.*

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski13.01.2011. u 00:59 - pre 161 meseci
Citat:
mr. ako: Ne bi bilo lose da, kad stavljas ovakve screenshotove na forume, sakrijes MAC adresu svog uredjaja...
Hvala za upozorenje. Da li bi neko mogao ovo da iskoristi i kako? Pretpostavljam da sve sto covek napravi neki drugi covek zna da preradi, pa tako i MAC adresu modema, ali da li je to vredno potrebnog truda? Sta bi se time postiglo - da kupe modem na slobodnom trzistu pa mu upisu moju MAC adresu, koja je valjda upisana u SBB, i da koriste Internet preko toga modema ilegalnlo, besplatno? Ako je to tako jednostavno i opasno zar neko od takvih ljudi ne bi mogao da zaista sklopi ugovor sa SBB, dobije jedan modem legalno i posle napravi 15 klonova tog modema i valja narodu?

Izmena:

Priznajem da se nisam setio da obratim paznju na ovo. Medjutim, mozda nisam bas 100% kriv jer je na kutiji modema 5 velikih stikera sa MAC adresom - ako negde zatreba za identifikaciju, unutra na kesici u kojoj je dosao modem jos dva mala stikera, spolja na kutiji MAC adresa pise i na zvanicnoj nalepnici proizvoda kao takvog, tako da ispada da to i nije bas neka velika tajna. Naravno, i na samom modemu spolja je zvanicna nalepnica proizvoda (tamo ima i nekoliko tehnickih podataka i MAC).

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 13.01.2011. u 07:25 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367



+2294 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski13.01.2011. u 18:48 - pre 161 meseci
Ma nije to nista super tajno, MAC adresa bilo kog uredjaja moze da se promeni lako (MAC address spoofing), ali sam ti skrenuo paznju da ne delis to tek tako javno. Ako imas nekih neprijatelja ili ako ovde ima super-geek klinaca, samo im olaksavas da ti napakoste. :P

Poz,
Marko

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski13.01.2011. u 19:37 - pre 161 meseci
OK, hvala u svakom slucaju.

Usput, aktivirali su mi 4 Mb/s, sada prvi put kompjter ceka mene a ne ja njega ! Doduse, ima i nekih losijih sajtova ili puteva do njih, pa ni brzi Internet ne pomaze. Ali ako su sajtovi na brzim serverima (ili sta vec) iskacu kao munja. Slovenacki FPIO se brze odaziva nego nas itd.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

[es] :: ISP :: telekomov adsl ili sbb-ov kablovski

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 25347 | Odgovora: 52 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.