Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kurikulum katastrofa

[es] :: Informatika :: Kurikulum katastrofa

[ Pregleda: 2010 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

maliradoznalac
radoznalac, okolina

Član broj: 215676
Poruke: 278
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+10 Profil

icon Kurikulum katastrofa16.08.2010. u 22:49 - pre 166 meseci
Autori kurikuluma su ili bili pijani ili nikad nisu usli u ucionicu...
Evo celo popodne i vece se mucim da napravim operativni plan rada za profil Turisticki tehnicar - ogled.
Pogledajte u prilogu kurikulum i vidite koliko su nelogicnosti uspeli da uguraju na tako malo mesta. Nabrojacu samo nekoliko
Prvo sto pise je ukupan broj casova 68 a kasnije u okvirnom broju casova za svaki modul preporucuju ukupno 70 casova. Ajde zabrojali se, ali ipak je to proslo neke kontrole u zavodu.
Sledece sto mi smeta je to sta su sve autori uspeli da uglave u 68 casova!!!
Uvod u informatiku,
Racunarski sistem,
Operativni sistem,
Obrada teksta,
Rad sa tabelama,
Izrada prezentacija,
Racunarska komunikacija.
Sta stvarno moze da se nauci kad je ovakav plan?
"E deco, ovo vam je Excel, on lepo izgleda a moze i da sabira a sledeceg casa je kontrolni pa prelazimo na novu oblast..."
Dalje sto mi je jako zasmetalo je to sto autori izgleda ne znaju sta je ishod a sta preporuceni sadrzaj i preporuke za realizaciju.
U modulu Racunarski sistem su u ishode stavili pi.... & krompirace, i izmedju ostalog da ucenik bude u stanju da uradi back up podataka a kasnije u preporucenim sadrzajima to ne spominju i jos gore da bude, preporucuju da se ovaj modul odradi teoretski bez koriscenja racunara!!!!
Kako su oni planirali da urade ucenici BackUp??? Da prepisu u svesku sve sto postoji na racunaru???
Jos gomilu ishoda su naveli u istom modulu koji zahtevaju rad na racunaru. Takodje jedan od ishoda kaze da treba da budu u stanju da odstampaju tekstualni fajl. Ok, i nije neki zahtev ali problem je u tome sto pojam "Fajl" obradjuju u narednom modulu!!!! Takodje u istom modulu u kojem se ne ukljucuje racunar autori postavljaju ishod " ... instalira, deinstalira aplikativni softver."
U narednim modulima autori stavljaju znatno manje ishoda a u preporucenim sadrzajima stavljaju gomilu koja se ne nalazi u ishodima. I kako sad planirati??? Malo po ishodima, malo po preporucenim sadrzajima. A kako ispitati ucenike??? Ako budem morao da ih ispitujem po ishodima za modul Racunarski sistem za koji su preporucili 10 casova, kuku i meni i ucenicima.
Sta ako ucenik dobije slabu ocenu iz na primer nabrajanja koje stoji u preporucenim sadrzajima i zali se na ocenu. Dodje prosvetni inspektor i pogleda kurikulum u kome nema ishod "da ume da napravi nabrajanje u tekstu" i naravno mene klepi po usima.
Ono sto je takodje vrlo zanimljivo je i to da autori kurikuluma najverovatnije nisu racunali da treba izvrsiti proveru postignuca ucenika koje se najcesce svodi na praktican rad i ne moze da se realizuje za manje od 45minuta.

Da li je neko imao ovakvu situaciju i sta je radio?
Ja se nosim mislju da napisem jedno pismo ZUOV-u u kome bi naveo sve nelogicnosti oko ovog kurikuluma i da od njih trazim misljenje
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Jovicastm
Jovica Stamenkovic
Prof. inf., TS&Gim, ETF-RTI
Vlasotince

Član broj: 267276
Poruke: 20
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Kurikulum katastrofa30.08.2010. u 21:00 - pre 166 meseci
Pozdrav kolega,

Pošto je u pitanju ogledno odeljenje, očigledno niko nije vodio računa kako treba da sastavi plan i program, koji je moguć.
Već četvrtu godinu radim u ogledu arhitektonski tehničar, i nije baš toliko strašno, samo što je nemoguće izvršiti svih 7 modula koji se zahtevaju. Plan napišite prema tome što ste dobili, a kasnije kada se bude od Vas tražila analiza, na polugodištu i na kraju godine, napišite šta sve nije valjalo i šta niste uspeli da realizujete i zašto, a šta dobro funkcioniše.

Ja se samo iskreno nadam da sve ono što pišemo u tim izveštajima neko i pročita.
 
Odgovor na temu

maliradoznalac
radoznalac, okolina

Član broj: 215676
Poruke: 278
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+10 Profil

icon Re: Kurikulum katastrofa31.08.2010. u 17:11 - pre 165 meseci
valjda citaju, ali i ako citaju treba im nekoliko godina da nesto promene. Samo se bojim da ce isti ovi koji su ovo pisali raditi i reviziju a onda smo dzabe pisali
 
Odgovor na temu

[es] :: Informatika :: Kurikulum katastrofa

[ Pregleda: 2010 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.