Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problemi s equilaizerima

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Problemi s equilaizerima

[ Pregleda: 1007 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
Poruke: 1279
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com


+18 Profil

icon Problemi s equilaizerima05.07.2010. u 23:50 - pre 168 meseci
Pozdrav drugovi.

Pošto u sobi koristim autoradio kao pojačalo/tuner/izvor zvuka (čitaj: kao linija), odlučio sam povezati jedan od tri equilaizera za auto koje imam u garaži. Al muči me spajanje tih "čuda".

Počnimo s prvim (prva dva). Imam dva komada BRAVO-300 (tako piše na njima). Ima 7-pojasni equilaizer, vumetar, fader potenciometar i bypass prekidač koji gasi uređaj i prebacuje direktno izlaz iz autoradija na zvučnike (ako sam dobro razumio). Evo slika:



E sad iz njega izlazi cijela salata žica, koje naravno nisu označene, svaka je različite boje itd. Na netu niti traga tom equilaizeru, tata (koji mi ga je dao) se ne sječa više kako se to spaja a na njemu nikakvog uputstva/nacrta.

Ja sam detaljno prostudirao raspored žica i isprobao neke kombinacije. Naravno, crvena žica je napajanje i dvije crne su koje su mase. A ostale žice idu ovako:



Znaći na potenciometru su sa jedne strane siva i žuta, sa druge bijela i smeđa (bijelu sam nacrtao kao crnu, jbg) a u sredini su zelena i plava koje idu u ploču na onu veliku sklopku (bypass). A siva, žuta, bijela i smeđa izlaze van iz kućišta (po meni su to žice za zvučnike).

Sa sklopke izlaze jedna zelena i jedna plava te roza i narančasta. I DA, kad se isključi uređaj (tj. kad ide u bypass, roza i narančasta se kratkospoje). Potenciometar, koji je nacrtan, služi kao Fader (između prednjih i stražnjih zvučnika).

Evo kako sam uspio spojiti a da to radi:



Ona crna je opet bijela žica, stavio sam napomenu! Pri takvom spoju rade i equilaizeri (može se podešavati), radi i fader te vumeter. Radi i bypass. Kad stišam muziku do kraja, čuje se lagano brujanje zvučnika, a dodirom prsta po lemovima od prekidača čuje se ono brujanje (možda ima neko malo pojačalo unutra, mislim da ima dva chipa na maaaaalom hladnjaku).

Problem je sljedeći: iskorišten je samo jedan kanal autoradija! To je MONO onda !!! Drugo, mislim da se nekako tiše čuje, osobito kad je ugašen eq (kod bypass-a). Treće, iako nisu kratkospojene dok je eq upaljen, roza i narančasta se mogu kombinirati sa bilo kojom od ostale 4 žice (bijela, siva, žuta, smeđa) i uvijek svira.

Kako bi drugačije spojio? Probao sam i zelenu na jedan kanal, plavu na drugi, a između crnu (masu) i ne svira. A i tu bi se javio drugi problem; ovo autoradio ima 4 izlaza i svaki ima odvojen minus (zaseban). Ako spojim + od jednog izlaza i masu radija (šasija), dođe napon na zvučnik. Da je masa zajednička na ulazu u equilaizer, tako nebi radilo.

I da, ako netko zna ili posjeduje dotični eq, dal ima ugrađeno pojačalo il nema itd?

A treći equilazier ću sutra postat pošto sada idem u krpe... Hvala!
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Problemi s equilaizerima

[ Pregleda: 1007 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.