Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

3 ADSL konekcije i djeljenje interneta??

[es] :: SOHO Networking :: 3 ADSL konekcije i djeljenje interneta??

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5478 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zoran Milovanovic

Član broj: 45186
Poruke: 1206
*.exe-net.net.



+159 Profil

icon Re: 3 ADSL konekcije i djeljenje interneta??20.05.2010. u 01:03 - pre 169 meseci
Citat:
Ako nemaš volje, želje i sredstava, onda raspodeliš ta tri ADSL-a "na ravne časti", na svaka dva računara po jedan ADSL. To rešavaš sa default gateway-ima, računari su i dalje u mreži i sve funkcioniše. Znači, svi računari na switch-u (kao i server), svi ADSL-ovi su u switch-u. Prvo bi morao da odrediš LAN adrese ADSL-ovima, onda statički podesiš adrese svim računarima stim što na svaka dva računara ide po jedan ADSL kao Default gateway. Za DNS...izabereš neki od ADSL-ova.

Naravno, ovo rešenje je loše ako ti ode neki od ADSL-ova, onda dva računara zakačena na njega nemaju net. Ili neko baš zapne da sedne za računar čiji je "par po ADSL-u" je već zauzet pa onda dobiju manju brzinu. I još sijaset problema ako kreneš da širiš mrežu...


Jako lose i u ovom slucaju (da sve radi perfektno). To znaci da ako bude samo 1 korisnika u kafeu, on moze da koristi samo 1Mb, a ovako moze do ~3Mb. A posto je na fer koriscenje, onda je i bolje da je na 3 konekcije. Jer ako skine 100MB, bolje da to bude rasporedjeno na 3 konekcije, nego na 1.


Citat:
Pa u principu moze, ali ti onda treba neki OS koji podrzava load balancing. Opet se vracas na RouterOS (Mikrotik, mada nisam bas 100% siguran da podrzava LB) ili neki WinServer (ali to je skupo kao ceo internet caffe).
Po mom misljenju, ili nabavi Mikrotik (i plati nekom da ti podesi ako ne znas sam, to je po meni najjeftinije) ili ono sto je nenadst preporucio (ne znam cene), a mozes i TP-LINK TL-R488T (oko 200 EUR, to ti je verovatno najjednostavnije za konfiguraciju).


Ne mora MK, moze bilo koji linux (samo je potrebno znanja, inace je free).
 
Odgovor na temu

[es] :: SOHO Networking :: 3 ADSL konekcije i djeljenje interneta??

Strane: 1 2

[ Pregleda: 5478 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.