Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Lan kabl, kako kartica meri duzinu

[es] :: SOHO Networking :: Lan kabl, kako kartica meri duzinu

[ Pregleda: 2921 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2189
*.adsl.eunet.rs.



+73 Profil

icon Lan kabl, kako kartica meri duzinu11.04.2010. u 17:27 - pre 170 meseci
Dobio sam novu plocu i iznenadila me jedna sitnica u biosu, kartica prvi dijagnostiku kabla i pokazuje koliko je parica dugacka. To sad uzinom kabla sam vidjao ranije ali kod vrlo skupih uredjaja, stari COMPASS koji je kostao nekliko hiljada USD. A ova kartica je u rangu pedesetak EUR, gigabyte GA-G31-ES2L sa atheros chipom

Moze li neko reci kako to radi?



Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu11.04.2010. u 18:54 - pre 170 meseci
Verovatno meri otpor na početku i na kraju kabla, tj. jačinu odlaznog i dolaznog signala pa na osnovu toga izračuna dužinu kabla. Jačina jednosmerne struje opada sa dužinom kabla. Zato je Teslin izum naizmenične struje bio revolucionaran, jer nema toga. Pre naizmenične struje se struja od centrale do korisnika prenosila jednosmernom, pa su centrale morale da budu relativno blizu krajnjih korisnika, zbog velikih gubitaka sa razdaljinom, što je bilo krajnje nepogodno. Sa prelaskom na naizmeničnu struju više nije bilo potrebe za tim, i električna energija se mogla prenositi na velike daljine bez gubitaka.

Signal koji se prenosi kroz mrežni kabl je ustvari jednosmerna struje, pa se na osnovu gubitaka u kvalitetu signala može izračunati dužina kabla.
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu12.04.2010. u 19:58 - pre 170 meseci
Ja imam bas tu plocu, ali nisam primetio to u BIOS-u. Nije mi masina pri ruci, bas cu da pogledam....


Nego, jel meri precizno duzinu? :P
 
Odgovor na temu

plavigor
Igor Petrović
Beograd

Član broj: 24239
Poruke: 1551
109.106.229.*



+10 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu12.04.2010. u 20:57 - pre 170 meseci
Nemam baš želju da pišem o nečemu što nije tema ovde, niti želim koga da uvredim, ali jednostavno moram da napomenem da je bttp-ovo poređenje jednosmerne i naizmenične struje loše i netačno i da ga ne treba uzeti u obzir. Ako neko želi nešto više da sazna o tome, verujem da takva tema već postoji u odgovarajućem forumu, a ako je nema neka je neko otvori i rado ću dati naučno objašnjenje.

Još jednom, izvinite za off topic.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu12.04.2010. u 21:49 - pre 170 meseci
No prob, sve sto moze da doprinese temi tj. da usmeri na tacne informacije je uvek dobrodoslo! Slobodno ako imas vremena pojasni kako kartica moze da 'izracuna' ovu duzinu...

poz
 
Odgovor na temu

plavigor
Igor Petrović
Beograd

Član broj: 24239
Poruke: 1551
109.106.229.*



+10 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu12.04.2010. u 23:49 - pre 170 meseci
Jbg, zapravo sam hteo da kažem da možda ne znam kako softver meri dužinu kabla ali zato znam ponešto o (visokim) naponima. Aj' bar da objasnim to što znam.

Snaga koju treba isporučiti potrošaču jednaka je proizvodu napona i jačine struje (P=UI). Za istu željenu snagu ćemo pustiti struju većeg napona a manje jačine struje ili manjeg napona a veće jačine struje. U svakom slučaju konačno ćemo dobiti istu željenu snagu. Pa koja je bolja varijanta? Sada treba uzeti u obzir gubitak snage koji je jednak proizvodu kvadrata jačine struje i otpora provodnika (P=I2R, ne znam kako drugačije da napišen na kvadrat). Pošto u ovoj našoj dilemi ne možemo da utičemo na provodnik (jer smo ga već postavili), zaključak je da će nam gubici biti manji ako prenosimo struju manje jačine. Lepo, smanjićemo jačinu struje. Ali da bi onda isporučili željenu snagu sa što manje gubitaka potrebno je uz tu smanjenu jačinu struje i povećati napon. OVIM ZAKONIMA PODLEŽU I JEDNOSMERNA I NAIZMENIČNA STRUJA! Efikasnost prenosa naizmenične struje je u tome što se njen napon može lako i jeftino podići na visoke vrednosti pa zato možemo koristiti struju male jačine koja pravi male gubitke snage. Kod jednosmerne struje je teško i skupo podići napon na uštrb jačine struje. Dakle, obe struje na istim vrednostima prave iste gubitke. Jedina razlika je u tome što naizmeničnu možemo da podesimo kako mi hoćemo. Jednosmernu ne možemo. Dalje, pri prenosu naizmenične struje svakako postoje gubici snage, što je izraženo onom drugom jednačinom, ali u praksi su ti gubici nekoliko hiljada puta manji nego pri prenosu jednosmerne struje. Ali ne zato što jednosmerna struja ima manje gubitke od naizmenične (a videli smo da nema), već zato što je nemoguće transportovati jednosmernu struju male jačine a visokog napona.

Kakve to veze ima sa merenjem dužine kabla ne znam. Možda kada bih UTP kabl iz računara priključio na 220V... Verovatno bi tada dužina crnog traga po sobi odgovarala dužini (bivšeg) kabla.
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2189
*.adsl.eunet.rs.



+73 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu13.04.2010. u 06:50 - pre 170 meseci
Pa, jos nisam dobio odgovor i sve me vise zanima.

To sa strujom i otporom bi mi bilo jasno, ali pada u vodu u ovom slucaju. Kartica detektuje duzinu prikljucenog ili neprikljucenog kabla. Izvestaj je ovakav kad je kabl ukljucen u ruter

Pair 1-2 status: Short / Length = 4 m

a kad se izvadi iz rutera onda

Pair 1-2 status: Open / Length = 4 m

sto znaci da pokazuje na kojoj duzini je problem i to dinamicki, tacnost je metar.

Opcija u BIOS-u je SMART LAN ispod Onbord HW LAN, opcija je namenjena za otkrivanje problema sa kablovima.






[Ovu poruku je menjao dragancesu dana 13.04.2010. u 08:44 GMT+1]
Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
Poruke: 1538
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+267 Profil

icon Re: Lan kabl, kako kartica meri duzinu13.04.2010. u 09:22 - pre 170 meseci
Signali koji idu mreznim kablom nisu ni blizu proste podele na jednosmerno / naizmenicno. Zapravo su impulsi razlicitih sirina, koje u analizi prevedemo u zbir harmonika cistog sinusnog signala. Da ne davim, teoriju mozete naci ovde ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Time-domain_reflectometer

Ovde se vidi i graficka reprezentacija ( za potpunog laika), sta se desi sa signalom kad naleti na kratak spoj, prekid ili slicnu anomaliju. Deo signala se reflektuje unazad. Analizirajuci nivo, fazni stav i kasnjenje dobijamo sve potrebne podatke.

To sve u mernim uredjajima a mi imamo proste realtek cipove.Gigabyte je ocito u lepo pakovanje uvalio prost sadrzaj ... Tu nema te preciznosti, ali ponesto se nadje. Verovatno ste ranije umesto direktne definicije brzine ostavljali AUTO i time prepustali hardveru da proceni. On je zapravo merio nivoe tih reflektovanih signala i dolazio do grube procene dali moze raditi na toj brzini. Pojava novih , brzih i kompleksnijih "juznih" cipova je omogucila da se mere i vremena sa vecom preciznosti ... i eto neka nova nalepnica na gigabyte kutijama.

Kako vec biva sa novim tehnologijama, internet je prepun preporukama, novih i najnovijih drajvera. Obavestenja da imate kabl od 500 m nisu retka, a blokade od po par sati jos cesca. Kada masina zameni coveka nema vajde od vadjenja i zamene mreznog konekrora, reseta biosa i sl. A izgleda su najsrecniji oni sto to nisu ni probali - radi super.



U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..
 
Odgovor na temu

[es] :: SOHO Networking :: Lan kabl, kako kartica meri duzinu

[ Pregleda: 2921 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.