Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Autocad map 3D i Access mala pomoc ?

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?

[ Pregleda: 2486 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kristijan980
Jelaca Kristijan
MLadenovac

Član broj: 200418
Poruke: 3
109.92.246.*



Profil

icon Autocad map 3D i Access mala pomoc ?23.03.2010. u 11:16 - pre 171 meseci
Povezao sam nekako Autocad map 3D i neku tabelu u Access,medjutim kada kliknem na neki objekat sto sam iscrtao i kada zelim da upisem podatke u access tabelu - ne dozvoljava.Sada negde sam procitao na nekim forumima ovde, iz ko zna koje godine, da moras da imas uradjenu tabelu sa vec ispisanim svim podacima i onda ih povezujes sa objektima u autocad map-u. Mislim da je ipak to malo vise sizifovski posao za neki ozbiljniji rad.Sada se pitam da li je to tako,ili sam ja ipak negde pogresio u nekom povezivanju ?
 
Odgovor na temu

Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Autodesk MSD Application Engineer

Član broj: 117594
Poruke: 140
*.dynamic.sbb.rs.



+6 Profil

icon Re: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?23.03.2010. u 22:17 - pre 171 meseci
Dvosmeran je data link. Mozes da upisujes podatke i u Access-u i AutoCAD MAP-u.

Ukratko:
Moras da imas bazu sa definisanim zaglavljima. Prva kolona predstavlja kljuc po kome se povezuju podaci.

Recimo imas parcele u crtezu. Svaka parcela je odredjena jedinstvenim brojem parcele. To je recimo blok sa atributom, zbog lakseg unosenja.
Sa druge strane imas bazu, ge u prvoj koloni imas kljuc (ovde ce stojati jedinstveni brojevi parcela), ostale kolone mogu biti vlasnik, namena, vrednost...

U praksi obicno imas deo podataka vec unet, mada nije obavezno.
Kada povezes bazu sa crtezom, moras da definises link template, gde ces usmeriti map, sta je kljuc po kome povezujes podatke. ti biras da je to blok sa atributom broj_parcele npr.

Trazis generisanje veza u okviru link template-a. AutoCAD MAP povezuje parcele prema broju parcele sa identicnom vrednoscu u bazi.
Dalje mozes da dodajes podatke, menjas, dodajes nove objekte....

Ili da u firmi postoji osoba ciji je radni sat jeftiniji od inzenjerskog, koja ce accessovu bazu puniti podacima. Npr, promeni se vlasnik parcele, u MAP-u ti se osveze podaci...
Promeni se namena, a recimo prema nameni si prikazao parcele u razlicitim bojama, automatski ti se menja boja parcele...


 
Odgovor na temu

kristijan980
Jelaca Kristijan
MLadenovac

Član broj: 200418
Poruke: 3
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?24.03.2010. u 16:50 - pre 171 meseci
Pa tako nesto sam i ja uradio, u autocad-u nisam nista definisao odnosno ostavio sam samo Feat_ID (koji on to samo utomaski ubacuje), a u access sam definisao celu tabelu, sa tim sto sam napravio npr. ID_parcele u access-u, koje sam povezao sa Feat_ID tabelom u autocad-u. Medjutim prilikom ubacivanja tabele preko Connect data,odnosno prvo sam u control panel - administrative tools - data source - sam ubacio moju tabelu u access-u, pa sam u autocadmap-u, naravno preko Connect data - add ODBC base (tako nesto), i kada ucitam bazu i pokusam da kliknem na dugme Add to map on mi takodje ne da,nego moram da kada ostvorim tabelu u atuocadu npr. za parcele, pa dole ima options - pa cini mi se da join, pa onda ti otvori onaj prozor preko kojeg povezujes tabele (ne mogu tacno da se setim sada tacnih naziva,ali koliko vidim upoznat si :D) i tako sam povezao table izmedju autocad-a i access-a.

Ocigledno postoji tu neka zackoljica,samo je pitanje koja ?

Sve sam ovo manje vise radio preko Helpa - Autocad-map, i jos nekih skripti na engleskom, poto na srpskom nisam uspeo da nadjem, a i ono sto ima to je za autocad-map 2005 a i starije.
 
Odgovor na temu

Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Autodesk MSD Application Engineer

Član broj: 117594
Poruke: 140
*.dynamic.sbb.rs.



+6 Profil

icon Re: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?26.03.2010. u 11:51 - pre 171 meseci
Nisam siguran da sam te razumeo.
Znaci u AutoCAD MAP-u otvoris u Task Pene-u karticu Map Explorer.
U windows exploreru, nadjes access bazu, i prevuces je u map u Map explorer. I to je sve sto se tice povezivanja, map sam u pozadini odradi ostatak price.
Pri dnu Map Explorer-a ima Link Templates. Desni klik na folder i Define Link Template. Das naziv linku i cekiras koja kolona je kljuc za povezivanje. U dijalog prozori izaberes odakle se cita kljuc (Blok, tekst...). Generises link.
Sad su ti objekti u crtezu povezani sa access bazom. Ako pogledas u Map explorer, videces svoju bazu i tabele koje sadrzi. Dupli klik na tabelu, otvara se Data view dijalog prozor u kom mozes pretrazivati zapise, dodavati nove, menjati postojece... Sve sto radis se azurira u Accessovoj bazi.

Ako hoces podatke da integrises u objekte, onda radis topologije, za centroid izaberes atribut koji je sadrzao podatke i integrises podatke u poligon kojim je predstavljena parcela.
 
Odgovor na temu

kristijan980
Jelaca Kristijan
MLadenovac

Član broj: 200418
Poruke: 3
109.93.183.*



Profil

icon Re: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?30.03.2010. u 08:51 - pre 171 meseci
Ocigledno me nisi razumeo, ili ce pre da bude da ja ne znam da objasnim

Iz pocetka

Nacrtao sam neki crtez, sa parcelama,objektima,itd itd itd.Sve je to lepo sredjeno,polylines,nacrtani poligoni,i sve je to exportovano u *sdf i *shp fajlove.
Napraio sam novi crtez i preko Task pane - Connect to data - ubacio sam sve fajlove sto sam predhodno exportovao u *sdf i *shp fajlove,odnosno te parcele,objekte,itd itd
I sada kada kliknes Task pane - display manager,i obelezis npr. parcele, kada kliknes na ikonicu - table, on ti izbaci neku tabelu sa kolonama i redovima.
Naravno ta tablica potice od toga kada sam u kada sam u task pane - map explorer - object clasees - new deinition file, i tu sam definisao te podatke npr. broj parcele,katastarski broj, itd itd,
pa sam to posle pridruzio kada sam pravio, odnosno exportovao te parcele, objekte u *sdf i *shp fajlove

I sada na tom crtezu kliknes npr. na parcelu, on ti automatski obelezi red u tabeli, i tu upisujes podatke koji su ti potrebi, i tako redom

Meni sada treba ista ta tabela koju sam ti predhodno obajsnio da bude u Accessu,i isto tako npr. kada kliknem na crtez,npr. na parcelu on mi obelezi taj neki red u tabeli ali u access-u bazi i naravno ja tako upisujem podatke koji su mi potrebni.
Posto ce mi naravno ta baza koju radim, trebati za neke buduce stvari nezavisno od auto cad-a

Naravno preko te tabele u atuocad-u ne bi ubacivao,to sto trazim npr.broj parcele,katastarski broj,itd.itd. nego bi ostavio npr. samo Feat_ID sto mi on automaski ubacuije - odnosno sto mi automaski obelezava sve te parcele,obejkte brojevima, i ubacio da mi automaski izracunava povrsinu, a u accessu bi napravio sve ono ostalo npr. katastarski broj,itd itd itd.

Nadam se da me sada razumeo.
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D modelovanje :: CAD/CAM :: Autocad map 3D i Access mala pomoc ?

[ Pregleda: 2486 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.