Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Specifican problem sa GPS-om.

[es] :: GPS :: Specifican problem sa GPS-om.

[ Pregleda: 1486 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ters
Lovac Krivolovac
Skandinavija

Član broj: 3674
Poruke: 99
*.141.251.212.customer.cdi.no.



Profil

icon Specifican problem sa GPS-om.22.03.2010. u 09:09 - pre 171 meseci
Zdravo svima
Kao sto sam napisao u naslovu, imam jedan specifican problem sa GPS-om.
Ili bolje receno sa dva GPS-a.

U autu (Ford Focus) imam fabricki ugradjen Balupunktov GPS koji je u sklopu radija. Karta za taj GPS je instalirana na CD-u.
Ovaj GPS je star 7 godina i stoga nije bas avansiran (napredan) kao neki GPS-ovi koji se danas nalaze na trzistu tako da ga vrlo rijetko koristim.

Posto danas covjek moze kupiti dobar GPS za ne bas velike novce, ja sam kupio jedan Tomtom GPS koji se "lijepi" na sofersajbu.

E sada, u cemu je moj problem:

Problem je ovaj ugradjeni GPS. Nekada, ne bas rijetko, se desi da ovaj moj novi GPS ne moze da uhvati signal jer mu smeta ovaj ugradjeni GPS.
Kada se "nesto dogodi" sa ovim ugradjenim GPS-om i kada on ne moze da ulovi signal, onda ni jedan drugi GPS koji se nalazi u autu ne moze da dobije signal jer mu ovaj ugradjeni GPS smeta. Dugo vremena nisam mogao da skuzim u cemu je problem i zasto ovaj novi Tomtom nema signala.

Kada se to dogodi, ja uzmem GPS, iznesem ga napolje iz auta,odmaknem se od auta par metara i on odma ulovi signal. Kada krenem prema autu,svaki korak kako se primicem autu,signal opada. Cim udjem u auto, Tomtom je mrtav.

Mislim da moram napomenuti da kada nastupi ovaj probelm, da ovaj novi GPS ne moze da dobije signal bez obzira dali je ovaj ugradjeni GPS upaljen ili ne. Dali je auto upaljeno ili ne. Znaci, novi GPS ne moze da dobije signal u autu i ako su Radi,CD i GPS (ugradjeni) skroz izgaseni i auto stoji na prakingu.

Takav problem sam imao jednom kada sam krenuo autom iz Norveske dole u domovinu. U stvari, to je bio prvi put da sam skuzio taj problem.
3000km. u jednom pravcu,troje malo djece u autu,ja prvi put idem dole autom, ne znam put. Samo, tada nisam znao da ovaj ugradjeni GPS ometa ovaj novi GPS.
Malo je falilo da uzmem GPS i da ga razbijem od asfalt.

Pitao sam na raznim norveskim forumima na kojima se diskutuje o GPS-ovima. Dobijao sam razne odgovore i probao sve svasta,ali bez rezultata. Isao sam u Fordov servis i tamo se raspitivao,nisu imali pojma. Govorili su da je mozda problem kod prednje sofersajbe, da u njoj imaju grijaci i da mozda to sprecava GPS-signal. U to nisam vjerovao i zvucalo mi je nelogicno.
Bio sam i kod auto-elektricara ali ni tu nisam dobio pravi odgovor.


Ali,jednog dana sam ja odlucio da sam potrazim problem. Stavio sam Tomtom u auto i upalio ga (Tomtom). Signal je bio mrtav.
Podigao sam haubu i skinuo kleme sa akumulatora,pogledao sam na Tomtom i vidio da je signal na Tomtom pun. Tako sam znao da ga nesto sto radi na struju ometa. Opet sam stavio kleme na akumulator i signal na Tomtom se izgubio. Zatim sam nasao shemu osiguraca u autu te sam izvadio osigurac za radio-cd-gps i vidio sam da je Tomtom dobio signal.

Tako,sada ako negdje putujem, moram putovati bez muzike

Jos jednom moram napomenuti:
Ovaj problem nastaje kada ovaj ugradjeni GPS ni sam ne moze da ulovi signal,kada je na njegovoj skali za jacinu signala 0 (nula).
Ako on ulovi signal i na njegovoj skali stoji npr. 7 satelita, onda i Tomtom moze da radi bez problema.

Takodjer da napomenem da sam probao vise GPs-a i svi subili mrtvi kada je i ovaj ugradjeni bio mrtav. Ako on radi,rade i svi ostali.


Imate li vi mozda neki savjet za neko rjesenje ovog problema ??
Lovac K
 
Odgovor na temu

[es] :: GPS :: Specifican problem sa GPS-om.

[ Pregleda: 1486 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.