Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoć oko GPS-a

[es] :: GPS :: Pomoć oko GPS-a

[ Pregleda: 1657 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

yurke_pzs

Član broj: 187408
Poruke: 72
79.101.182.*



Profil

icon Pomoć oko GPS-a13.10.2009. u 20:12 - pre 176 meseci
Ljudi imam jedno možda banalno i glupo pitanje ali stvarno ne znam kako da dodjem do odgovora jer na svim sajtovima koje sam posetio svi govore samo o gps navigaciji vezanoj za mape i sl.

Kao student mehatronike u Novom Sadu ove godine iz predmeta mehatronika pravimo mali robot sa kojim cemo se takmiciti na eurobot takmicenju. Taj robot treba da bude u potpunosti samostalan i da obavlja odredjene poslove (ovde možete pogledati koji je zadatak za 2010 godinu www.eurobot.org). robot treba da se krece po stolu koji je oko 2 do 3 m2 povrsine. Moje pitanje je sledece: može li se i kako upotrebiti gps navigacija za pozicioniranje robota na stolu? Znam da postoje protokoli kojima satelit salje prijemniku informaciju o vremenu, geog sirini i duzini itd. da li postoji prijemnik koji korisnik može da prilagodi svojim potrebama? npr kontroler dobije informaciju, to pretvori u kordinate stola i u odnosu na to radi dalje korake.

da li je tako nesto isplativo tj ako postoje takvi uredjaji, koja im je cena i kolika je preciznost takvih uredjaja?

bio bih zahvalan i ako mi ostavite neke linkove na kojima je obradjena slicna tematika koja mene zanima, jer sam dosta trazio po netu ali mrka kapa


unapred se svima zahvaljujem
 
Odgovor na temu

zorzo1

Član broj: 237965
Poruke: 3
*.adsl.eunet.rs.



Profil

icon Re: Pomoć oko GPS-a31.10.2009. u 12:25 - pre 176 meseci
Probacu da delimicno odgovorim na postavljena pitanja.
Moje pitanje je sledece: može li se i kako upotrebiti gps navigacija za pozicioniranje robota na stolu?

Moze da se koristi GPS navigacija za pozicioniranje.

Da li postoji prijemnik koji korisnik može da prilagodi svojim potrebama? npr kontroler dobije informaciju, to pretvori u kordinate stola i u odnosu na to radi dalje korake.

Greska dobijanja pri merenju sa Gps-om koji koristi C/A kod je velika, takva da se dobija greska odstupanja od srednje vrednosti od nekoliko metara (u horizontalnoj ravni). Ako bi se u racunicu dodala i nadmorska visina greska odstupanja je mnogo veca. Za precizno odredjivanje pozicije koriste se uredjaji sa P kodom ili diferencijalni gps uredjaji. Obzirom da je nivo signala koji dolazi sa satelita izpod nivoa suma, gps uredjaj mora da ima eksternu antenu koja ce biti postavljana ka otvorenom nebu i ako je moguce da nema nekih objekata u neposrednoj blizini koji ce ometati prijem signala. Sam uredjaj ne moze da primi signal u zatvorenim prostorijama.
Sa druge strane ne znam kako bi se resio problem oko orijentacije stola na koji bi bio postavljen robot. I sam sto bi trebao da "zna" svoje koordinate u prostoru da bi taj robot mogao da se krece po njemu bez mogucnosti da padne sa stola.
Primera radi: Sto bi koristio tri diferencijalna gps-a tj. da mu budu poznate tri koordinate u prostoru (sirina i duzina), a takodje bi i robot morao da ima diferencijalni gps da bi mogao da se krece na dozvoljenom prostoru.

 
Odgovor na temu

[es] :: GPS :: Pomoć oko GPS-a

[ Pregleda: 1657 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.