Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....

[es] :: Izdavaštvo :: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....

[ Pregleda: 5046 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kuvarBojan
Bojan Stankovic
kuvar
Beograd Srbija

Član broj: 224617
Poruke: 3
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....04.06.2009. u 20:36 - pre 181 meseci
pozdrav

ja sam kuvar i zelim izdati knjigu...
citao sam malo o tome ali ne mogu da sve pokapiram.Ako neko moze da mi pojasni u par recenica sta bih trebao sve uraditi da bih izdao knjigu sa receptima..
ja polako prikupljam recepte i neke koje sam sam pravio..napravio sam sadrzaj knjige treba da skupim sad jela i da spojim sve to u jednu knjigu..sta mi je sve potebno kad slozim kod sebe jer to treba da uradim u Wordu ili?,koje su cene stampanja.koliko se isplati,ja bih za pocetak izbacio oko 500 knjiga pa ako bude ok stampao bih jos...
ako neko moze da mi pojasni kakav papir bi bio dobar za stampanje jer ce biti i slika i imalo bih oko 40 jela i oko 100-120 stranica...hvala unapred!
 
Odgovor na temu

skemamen
skeMaMen
graphic & prepress dsgn
Beograd, Zemun

Član broj: 182886
Poruke: 606
*.dynamic.sbb.rs.



+28 Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....04.06.2009. u 22:03 - pre 181 meseci
Pozdrav Bojane Kuvare...

Sto se same pripreme knjige tice, tacnije grafickog dela, ti bi trebao u Wordu otkucati recepte i staviti slike jela koje idu uz tekst. Znaci napraviti raspored tekstova onako kako ce ici u knjizi i priloziti slike koje ne moras da stavljas u Word, ali da se recimo slika oznaci uz koji tekst ide tacno. Time je jedan deo tvog posla zavrsen, dalje taj Word-ov fajl i slike idu u ruke grafickog dizajnera koji ce uz tvoje zelje ili sugestije prelomiti tekst / dizajnirati knjigu. Naravno, ova stavka podrazumeva da se zna koja ce stamparija stampati knjigu, te da li su sve strane kolor ili postoje i neke strane koje su crno bele (samo sa tekstom) jer tu ume da varira cena.

Takodje, cena ce i varirati u zavisnosti od debljine i kvaliteta papira, kao i od formata same knjige. Ono sto je tebi sada najbitnije, jeste da kompletiras recepte. Ne znam da li ces imati "sponzora" koji ce uloziti u knjigu ili ces probati da je izdas u svojoj reziji.

U svakom slucaju, bolje da se javi neko drugi ko zna cene svega ovoga, ja nisam bas siguran...
>>> Designed to be signed...!
 
Odgovor na temu

Skandy
AB, Canada

Član broj: 152655
Poruke: 944
*.static.ziggozakelijk.nl.



+41 Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....04.06.2009. u 22:18 - pre 181 meseci
Kao sto rece "skemamen", trudi se da odradis svoj deo posla sto je bolje moguce, a potom pronadji izdavaca koji ce odraditi ostatak posla. Oni po tom pitanju znaju sta i kako, od preloma-pripreme, stampe i distribucije.
Mozes da potrazis sponzora koji ce te finansijski podrzati, a za uzvrat dobiti logo u tvom kuvaru ili procenat od prodaje..... Nije iskljuceno da se i samom izdavacu dopadne ideja i odluci da snese troskove, a ti dobijes procenat od prodaje.

Kada zavrsis svoj deo posla, ovde ces pronaci veliki broj stamparija: http://www.infovodic.co.rs/st09/
 
Odgovor na temu

kuvarBojan
Bojan Stankovic
kuvar
Beograd Srbija

Član broj: 224617
Poruke: 3
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....04.06.2009. u 23:17 - pre 181 meseci
to cu se potruditi da uradim sto bolje mogu..da pronadjem i ubacim svoja jela i pored svakog jela bice i slika tog jela...ja sam vec napravio sadrzaj po stavkama i sad prikupljam recepte,ne bih da zurim..planirao sam da idem po nekim firmama koji proizvode zacine da ih ja reklamiram i umesto sto bih napisao taj zacin da npr stavim njihov logo i time ih reklamiram..samo ne znam koliko bi oni hteli da saradjuju samnom sobzirom da nisam poznat..da li bi hteli ...ali probacu na par mesta..mozda mi se posreci...i neko prihvati i time meni smanji finansije..meni je sad bitno da ja sastavim recepte...ako nadjem pomoc kod nekih privatnih firmi onda uz pomoc njih mogu da odem u stampariju i ja sam budem izdavac?ja bih morao tu kjnigu onda da nosim kod lektora?i koja je cena...i da li trebam da prijavljujem tu kjnigu zabog poreza ili kako to vec ide...da bih mogao da je pustm u prodaju..
 
Odgovor na temu

koska
London, UK

Član broj: 987
Poruke: 823
93.86.14.*



+61 Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....05.06.2009. u 01:06 - pre 181 meseci
kad zavrsis knjigu, prelom, dogovoris se sa stamparijom oko formata, cene i tiraza, onda odes u narodnu biblioteku da bi dobio CIP broj kojim ces biti registrovan (nesto kao JMBG za knjigu)... ako nameravas da knjigu prodajes potreban ti je i ISBN broj (ovo nisam siguran)... raspitaj se (mozda) na sajtu biblioteke... uglavnom, to ti je poslednji korak pred stampu... bez registrovanja knjige tamo, ne smes nista da radis sa njom, pa makar bila besplatna...
 
Odgovor na temu

kuvarBojan
Bojan Stankovic
kuvar
Beograd Srbija

Član broj: 224617
Poruke: 3
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....05.06.2009. u 17:28 - pre 181 meseci
ali reci mi gde sve treba da odnesem kad zavrsim knjigu da je pregledaju da li ima gresaka i da se sredi..ko to radi i kolika je cena ako znas...hvala
 
Odgovor na temu

nuygen
Milan Nadj
Beograd

Član broj: 215156
Poruke: 18
77.46.241.*



Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....08.06.2009. u 15:49 - pre 181 meseci
Samo malo upozorenje buducem izdavacu:pravi problemi nastaju tek kad prodjes torturu sa prelomom,dizajnom korica,lekturom,korekturom,naganjenjem sa stamparom oko cene i probijanjem rokova.
Imaces recimo tiraz od cca 1000 primeraka i onda za tebe kao novajliju pocinje zaista prava nocna mora zvana distribucija.
U 90 % slucajeva nevezano za kvalitet i vrstu teksta o kojem se radi,na prste jedne ruke mogu se nabrojati knjizare koje su profitabilne,a istovremeno i postene sa placanjima,a ostali kanali prodaje su jos bolniji.
Mozda je laksi metod da knjigu prvo uredis,i ponudis je nekom izdavacu,mada sumnjam da bilo koga od njih,a poznajem 75% relevantih izdavaca u Srbiji,zanimaju radovi anonimnog kuvara.
Nemoj da te ovo naljuti,samo ti zelim olaksati trud i eventualna razocarenja.
 
Odgovor na temu

andreyandrejev
Andreja Andrejevic

Član broj: 141317
Poruke: 18
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....18.06.2009. u 12:54 - pre 180 meseci
Da bi izdao knjigu potrebno je uraditi sledeće:
Napišeš kompletan tekst u nekom od tekst procesora, recimo word, dakle recepte, predgovor, uvod, o autoru, i sl. Taj deo se zove unos teksta. Možeš za to angažovati profesionalnog daktilografa pa mu/joj diktirati. Rezultat je tekst tvoje knjige u elektronskom obliku.
Nakon toga ide skupljanje slika. Ono što je izuzetno važno je da ne skupljaš slike sa interneta, iz razloga što će na papiru izgledati mrljavo, ili će biti veoma male, da ne pričam o autorskim pravima. Dakle moraćeš svoja jela sam ili uz pomoć fotografa slikati. Slike uvek moraju biti veće od formata koje bi na papiru zauzimale i moraju biti najmanje rezolucije 300 dpi, bez obzira jesu li u boji ili cb.
Onda angažuješ nekoga da uradi prelom teksta, dakle da sredi tekst i slike, i to u formatu u kojem se dogovorite. Angažuješ i lektora koji je u stalnom kontaktu sa prelamačem. Obično se rade tri čitanja, lektor radi i korekturu, a prelamač to sređuje. Možeš dati i sirov tekst prvo lektoru, pa onda da ide prelamaču, to je stvar organizacije. Prelamač i lektor koštaju. Ako te interesuju cene, javi se na pp.
Vrlo je važno na vreme odrediti štampariju. Jer mnogo zavisi i od same štamparije kako će izgledati knjiga.
Dizajn korica možeš osmisliti sam, pa dati dizajneru (to su obično i prelamači) da to sredi, iscrta, postavi, ispiše...
Ako ima dosta slika, pogotovo u boji, treba ti kvalitetniji papir, recimo 120 gr/mkv. Ali o tome bi se na vreme raspitao u štampariji. Što je kvalitetniji papir, štampa je skuplja.
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao andreyandrejev dana 18.06.2009. u 14:20 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao andreyandrejev dana 18.06.2009. u 15:02 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Muharem Serbezovski
Dejan Ilic
Novi Sad

Član broj: 99576
Poruke: 58
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.poljoprivredaiselo.co..


+3 Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....02.07.2009. u 13:23 - pre 180 meseci
Iako nisi profesionalac, mozda bi mogao i sam da odradis spigliranje tj. da uzmes onoliko listova papira koliko smatras da ce ti knjiga imati stranica, da oznacis mesta na kojim ce biti slike, a na kojim ce biti tekst, tj. na kojim si ti zamislio, ukoliko nisi siguran da bi to znao, prosetaj do obliznje knjizare ili biblioteke i prelistj nekoliko desetina knjiga i vidi kako je tamo uradjeno, sigurno ces pokupiti neku ideju. I puno srece!
 
Odgovor na temu

websurfer
websurfer
Srbija

Član broj: 199973
Poruke: 964
*.dynamic.adsl.itsisp.net.



+11 Profil

icon Re: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....08.07.2009. u 16:03 - pre 180 meseci
Citat:
andreyandrejev
Nakon toga ide skupljanje slika. Ono što je izuzetno važno je da ne skupljaš slike sa interneta, iz razloga što će na papiru izgledati mrljavo, ili će biti veoma male, da ne pričam o autorskim pravima.


Pre svega zbog autorskih prava!

Citat:
nuygen: Samo malo upozorenje buducem izdavacu:pravi problemi nastaju tek kad prodjes torturu sa prelomom,dizajnom korica,lekturom,korekturom,naganjenjem sa stamparom oko cene i probijanjem rokova.
Imaces recimo tiraz od cca 1000 primeraka i onda za tebe kao novajliju pocinje zaista prava nocna mora zvana distribucija.


Zar distribuciju ne moze na neki nacin da radi i sam (npr. izreklamira na netu ili sl.) pa vrsi prodaju pouzecem ili kako mu je vec lakse?
 
Odgovor na temu

[es] :: Izdavaštvo :: ja sam kuvar i zelim izdati knjigu....

[ Pregleda: 5046 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.