Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Bog se vratio - Quark 8

[es] :: Izdavaštvo :: Bog se vratio - Quark 8

[ Pregleda: 2187 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Paramecijum

Član broj: 15642
Poruke: 1314
*.ptt.rs.



Profil

icon Bog se vratio - Quark 805.11.2008. u 19:51 - pre 188 meseci
Nakon prilično kljakavog pokušaja sa Quarkom 7, poboljšanje i osveženje koje pruža Quark 8 je jedva opisivo rečima.
Noćas sam ga instalirao i već poslao u štampu kompletan posao od 262 strane u boji sa preko 1000 ilustracija i bar toliko tekstualnih frejmova.
To je posao na kome bi InDesign jednostavno umro.
Ne pričam napamet, parelelno i često radim u Indizajnu (kada stigne takva priprema iz inostranstva), ima nekih lepih stvari i ima nešto zgodnijih menija, ali kada je posao obiman i složen to postane problem.
Brzina rada je sumanuto povećana u odnosu na Q7, ispostavilo se da su Q8 napravili kao razvoj Q6, a verziju 7 su jednostavno odbacili.
Ima gomila nekih novina, ali mene to realno ne zanima mnogo; ono što je bitno, i po čemu procenjujem programe ovog tipa, jeste kako i koliko lako se rade stvari koje se najčešće rade.
 
Odgovor na temu

iMiki
Milorad Latovljev
Beograd

Član broj: 68615
Poruke: 651
*.publikum.co.yu.



Profil

icon Re: Bog se vratio - Quark 807.11.2008. u 10:32 - pre 188 meseci
I platis ga 800 dolara, onda ti treba Photoshop, Acrobat i Illustrator (ili Corel, blkaks).

Za te pare (i manje) imas kompletan CS4. Cak i da kosta 100 dolara bilo bi dodatno bacanje para.

Jel ti se desilo da pukne InDesign? I jesi li se hvatao za glavu? Nisi jer si znao da nista nije izgubljeno, samo ga startujes i dokument je tu.

To sto si imao puno strana i gomilu slika u dokumentu nema nikakve veze, ko nezna da se organizuje pucace mu i Quark i InDesign u ostalom postoji book.

Da ne pominjem papazjaniju koju je Quark napravio sa Passport verzijom cije dokumente nisi mogao da otvoris u obicnom Quarku a sve zbog hifenacije i menija na vise jezika.

Quarku su trebale 3-4 godine da dodje na nesto sto je InDesign nudio u startu.
 
Odgovor na temu

Paramecijum

Član broj: 15642
Poruke: 1314
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: Bog se vratio - Quark 802.01.2009. u 20:01 - pre 186 meseci
Ali IND neće nikada doći na nivo određenih stvari koje Quark ima od početka.

Realno, tu je problem u pokušaju da se napravi univerzalni program koji će podjednako dobro raditi sve; to ti je kao da hoćeš da imaš auto dobar za trke i po snegu i da može da kipuje šljunak i da se ne zaglavljuje u blatu od pola metra.

Stara Ventura 4.2 imala je opcije koje su potpuno neprevaziđene za rečnike, leksikone, logaritamske tablice i takve stvari.
Ja sam 1984. godine radio na sistemu Compugraphic (valjda tako) inteligentni polukompjuterizovani fotoslog koji je imao određene opcije u prelomu koje nijedan program nema a koje su vrlo dragocene u prelomu novina; recimo da mu se zadaju dve tačke u tekstu a da sve što je između njih bude ubačeno u jedan red. Svako ko je radio prelom dnevne novine sa gomilom stubaca zna kakva bi blagodet bila imati ovakvu opciju, a ne ručno napipavati koliko suženje da se stavi i pomerati klizač dok tekst ne upadne.

Prednost Indizajna je u interaktivnosti sa Adobe paketom i vrlo je zgodan za hiperdizajniranje stranica.
Quark je opet mnogo vitalniji kada su zahtevi manje grafički a više tekstualni; ne da Q ima iviše opcija, nego su jednostavnije za upotrebu.
Quark pamti poslednje printanje i ako imam potrebu da u jednom danu iz jednog dokumenta otprintam 15 puta neke strane dovoljno je da prvi put namestim šta hoću i svaki sledeći put, i kada ga ugasim pa upalim, on ide na poslednje setovanje. Kod IND to nisam uspeo da namestim, svaki put iznova mora da se namešta 28 komandi za printanje što ume da bude vrlo frustrirajuće ako radim sa četiri printera u mreži i bezbroj međukombinacija.
Quark je mnogo jednostavniji za jednostavne stvari i nekome čiji su zahtevi takvi pruža opušteni način rada.

Što se pucanja IND tiče, puca uzduž i popreko i to na najnovijim Mekovima, ne zanosite se. Meni Quark 8 nije pukao nijednom već mesec dana, a radim stvari koje su za IND nezamislive u jednom dokumentu (stotine stranica i hiljade frejmova sa bezbroj fotografija).
 
Odgovor na temu

[es] :: Izdavaštvo :: Bog se vratio - Quark 8

[ Pregleda: 2187 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.