Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

[ Pregleda: 1229 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta07.11.2003. u 17:09 - pre 248 meseci
Teza da "Telekom Srbija" ne koristi svoj monopol i da poštuje ugovore koje sklapa sa korisnicima svojih usluga, ponovo je demantovana u praksi. Poslednji primer za to je nepoštovanje ugovora o zakupu dvožične analogne poprečne veze, što je redovna pojava koja se dešava korisnicima interneta i provajderima.

Verovatno ocenivši da je iznajmljivanje analognih linija isuviše jeftino, umesto da, na primer, ukine ovu uslugu i o tome obavesti korisnike, "Telekom" je počeo da postavlja limitatore na iznajmljene poprečne veze, da ugrađuje uređaje koji ometaju brzinu i smanjuju količinu prenetih podataka, prethodno dogovorenu ugovorom. Prema rečima zaposlenih u ovoj kompaniji, to objašnjavaju time da "ne žele više da kupuje socijalni mir, iznajmljivanjem jeftinih analognih veza".

Brojne firme su, inače, prijavljujući se za internet vezu, tražile i dobijale analogne priključke, koje su potom plaćale po pristupačnim cenama, manje od 100 evra mesečno, kaže Slobodan Marković, predsednik Upravnog odbora Centra za razvoj interneta. Digitalnih priključaka nema dovoljno i veoma su skupi.

- Namerno su krenuli sa ograničavanjem, a da se to stvarno dešava, postoje interni memorandumi "Telekoma", do kojih smo došli. Od februara postoji ovaj problem i kada smo tražili obaveštenje od "Telekoma" da li postoje limitatori, najpre nisu hteli ništa ništa da priznaju, a onda su nam rekli da postoji tzv. "crna lista internet provajdera" i da se ograničavaju linije korisnicima koji idu preko tih provajdera - obrazlaže Marković.

Da "Telekom" to zaista i radi- iako je Dragan Đ. Kovačević, koordinator za razvoj interneta u ovoj kompaniji to opovrgnuo, rekavši nam da se limitatori ne postavljaju, da takvih problema nema i da se ugovori poštuju- potvrđuje upravo slučaj naše redakcije. Jedan od direktora u "Telekomu Srbija" rekao je: "... Pošto su Verat.net i još neki provajderi na našoj "crnoj listi", predlažem vam da promenite provajdera, pa ćete imati brzinu od dva mb u sekundi".

On je dodao i da, ukoliko ne postoji mogućnost promene provajdera, "treba shvatiti da više nema tehničkih mogućnosti da se zadrži stara brzina". Na taj način, "Telekom" zapravo ucenjuje kojeg internet provajdera će neko da koristi i stvara sumnju da su na sceni korupcionaške radnje i razni dogovori sa određenim, po nekim principima izabranim provajderima.

Uzroci

Ograničavanje brzine korišćenja interneta počelo je kada su neki provajderi počeli da se bave VoIP-om (prenosom glasa putem interneta), čime je "Telekom" mesečno gubio i više od dva miliona dolara na ime međunarodnog telefonskog saobraćaja.
- Provajderi su potpuno onemogućeni da se bave VoIP-om, a kolateralna šteta su svi korisnici interneta - tvrdi Marković.

A.M.

 
Odgovor na temu

legend
Beograd

Član broj: 4393
Poruke: 519
*.verat.net

Sajt: www.icb.rs


+1 Profil

icon Re: Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta07.11.2003. u 19:14 - pre 248 meseci
i sta je poenta ovog posta.......svi znamo da je telekom skup propalih abortusa/
...da bi ponovo dosli, morate prvo da odete...
http://www.icb.rs
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.vdial.verat.net

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta08.11.2003. u 09:13 - pre 248 meseci
Resenje je pretnja tuzbom, koliko znam slicna tema je vec bila vodjena u temi da odlepis od telekoma. Lepo kulturno posaljete opomnenu pred tuzbu. Posto sam cak video skenirano resenje iz nekog predhodnog spora gde se telekomu zabranjuje da ogranicava brzinu veze. Pa ako nece da popuste tuzba privrednom sudu gde im naplatite i sve nanesene gubitke takvim cinom i sve sudske troskove.

Mislim ima resenja ako misle da su bog i batina, e pa postoje zakoni ma kakava god da nam je drzava.
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

[ Pregleda: 1229 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.