Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koja je razlika između antimaterije i tamne materije

[es] :: Nauka :: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije

[ Pregleda: 4289 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vladokv
Vladimir Knezevic
Svuda po gradu
Sopstvena Gewerbe
Berlin

Član broj: 31521
Poruke: 478
212.62.39.*

Sajt: goo.gl/ZbvDC


+16 Profil

icon Koja je razlika između antimaterije i tamne materije15.08.2008. u 20:08 - pre 191 meseci
Kakva im je razlika i koje su im osobine?
 
Odgovor na temu

Wludysluw
Srbija - Nis

Član broj: 191027
Poruke: 2
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije23.08.2008. u 22:09 - pre 190 meseci
O antimateriji i tamnoj materiji se malo zna. Ova dva pojma se vezuju sa crnim rupama i postankom svemira. Posle velikog praska u svemiru je usled temperature od nekoliko biliona stepeni, velikog pritiska i gustine vladala velika zakrivljenost prostora.
Antimaterija je suprotna materiji. Ako je u pitanju naelektrisana cestica, razlika materija-antimaterija je samo u naelektrisanju, anenaelektrisana cestica, razlika je u spinu.
Pri sudaru materije i antimaterije dolazi do anihilacije te dve cestice pri cemu nastaju dve nove cestice koje nemaju nikakve slicnosti sa mamom i tatom. Interesantan je podatak da se prilikom anihilacije oslobodi kolicina E koja je mnogo veca od one koja se oslobodi prilikom fuzije i fisije. Naucnici su putem akceleratora uspeli da stvore antimateriju.
U toj zakrivljenosti prostora sudari preovladala je materija koja danas cini skoro ceo univerzum. Antimaterije ima malo i njeno postojanje kratko, jer se brzo anihilise.
Veliki broj posmatranja naucnika pokazao je da u svemiru ne postoji dovoljno vidljive materije kojoj bi se pripisala trenutna jačina gravitacione sile unutar i između galaksija. Ovo saznanje je navelo na ideju da je čak 90% materije koja sačinjava svemir nije "normalna" ili barionska materija već nevidljiva tamna materija. Zapravo, svemir sadrži mnogo manje deuterijuma nego što se može sabrati bez tamne materije. Teorija o tamnoj materiji u početku je slabo bila prihvaćena, ali danas predstavlja deo savremene kosmologije. (ovo za tamnu materju je sa vikipedje). O njoj se slabo zna. Postoje neke knjige o antimateriji i tamnoj materiji ali one nisu dostupne. Sve podatke koje mi dobijamo o svemiru su otkriveni desetinama godina ranije.
Poznato je da u crnoj rupi ima antimaterije i crne materije. Zbog beskonacne gravitacije i zakrivljenosti prostora tu vreme kao da stoji.
Poseti ovaj sajt moze da ti objasni dosta toga za pocetak


http://www.ad-loznica.org.yu
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12851



+4784 Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije23.08.2008. u 23:48 - pre 190 meseci
Juu... Sta naprica :)
Elem, prvo, svrstavanja antimaterije i tamne materije u istu grupu je prilicno neosnovano. Ne vezuju se narocito sa crnim rupama tj. imaju veze sa njima isto koliko i "obicna" materija.
Sto se antimaterije tice, pocetak se moze nazvati tacnim, tj. svaka cestica ima svoj par koji ima sve osobine iste, samo suprotno naelektrisanje (nisam siguran za ovo sa spinom kod elektro-neutralnih cistica). Pri sudaru cestice i svog anti-para, ne dolazi do nastanka novih cestica koje nemaju slicnosti.. itd. vec se anihiliraju i dolazi do oslobadjanja energije, cestice koje odatle proizidju su fotoni koji nose energiju jednaku mc2 + energija samih cestica, gde je m masa tog para cestica. Ono, moze od tog fotona posle toga da nastane neki par cestica/anticestica ali to je vec dalji proces.
E sad, svuda sam pominjao anticestice a ne antimateriju. Razlog je sto anticestica ima svud unaokolo, ali traju veoma kratko jer se anihiliraju sa "obicnim" cesticama. Antimaterija bi bila sastavljena od takvih anticestica ali jednostavno nema priliku da nastane.. Ipak, naucnici su uspeli da na jedan kratak period naprave anti-vodonik od anti-elektrona (pozitrona) i anti-protona.

Tamna materija je naziv za neku materiju koja jos nije otkrivena, niti se zna kakva bi tacno njena svojstva trebala biti, ali se pretpostavlja da postoji jer merenja pokazuju da u svemiru postoji prilicno vise mase nego sto se to moze pripisati vidljivim objektima.
Citat:
Wludysluw: Poznato je da u crnoj rupi ima antimaterije i crne materije.

Kako je to poznato?
 
Odgovor na temu

boxxter

Član broj: 189779
Poruke: 710
91.148.72.*



+21 Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije24.08.2008. u 00:40 - pre 190 meseci
A tamna energija?Ovde o njoj nece biti reči?Ne bih da budem van teme.Ako se uopšte mogu razdvojiti.Ali volim da čujem o različitim vidjenjima neobjašnjivih i apstraktnih fenomena.
 
Odgovor na temu

Vladokv
Vladimir Knezevic
Svuda po gradu
Sopstvena Gewerbe
Berlin

Član broj: 31521
Poruke: 478
212.62.39.*

Sajt: goo.gl/ZbvDC


+16 Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije24.08.2008. u 14:16 - pre 190 meseci
Znači da je anti-proton negativan, i ima suprotan spin? Ako se tamna materija i tamna energija ne anhiliraju sa običnom materijom, zašto je na zemlji nema ni u tragovima? Zašto nas izbegava? Šta se tu zapravo dešava?
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12851



+4784 Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije24.08.2008. u 15:29 - pre 190 meseci
Jeste negativno naelektrisan, ali ima isti spin. Njegova izjava se odnosila na nenaelektrisane cestice, mada ja nisam cuo za to sa suprotnim spinovima.
 
Odgovor na temu

Wludysluw
Srbija - Nis

Član broj: 191027
Poruke: 2
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije26.08.2008. u 09:56 - pre 190 meseci
Shadowed
trebao da sam da razdvojim ta dva pojma i jasno naznacim da nema tu neke veze izmedju materije i antimaterije. Gresio sam i definitivno kada sam vise puta spominjao antimateriju a trebao sam da kazem anticestice. Mislio sam da kada govorimo o antimateriji da pod tim podrazumevamo i anticestice, i govorimo i o njima jer su ta dva pojma neizostavno vezana jedno za drugo.
Do pre pola godine ni ja nisam cuo za tamnu materiju. Prvi put za nju sam cuo u nekoj emisiji BBC televizije. U toj emisiji su i spomenuli da neki naucnici vezuju tamnu materiju nekom pogledu sa crnim rupama ali nije nista jasnije navedeno. Voleo bih da sam zapamtio koja je ta emisija ali nisam.
Prva anticestica koja je napravljena jeste He 1971.g.
I dalje mislim da prilikom sudara cestice i anticestice nastaju nove cestice koje nemaju nikakvih osobina sa prethodnim. To sto kazes da ima dalji proces slazem se. Npr. prolikom zahvata(sudara) e- i e+ radjaju se dva gama kvanta(2 fotona) i nemaju slicnosti sa elektronom i pozitronom. Zahvatom p i antip radjaju se 4 nove cestice 2pi+ i 2pi- mezona. Bio bih ti zahvalan kada bi mogao da mi objasnis slicnost novonastalih cestica sa mamom i tatom?
Nisam siguran ali bih rekao da za nastanak anticestice je ipak potrebna velika E ili ne?

Vladokv
antiproton jeste negativan ali se od p ne razlikuje po spinu nego samo po naelektrisanju, nenaelektrisane cestice i anticestice se razlikuju po spinu.

U svojoj kvantoj mehanici crnih rupa Hoking je dao teoriju sta bi se desilo ako bi se par virtuelnih cestice stvorio u blizini horizonta dogadjaja. Dao je tri resenja:
1)obe cestice bi upale u rupu;
2)cestice bi se anihilirale u praznom prostoru pre nego sto ih uvuce crna rupa;
3)jedna cestica toga para bi bila uvucena, dok bi se druga oslobodila u prazan prostor. To je u stvari Hokingovo zracenje.
Na taj nacin bi mogla da se zadrzi anticestica u crnoj rupi i da postoji ko zna koliko dugo.
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Koja je razlika između antimaterije i tamne materije

[ Pregleda: 4289 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.