Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u

[es] :: Video produkcija :: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u

[ Pregleda: 3802 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tsoah
Aleksandar Milicevic
Studio Orion - Obrenovac
Obrenovac

Član broj: 61307
Poruke: 17
*.beobug.com.



Profil

icon Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u01.02.2007. u 09:23 - pre 209 meseci
Radim spot za svoj bend i dobio sam savet od druga koji radi kao montazer na lokalnoj stanici,da je najbolje da bude preko 800x600,PAL.
Pa sam poceo da ga radim na 1024x768.E sad,ako nema potrebe za takvom rezolucijom,na koliko bi u stvari bilo najbolje da se radi?hvala...
 
Odgovor na temu

d4rk3lf
Boban Krsmanović

Član broj: 84104
Poruke: 268
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u01.02.2007. u 21:28 - pre 209 meseci
Reci drugaru da ne lupa. ;)
Po hiljaditi put ponovljeno na ovom i drugim forumima...
720x576 DV Pal, lower field first, microsoft DV AVI (zato sto predpostavljam da nemate neku profi video karticu).
U kojim cete programima da radite spot? Kakav je plan? Koje kamere? I koji je zanr muzika? Je l' neki melodic death metal? :)
 
Odgovor na temu

tsoah
Aleksandar Milicevic
Studio Orion - Obrenovac
Obrenovac

Član broj: 61307
Poruke: 17
*.beobug.com.



Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u02.02.2007. u 02:51 - pre 209 meseci
E,super,hvala!I got that!
Pa 'vako:prilicno amaterska kamera(ica) - Mustek DV 4000.(Mustek what?!),koja izvlaci neverovatnih 640x480,"4 megapixels,",u najboljem slucaju.Poceh da radim u AE6 i Premier pro,uz pomoc Winavi konvertera(asf u wmv),al' uletece ortak s nekim sony-jem,pa je to veliki plus.Planiram da iskombinujem pola-pola snimke i animirane scene uz pomoc fotografija,i tako jos po nesto.
Melodic jeste,al' death metal nije,vec alter-rock.
hvala,josh jednom na odgovoru.

pitanje,btw:koji kompresor,i na koliko bitrate-a,da koristim prilikom exporta,a da nema problema kada se provuce dva put kroz AE i premier?

Naime,imo sam neke bugove sa slikom posle sledecih procedura:wmv klip obradim u AE,exportujem preko DivX na 300 kbps kao,importujem u Premier,montiram nesto od toga,exportujem isto preko DivX 300 kpbs i snimak tako mrljavi i tripuje da je to nenormalno(mislim,onaj klasicni divx "special effect").Probao sam da povecavam bitrate kada ali veoma slicna prica.Na kraju sam premier projekat otvorio u AE i odatle exportovao bez frke preko Divx,snimak super.Al' ne mora to tako,right?Da li da menjam kompresor,ili nadjem noviji ili shta?
hvala....
 
Odgovor na temu

d4rk3lf
Boban Krsmanović

Član broj: 84104
Poruke: 268
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u02.02.2007. u 08:56 - pre 209 meseci
Vidi drugar, stvar je u sledećem...
Ne kovertuje se materijal sa ogromnim bitrateom t.j. velikom kompresijom da bi dobio na kvalitetu materijala dok montiraš, već je upravo suprotno. Format koji sam ti gore naveo (microsoft DV AVI, 720x576, lower field first, Pal) je gotovo nekompresovani format (sat vremena materijala ti je 13 GB) sa kojim ćeš najlakše (da ne kažem najprofesionalnije) i sa najboljim kvalitetom snimka da montiraš u premiere-u i After Effectsu, bez ikakvog seckanja ukoliko ne koristiš neke zahtevne video efekte (sa tim efektima na dvx-u bi ti premiere verovatno prso).

Dakle, postupak je sledeći (bar bih ja tako radio).

Priprema materijala:
Iskepčerovao bih materijal u gore navedenom formatu, a ako zbog nekog razloga to ne bih mogao, iskepčerovao bih ga sa kamere makar u Mpeg 2 Pal formatu.
Ako bi dakle materijal bio u mpeg 2 formatu ili nekom drugom, upalio bih premiere i za preset (kad ideš na new project) izabrao microsoft avi dv pal, spustio bih zatim taj sirovi (surovi ) materijal na šinu i odmah izrendao u taj format. Zato što smo izabrali taj default preset, trebalo bi da kad idemo na exsport movie, budu ista podešavanja, ali ti ipak klikni na settings i proveri da li je microsoft DV avi.

Priprema slika:
Pre nego što koristiš slike u premiere-u, poželjno je da ih pripremiš u photoshopu. Radi se o tome da zapravo i slike koje ćeš da ubacuješ u premiere, moraju takođe da budu 720x576; 72 dpi, inače može da ti se desi da slika koja ima drugačiji aspect ratio, recimo 3x4, a ti je takvu ubaciš u premiere, premiere ti je automatski iskonvertuje u 4x3, što rezultuje ružnim strečovanjem slike, tako da će recimo sve osobe koje su na slici da budu odvratno debele, a slika izdeformisana (a to sigurno ne želiš da se desi ).
Dakle, otvoriš novu sliku u photoshopu (treba li da ponavljam u kojoj rezoluciji ) i onda učitaš prvu sliku koju bi da obradiš, prevučeš je na tu novootvorenu sliku, smanjiš joj dimenzije ako treba i poprisrediš šta treba i zatim snimiš sliku u PSD ili Targa, da bi je koristio u premiereu. I tako sa svim ostalim slikama.

Montaža:
Prvo stavite na papir na kojim ćete kadrovima da iskoristite After Effects i odmah prerendajte samo te kadrove. Upalite After Effects i izvedite to što ste zamislili i ponovo eksportujte nazad (u isti format). Sad je sve relativno lako. Ređajte samo kadrove i ako vam treba sličica, već ih imate pripremljene, ako vam treba klip iz Aftera, već ga imate pripremljen. Ako neće da vam neki efekat prikaže u realnom vremenu (stavili ste recimo neki blur u premiere-u), samo obeležite onim gore kursorima na timeline-u taj deo i pritisnite enter i on će izrendati samo taj deo. Što se tiče same montaže uopšte, preporučio bih vam da ne koristite neke tranzicije, niti neke kič efekte, već je bolje da kadrovi budu dinamički izmontirani i u odnosu na priču. Ako su pak samo muzičari u spotu, montirajte u skladu sa zvukom. Nađite neke reference! Neke spotove (strane po mogućstvu) koji vam se sviđaju i gledajte kako su ljudi radili. Gledajte kako su slagali kadrove. Obratite pažnju da vam nijedan kadar ne bude sličan prethodnom kadru (na primer jedan gitarista iz jednog ugla, pa onda basista iz istog ugla). Ako već morate da stavite dva muzičara krupno, jedan za drugim, neka bude po pravilu - levi obraz, pa desni obraz - . Gledajte da nikad ne smorite sa prikazivanjem detalja ili solaže, jer gledaoc neće znati gde je šta, već da vam svaki treći-četvrti kadar bude total (kadar u kome se svi vide) ili makar polutotal. Uostalom, kao što sam rekao, posmatrajte neke spotove koji vam se sviđaju i kradite fazone.
Na kraju izrendajte ceo materijal u istom formatu i tako ga čuvajte.

Konvertovanje:
E sada tek ide konvertovanje!
Dakle, nakon što ste dobili ceo DV avi iz premiere-a, uzmite i lepo ubacite u neki konvertor (premiere tu neće da završi posao zbog manjka opcija za dvx). Ja licno koristim cannopus procoder 2, što možete i vi ako ga nađete. Ali možete to bez problema da odradite u, recimo, besplatnom virtual Dub-u. Iskonvertujte u šta god hoćete, mada bih vam ja predložio da to bude mpeg 2 DVD Pal. Ako već šaljete medijima, onda im pošaljite i onaj microsoft DV avi, pošto će ga oni onda lakše tako preko video kartice iskonvertovati za svoje potreba, a nećete ni trunku izgubiti na kvalitetu.


Huh... dođeš mi pivo za ovako obiman odgovor.
Anyway, javi ako nešto nisi razumeo i ajde bre da vidimo taj spot, iako nije metal.

PS. Kako vam se zove bend, možda sam vas i gledao na nekoj svirci.
 
Odgovor na temu

Cileinteractiv
Zoran Petrovic
Isurance agent
VIG
Lokacija: Novi Sad

Član broj: 43360
Poruke: 2738
82.208.193.*



+3 Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u02.02.2007. u 23:08 - pre 209 meseci
@d4rk3lf
Svaka čast za toliko dobrih preporuka u jednom postu.

@tsoah
Preporučujem Vam da uopšte ne koristite tranzicije-prelaze u spotu, ako baš hoćete napravite ih svega nekoliko 1 ili 2 i to na mestima na kojima želite u spotu da naglasite dolazak po nečemu bitne scene. Po Vašim porukama vidim da ste početnici i trebate dosta učiti da bi napravili dobar spot za početak ne upadajte u zamku preteranog korišćenja prelaza i tranzicija. Mislim da bi za početak najbolje bilo da spot uradite na rez, bez prelaza a u Afteru dodate neku diskretnu animaciju u skladu sa žanrom muzike ili vašim stilom. Preporuke za kadriranje pri snimanju i slaganju u montaži strogo poštujte.
 
Odgovor na temu

tsoah
Aleksandar Milicevic
Studio Orion - Obrenovac
Obrenovac

Član broj: 61307
Poruke: 17
*.beobug.com.



Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u04.02.2007. u 12:45 - pre 209 meseci
E,veliko hvala na detaljnim upustvima.Stvarno ce mi pomoci dosta.Hvala takodje na stilskim savetima,i nema frke sto se tice tog nekog amaterskog prilaza reziji i montazi,tipa oni cheesy tranzishni ili efekti,na koje ste mi skrenuli paznju.Jedan od mojih principa je ne koristi ponudjene presetove,ili veoma karakteristicne efekte u svima nam poznatim aplikacijama.Jer koristeci upravo te stvari,kreativnosti nema,originalnosti takodje.(hm..zastava 10,hehe).Get things from scratch!
Meni u stvari samo fali dovoljno znanja i procedure u tehnickim detaljima i standardima vezano za format materijala u montazi i renderingu.Hvala puno!A lot,I tellz ya!

Btw,stvarno ne volim band action spotove,odnosno kad se dinamika slike oslanja na izlizan fazon hvatanja "energije" svirajuceg benda.Nemojte pogreshno da me shvatite,takav princip verovatno i najvishe lezi u nekim pravcima,ili nekim momentima,na kraju krajeva za to spotovi i sluze u komercijalnom aspektu.Mislim da toliko razlicitih motiva moze da se pomene i prikaze,i da se iskoristi sav artisticki prostor koji se nalazi u toj minutazi i znacenju dal' pesme,dal' inicijative izvodjaca,koji ce moci da prenese stvarno jake utiske ili generalnu poentu ideje.Mislim,cune pametujem i njamke,ali stvarno nikad ne bih stavio u spot bend/lika koji svira.Mozda delom iz revolta prema tom komercijalnom metodu,ali najvishe zbog gore pomenutog.

Bend se zove Krcko Orashcic,iz Obrenovca smo.Sviramo tako neki alternativni rok,'bemli ga,delom zasnovanim na slobodnoj improvizaciji do neke mere s jedne strane,i konceptuiranjem s druge.

Hvala jos jednom na velikoj pomoci.Kroz mesec dana,finito,pa postujem.
 
Odgovor na temu

Misa_exclusive
Milos Andrejevic
Raduckam tu i tamo... :)
Novi Sad/Leskovac

Član broj: 59286
Poruke: 1061
*.static.sbb.co.yu.

ICQ: 190609050


Profil

icon Re: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u04.02.2007. u 15:19 - pre 209 meseci
Ja bih te samo pitao da, kad završiš taj spot (uz našu pomoć), okačiš isti ovde na forumu - da vidimo.
Nije sve u parama. Ima nešto i u nekretninama, a Boga mi, i u zlatnim polugama

 
Odgovor na temu

[es] :: Video produkcija :: Optimalna rezolucija muzickog spota za emitovanje na TV-u

[ Pregleda: 3802 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.