Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu

[es] :: Nauka :: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9581 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

braker

Član broj: 80035
Poruke: 419
*.smin.sezampro.yu.



+2 Profil

icon Re: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu18.03.2007. u 13:35 - pre 208 meseci
Heh,
Citat:
Just wait until they get started on the polonium in your food - all thanks to non-organic superphosphate fertilisers.

.
 
Odgovor na temu

Papak01
Inzenjer
Beograd

Član broj: 199988
Poruke: 445
*.dynamic.sbb.rs.



+37 Profil

icon Re: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu28.01.2009. u 16:48 - pre 185 meseci
Veoma me je zainteresovala tema o kojoj je ovde rec, jer sam od ove struke. Licno sam kupio skolski komplet izvora, cisto da se uverim da li je u opste moguce da neko prodaje radioaktivne elemente, pa cak i u tako malim kolicinama. Sa strucne strane, moram reci da su sve te kolicine u slobodnoj prodaji o kojima se ovde radi bezopasne, ali naravno pitanje je u cijim rukama. Vidjao sam idiota raznih vrsta, sa raznim biserima, od onih na internetu koji pricaju da se nuklearna bojeva glava moze u kucnim uslovima napraviti od oko 2000 starih detektora dima odnosno njihovih Am241 izvora, preko klinca koji je od torijuma, americijuma i radijuma pokusao da napravi reaktor, do jedne moje koleginice koja golim rukama radila sa Cs137 tek izolovanim iz reaktorskog djubreta itd... Neko je ovde pomenuo 'novinarsko poznavanje stvari' od kojeg se uzasavam. Popularizacija prirodnih nauka je nanela vise zla nego dobra.Pravi primer je radioaktivnost, jer je dejstvom medija na masu nastala gomila RADIOFOBA. Penzionera i domacica kojima se ledi krv u zilama na pomisao o zracenju. I interesantno je da svi laici zamisljaju radioaktivne supstance kao nekakve praskove koji u mraku svetle zeleno i ubijaju gotovo istog momenta. Mada kad Vam se desi da izbliza vidite pomenutu Cerenkovljevu svetlost (plava za vodu, plavozelena za vazduh - moze da vuce i na ljubicasto ako je vazduh suvlji i redji), imate jos nekoliko sati (da se nasalim malo)!
Da zakljucim, slobodna prodaja bilo koje radioaktivne supstance, ali i nekih hemijskih agenasa treba biti zabranjena nestrucnim i neovlascenim licima. Oni koji sa pomenutim materijalima ZNAJU da rade imaju ih u laboratorijama na poslu, a oni koji NE ZNAJU ne treba ni da pokusavaju.

P.S. Polonijum210 je sjajan skolski alfa izvor, jer ima dobre karakteristike, a to su veliki domet alfa u vazduhu (Ealfa=5.407MeV), i relativno kratak poluzivot (oko 138dana ako se ne varam). Ove dve konstante su povezane Geiger-Nuttall zakonom (Gajger-Natalov zakon). Vezano za trovanje onog agenta KGBa, totalno je neprakticno trovati coveka polonijumom. Em je skup em nije nesto preterano toksican. Postoje sinteticki otrovi za razne namene. Od sporog i bolnog umiranja do smrti u par sekundi, a mnogo su jeftiniji i ne mogu se naci na obdukciji jer se raspadaju na jedinjenja koja su i sama produkti metabolizma.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7177 Profil

icon Re: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu28.01.2009. u 17:00 - pre 185 meseci
Citat:
Papak01
Vidjao sam idiota raznih vrsta, sa raznim biserima, od onih na internetu koji pricaju da se nuklearna bojeva glava moze u kucnim uslovima napraviti od oko 2000 starih detektora dima odnosno njihovih Am241 izvora, preko klinca koji je od torijuma, americijuma i radijuma pokusao da napravi reaktor


Na zalost, dobro tehnicki/hemijski potkovan klinac sa vrlo dobrom glumom i sposobnoscu MOZE pribaviti dovoljno radioaktivnog materijala za izazivanje opasnosti po zivot okoline, i to se vec desavalo u proslosti - cak sam i dao link pre par godina, koji je vrlo istinit i, na zalost, nije nikakav "biser":

http://www.dangerouslaboratories.org/radscout.html
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Hahn

Citat:

Although his homemade reactor never achieved critical mass, it ended up emitting dangerous levels of radioactivity, likely well over 1,000 times normal background radiation. Alarmed, Hahn began to dismantle his experiments, but a chance encounter with police led to the discovery of his activities, which triggered a Federal Radiological Emergency Response involving the FBI and the Nuclear Regulatory Commission. The United States Environmental Protection Agency, having designated Hahn's mother's property as a Superfund hazardous materials cleanup site, dismantled the shed and its contents and buried them as low-level radioactive waste in Utah. Hahn refused medical evaluation for radiation exposure.


Doticni nije uspeo da dodje do kriticne mase, ali... Umesto klinca mogu da zamislim finansirani tim sa resursima i namerama koje su malo gore od "bivanja popularnim u komsiluku". Svakako ne bi mogli da naprave "nuklearnu bojevu glavu" ali bi mogli napraviti atomsko oruzje sposobno za ugrozavanje zivota vece kolicine ljudi.

Zbog toga se i te kako slazem sa ovim sto si napisao:

Citat:

Da zakljucim, slobodna prodaja bilo koje radioaktivne supstance, ali i nekih hemijskih agenasa treba biti zabranjena nestrucnim i neovlascenim licima. Oni koji sa pomenutim materijalima ZNAJU da rade imaju ih u laboratorijama na poslu, a oni koji NE ZNAJU ne treba ni da pokusavaju.


Medjutim, problem je sto se radioaktivne supstance mogu pronaci i u svakodnevnim uredjajima, kao sto su npr. doticni detektori za dim :(
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Papak01
Inzenjer
Beograd

Član broj: 199988
Poruke: 445
*.dynamic.sbb.rs.



+37 Profil

icon Re: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu28.01.2009. u 21:35 - pre 185 meseci
Oko pravljenja atomske bombe nema toliko bojazni, jer su kriticne mase velike. Uslovno recno. O reaktoru tek nema ni govora. A onaj klinac David Hahn bio je lud, i ocito nedovoljno tehnicki potkovan. Sam pokusaj da se napravi reaktor u kucnim uslovima je ne samo eticki, vec i naucno odnosno tehnicki potpuno sumanut. Samo mozes da pokupis vise zracenja nego sto treba i da krepas od limfoma ili ARSa. Za realnu opasnost od 'prljavih' bombi si potpuno u pravu. Zaista se mogu lako napraviti. Da ponovim, moje stanoviste je da prodaja, deponovanje, upotreba ili bilo sta vezano za rad sa radioaktivnim materijalom, teskim hemijskim agensima i patoloskim mikroorganizmima treba biti NAJSTROZE kontrolisano. Opet, i pored svega preterano je plasiti se terorista i/ili ostalih ludaka koji rade ovakve stvari po kucama. To su vise scenariji losih americkih filmova. I mene je ko klinca zanimalo zracenje, ali sam bio 'normalan'. Zadovoljio sam svoju potrebu za radom sa takvim stvarima na drugi nacin. Napravio sam prvo GM brojac, pa nesto kasnije maglenu komoru, pa scintilacioni, pa poluprovodnicki alfa brojac (od fotodiode). Kao izvor sam uvek koristio dve kazaljke iz 'Insinog' budilnika sa kraja 60ih. (Radioluminescentna boja je sastava ZnS(Cu)(emituje 531nm zelenu liniju), Ra226). Izvori male brzine doze, alfa i gama, sasvim dovoljno za eksperimente...
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Polonijum 210 u slobodnoj prodaji na internetu

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9581 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.