Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!

[es] :: Mreže i novosti :: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!

[ Pregleda: 5677 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!09.08.2006. u 03:55 - pre 214 meseci
dakle.... veselo.... nema vise elektronske dopune za prepaidovce

Citat:

Krađa patenta za dopunu kredita
8. avgust 2006. | 07:43 | Izvor: B92


Beograd -- Krađa patenta za elektronsku dopunu kredita za mobilne telefone obustavlja mogućnost dopune sa 14.000 uređaja.

Telekom Srbija danas treba da dobije nalog Trgovinskog suda u Beogradu, na osnovu kog će nacionalni telekomunikacioni operater morati da obustavi prijem podataka sa 14.000 uređaja za elektronsku dopunu kredita u mobilnoj telefoniji.

Ta mera je posledica sudskog spora koja je kompanija Holding DMD, kao vlasnik patenta za elektronsku dopunu kredita, pokrenula protiv 21 preduzeća koja već godinu dana bespravno koriste rešenja i softer DMD-a.

U Telekomu Srbija objašnjavaju da Telekom nije tužen, već da se u celoj priči našao zbog neodgovornosti i pohlepe onih od kojih traže nadoknadu. Telekom je kao vlasnik mreže 064 i 065 i administrator u Mobiju 63 nadležan za isključivanje 14.000 uređaja za elektronsku dopunu. Prema rečima Dejana Dragojlovića, vlasnika kompanije Holding DMD, glavni krivci su preduzeća Certus i PXT internešenel, koje su kopirale uređaj za elektronsku dopunu kredita i počele njegovu proizvodnju u Bugarskoj. S tim je bila upoznata i carina, koja je zabranila uvoz pomenutih aparata, ali su oni švercerskim kanalima stizali u Srbiju u kutijama na kojima je pisalo da su fiskalne kase.

Međutim, nisu sve firme kršile zakon. Oko 70 domaćih firmi uredno su plaćale za korišćenje njihovog rešenja, pa će one nastaviti da vrše elektronske dopune kredita. Aparati za elektronsku dopunu kredita u evropskim zemljama koštaju oko 600 evra, a PXT internešenel ih je prodavao za 200 evra, piše Politika.






Krađa patenta za elektronsku dopunu kredita mobilnih telefona
Kopije stigle iz Bugarske
Trgovinski sud prihvatio zahtev za gašenje 14.000 uređaja. – „DMD holding” traži nadoknadu za neovlašćeno korišćenje softvera

Svaki četvrti „u ilegali”: aparat za elektronsku dopunu kredita
(Foto J. Milovanović)




Telekom „Srbija” danas bi trebalo da dobije nalog Trgovinskog suda u Beogradu, na osnovu kojeg će nacionalni telekomunikacioni operater morati da obustavi prijem i obradu podataka sa 14.000 uređaja za elektronsku dopunu kredita u mobilnoj telefoniji. Ta mera je posledica sudskog spora koji je kompanija „DMD holding”, kao vlasnik patenta za elektronsku dopunu kredita, pokrenula protiv 21 preduzeća, koja već godinu dana bespravno koriste rešenje i softver „DMD holdinga”, bez odgovarajuće nadoknade.

– Da ne bude zabune, Telekom „Srbija” nije tužen, već se i on u ovoj priči našao zbog neodgovornosti i pohlepe onih od kojih tražimo nadoknadu. Telekom „Srbija” je kao vlasnik „Mobilne telefonije Srbije” – mreže 064 i 065, i administrator u „Mobiju 63” nadležan za isključivanje pomenutih 14.000 uređaja za elektronsku dopunu. Takođe je bitno reći i da je to samo deo sistema za elektronsku dopunu kredita, što znači da će pretplatnici i dalje nesmetano moći da račune uvećavaju preko uređaja u firmama koje su nam plaćale za korišćenje našeg rešenja – kaže Dejan Dragojlović, vlasnik kompanije „DMD” holding.

Prema njegovim rečima, glavni krivci u ovom slučaju su preduzeća „Certus” i „PHT internešenal”, koje su kopirale uređaj za elektronsku dopunu kredita i započele njegovu proizvodnju u Bugarskoj. Sa tim je blagovremeno upoznata i Carina, koja je zabranila uvoz pomenutih aparata, ali su oni švercerskim kanalima i dalje stizali u Srbiju. Na kutijama bi obično pisalo da su to fiskalne kase.

– Naša kompanija je sa preduzećem „Certus” prvobitno imala ugovor u kojem je jasno naznačeno da smo mi vlasnici patenta i investitori. Planirano je i da proizvodnja krene u Banovcima, međutim „Certus” a zatim i „PHT internešenal” koji se pojavio naknadno, u Bugarskoj su započeli proizvodnju istovetnih uređaja. Oni su aparate plasirali na našem tržištu, dok su se ostale firme protiv kojih vodimo spor, bavile prodajom i instalacijom, govori Dragojlović.

Kako on dalje objašnjava, nekima ni to nije bilo dovoljno tako da su čak uspeli i da obmanu Telekom „Srbija” i sa njime potpišu ugovor na osnovu kojeg su dobijali određeni deo iz prometa. To je ozbiljan prekršaj jer je Telekom, prema saznanjima Dragojlovića, maksimalno insistirao na regularnosti saradnje, posebno u delu o pravima korišćenja rešenja i zaštiti intelektualne svojine. Jer, nacionalnom telekomunikacionom operateru ne priliči da se bavi prekršajima u toj oblasti.

– Kao što sam već rekao, nisu baš svi kršili zakon i bili tako pohlepni. Oko 70 domaćih firmi uredno su nam plaćale za korišćenje našeg rešenja tako da će one i dalje nesmetano moći da vrše elektronske dopune kredita. To su uglavnom veliki sistemi poput „Merkator Rodića”, lanca benzinskih pumpi „OMV”, „Agrokor ideje”. Ima i dosta manjih preduzeća kao što je to firma „Nedeljković” iz Kosovske Mitrovice, dodaje naš sagovornik.

U ovom slučaju krađe intelektualne svojine i malverzacija tokom kojih je prevaren čak i Telekom „Srbija”, interesantno je i to ko su vlasnici firmi koje su oštetile „DMD holding”. Vlasnici „PHT internešenala” su Tahir Hasanović, visoki funkcioner Liberala Srbije, i Rade Terzić, bivši okružni tužilac u Beogradu, koji se danas bavi advokaturom. Kao vlasnik firme „Certus”, pojavljuje se Savo Terzić, brat pomenutog Radeta Terzića , koji očigledno kao bivši branilac pravde, nije mario da krši zakon.

Aparati za elektronsku dopunu kredita, u evropskim zemljama koštaju oko 600 evra. Firma „PHT internešenal” prodavala ih je po ceni od 200 evra . Osim toga zarađivala je i 0,5 odsto od vrednosti svake transakcije. U proseku to je bilo oko 250 hiljada dinara po danu.



http://www.naslovi.net/search.php?q=dopunu

 
Odgovor na temu

VIDAKOVICV

Član broj: 31396
Poruke: 421
*.neobee.net.



+6 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!12.08.2006. u 00:43 - pre 214 meseci
Kad smo vec kod ovih aparata jel' istina da se na 064 sada moze uplatiti 50 din kredita kao minimum?
 
Odgovor na temu

steva75
lazarevac

Član broj: 27423
Poruke: 846
*.telekom.yu.



+1 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!14.08.2006. u 11:40 - pre 214 meseci
Citat:
VIDAKOVICV: Kad smo vec kod ovih aparata jel' istina da se na 064 sada moze uplatiti 50 din kredita kao minimum?


naravno da je istina
isprobano :)
nije vazno biti prvi...
vazno je stici pre drugog!!!
 
Odgovor na temu

virus_crew

Član broj: 104968
Poruke: 737



+39 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!15.08.2006. u 02:05 - pre 214 meseci
jeste li sigurni, a jel ima neke provizije
 
Odgovor na temu

vopiman
YUnet International
Belgrade

Član broj: 54789
Poruke: 24
*.eunet.yu.

ICQ: 264805869
Sajt: www.igord.net


Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!15.08.2006. u 02:23 - pre 214 meseci
bilo je minimum 150 dinara duze vreme..

a i sta da radis sa 50 din kredita?!?

:-)
 
Odgovor na temu

VIDAKOVICV

Član broj: 31396
Poruke: 421
*.neobee.net.



+6 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 00:52 - pre 214 meseci
Nema nikakve provizije,a ovako samo više uplaćuješ kredita, svaki dan po 50 din misliš nije ništa, ali kad se sabereš... Namerno su ovo pustili.
 
Odgovor na temu

OffShore

Član broj: 63959
Poruke: 448
212.200.160.*

Sajt: www.escortsnet.co.uk


+3 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 07:53 - pre 214 meseci
koja glupost: zastitili patentom nesto st u svijetu radi godinama;)

to mi lici na onaj slucaj kad je tip registrovao firmu JTI i proizvodi cigarete Monte Carlo i cak registrovao ZIG :) umjesto pravog JTI (Japan tobac international:)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.vodafone-net.de.



+7169 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 08:22 - pre 214 meseci
To sto se "u svetu radi godinama" ne znaci da proizvodjaci opreme tj. njihovi kupci kroz cenu ne placaju esencijalne patente.

Patenti za ovakve stvari se obicno spustaju na nivo vendora pa na kraju sw vendor uracuna IP fees u cenu softvera i sluze da se ovakve stvari ne bi desile:

Citat:

Prema njegovim rečima, glavni krivci u ovom slučaju su preduzeća „Certus” i „PHT internešenal”, koje su kopirale uređaj za elektronsku dopunu kredita i započele njegovu proizvodnju u Bugarskoj. Sa tim je blagovremeno upoznata i Carina, koja je zabranila uvoz pomenutih aparata, ali su oni švercerskim kanalima i dalje stizali u Srbiju. Na kutijama bi obično pisalo da su to fiskalne kase.


Mnogo pametni ti iz tih firmi - otvoris i iskopiras original a zatim startujes jeftinu proizvodnju u Bugarskoj, i eto za godinu dana si milioner sa nekoliko mecki, par vila i pevaljkom u krevetu - pravi balkanski san. Samo problem je sto to sto kopiras nije bela tehnika vec visoko-sofisticirana telekomunikaciona oprema ciji se vlasnici svakako trude da zastite sebe od ovakvih pametnjakovica.

Patenti upravo tome i sluze - da svoj trud, znanje i novac ulozen u razvoj uredjaja zastitis od "mozgova" iz Srbije, Bugarske, Kine i sl... opremljenih samo srafcigerom i stanc-masinom.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

OffShore

Član broj: 63959
Poruke: 448
212.200.160.*

Sajt: www.escortsnet.co.uk


+3 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 11:26 - pre 214 meseci
pogresno sam se izrazio:)

DMD nije napravio nista epohalno, koristi TUDJI hardwer,TUDJI softwer koji je jednostavno PREPAKIRAO u svoje kuciste i SVE to zastitio patentom u Srbiji.

TO sto su oni patentirali u Srbiji koristi se u Bosni duze nago tamo a kreator je firma Witnet, koji je isti posao odradila za Njemacko trziste (po narudzbi) pa sad Saudijska Arabija i ostale zemlje Bliskog istoka

http://www.witnet.ba/?str=91

Fazit: Prodaja muda za bubrege :)

ili: moj uredjaj je ISTI,ISTO radi, ali kod mene kosta 200 evra a kod drugih 50 -ode mi zarada:)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
80.187.151.*



+7169 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 11:29 - pre 214 meseci
Ovaj, nije bas moguce patentirati nesto sto vec postoji - vrlo verovatno je u pitanju nesto drugo ;)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

OffShore

Član broj: 63959
Poruke: 448
212.200.160.*

Sajt: www.escortsnet.co.uk


+3 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!30.08.2006. u 11:43 - pre 214 meseci
o tome i pricam: u Srbiji je moguce (uz naravno jak lobi)

kao i ovaj dole sto je registrovo robnu marku "monte karlo " :)

i znam za jos najmanje 5 slicnih slucajeva, evo i ovdje kod nas u Bosni:grupa bivsih radnika Modrice, registruje robnu marku OPTIMA (ulja) dobije zig i FABRIKA nije smjela da proizvodi SVOJA ulja vec su promjenili nazive:)
________________________________________________________________________

Andre Benoa, potpredsednik Japan tobako internesenel
Afera "monte karlo" udarac investitorima

Beograd - Andre Benoa, potpredsednik Japan tobako internesnal, upozorio je juce na konferenciji za novinare da slucaj sa cigaretama "monte karlo" predstavlja pretnju za dolazak stranih investitora u Srbiju. On je podvukao da je ova kompanija, koja spada medju tri najvece u svetu, jedini vlasnik robne marke cigareta "monte karlo" i da su robnu marku registrovali sa vise od sto zakonskih resenja kao i da je koriscenje ovog brenda od strane JTI d.o.o udarac Srbiji i svim potencijalnim investitorima. Benoa je istakao da je gresku napravio Trgovinski sud koji je registrovao firmu pod istim imenom. Prema njegovim recima deo srpskih vlasti jos uvek nije ozbiljno shvatio ozbiljnost situacije.
- Protiv osnivaca JTI d.o.o. Rusmira Kadragica, hrvatskog drzavljanina, podneto je sest krivicnih prijava, i to je uradio i vlasnik grafickog resenja ove marke. JTI d.o.o. koristi slabost pravnog sistema i pokusava da otme nasu robnu marku. U Grckoj je otkriven sverc ovih cigareta, kao i u Mostaru, i sada pokusavamo da to uradimo i u Srbiji - naglasio je Benoa i dodao da ove cigarete nemaju akcizne markice i predstavljaju i udar na poreski sistem Srbije.
Prema njegovim recima 67 odsto Japan tobako internesnal je u vlasnistvu japanskog ministarstva finansija, kojem je prosledjena sva dokumentacija a japanska vlada ce odluciti da li ce nesto preduzeti na tom planu. - Velika kolicina ovih cigareta koja je pronadjena kod izvesnog Luke objasnjava se cinjenicom da je on pod distributer ove firme za Kosovo i dovodjenje u vezu JTI sa finansiranjem Ramusa Haradinaja posledica je nedovoljne obavestenosti potpredsednika Vlade Srbije Nebojse Covica - kaze Benoa.
M. M.
http://www.danas.co.yu/20021108/ekonomija.htm
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16346



+2921 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!22.10.2006. u 23:50 - pre 212 meseci
I...sta je bilo sa ovim, nesto ne vidim da su prestali sa e dopunama?

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

OffShore

Član broj: 63959
Poruke: 448
212.200.160.*

Sajt: www.escortsnet.co.uk


+3 Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!23.10.2006. u 00:07 - pre 212 meseci
Sad se direktor bavi drugom stvari:

Prodavali testove za sidu kojima je istekao rok
BEOGRAD - U Prvom opštinskom sudu u Beogradu iduće nedelje će početi suđenje direktoru preduzeća „DMD medikal investment“ Dejanu Dragojloviću i direktoru preduzeća „Primaks“ Damiru Isakoviću, koji su optuženi da su prodavali dijagnostičke testove na HIV kojima je istekao rok trajanja.


Dragojlović i Isaković optuženi su za krivično delo obmanjivanja kupaca. Oni su, kako se navodi u optužnici, u maju pretprošle godine uvezli 16.500 pakovanja dijagnostičkih testova na HIV, koje je proizvelo preduzeće „Laboratoris ICN“ iz Amerike. Iako je na pakovanjima stajala oznaka da je istekao rok trajanja, testovi su se našli u beogradskim apotekama.

Pre nego što su puštenu u prodaju, Dragojlović je, kako tvrdi tužilac, sa aluminijumske folije na testovima uklonio proizvodni broj i oznaku na kojoj je pisalo da je rok trajanja do avgusta 2003. Na istom mestu, na pakovanja je stavljao znak da je rok trajanja do decembra 2005. godine.

U optužnici se dalje navodi da je Isaković preko svoje veleprodaje testove dostavio apotekama, iako je bio upoznat sa ovim falsifikatom. Kako je „Blicu“ rečeno u Prvom opštinskom sudu, obojica optuženih poriču ovo krivično delo, a veštačenje uvozne deklaracije trebalo bi uskoro da počne.

Sve dok nije zabranjena njihova prodaja, testovi na HIV bili su veoma popularni. Njihova upotreba i tačnost reklamirani su na pojedinim televizijskim stanicama uz slogan „Budite sigurni“. Promovisala ih je jedna popularna estradna zvezda i uz svoj CD poklanjala obožavaocima.

N. Erac
www.blic.co.yu
 
Odgovor na temu

shale.skay
Mladen Antonic
Belgrade

Član broj: 18497
Poruke: 103
*.adsl.verat.net.

ICQ: 276866055


Profil

icon Re: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!23.10.2006. u 00:13 - pre 212 meseci

Jesu jesu...
 
Odgovor na temu

[es] :: Mreže i novosti :: Krađa patenta za dopunu kredita - 14.000 uređaja za el. dopunu se ukida!

[ Pregleda: 5677 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.