Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Osnovni pojmovi za pocetnika ?

[es] :: Hosting :: Domeni :: Osnovni pojmovi za pocetnika ?

[ Pregleda: 3430 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sigma**2

Član broj: 63829
Poruke: 37
*.dynamic.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 09:12 - pre 220 meseci
Puno sam citao i stalno se vrtim u krug. Zbunjuje me:
- registracija domena
- parking domena
- DNS server

1. Shvatam da treba da uplatim nekome nesto da bih registrovao domen (ime), ali mi traze DNS.
2. Ako hocu prvo da obezbedim DNS server, traze mi registrovano ime:(
3. To mi izgleda kao kvaka22, ili MORAM da sve radim preko jednog posrednika.
4. Negde sam procitao da kada uplatim hosting, tek atada krecem u celu pricu. Ali ja hocu prvo da imam ime, a postavljanje sajta tek za kasnije.(Tu valjda pocinje prica o parkingu).
5. Razumem da je parking samo zakup imena, i pitam se gde se to cuva, kod posrednika koji mi je omogucio registraciju imena (domena) ili samo u nekom TLD.

I tako dalje, nisam siguran ni da sam sve ovo dovoljno razumljivo napisao, pa molim ako ima neka knjiga na srpskom koja to detaljno objasnjava. Kada citam na engleskom, sve se plasim da sam nesto pogresno razumeo, jer mi se neke stvari cine dosta nelogicnim.


 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 10:23 - pre 220 meseci
Cao,

ma ne treba ti knjiga za to :)

Ide ovako:

da bi domen bio legitimno registrovan potrebna su minimalno 2 DNS-a na kojima ce se osnovni podaci o doticnom domenu nalaziti. Pod osnovnim podacima spada da ce 2 DNS-a biti autoritativna za taj domen.

Parkirani domen - nije nista drugo nego obicna registracija domena, ali bez hosting-a i cesto bez mail usluga za taj domen ([email protected]). Parkiranje domena verujem da radi svaki hosting / registar domena i to je najjeftinija varijanta da dodjes u posed domena, a jos nemas svoj sajt. Kada registrujes domen, onda se on smesta na DNS provajdera / registra gde si parkirao domen. Oni ubace taj domen u njihov DNS i registruju ga za tebe.

E, sada, ako hoces i hosting odmah, onda ce provajder, osim osnovih informacija o domenu, da doda i www zapis u DNS za tvoj domen, gde ce www da usmere prema sadrzaju tvog sajta na njihovom hosting serveru.

Ovde postoje male varijacije na temu, a to su:
Domen parkiran kod provajdera X sa uslugom potpune kontrole DNS-a (recimo godaddy). Zatim, laganica trazis hosting, nadjes koji ti odgovara kod provajdera Y. Provajder Y ti kaze, ok, to kosta toliko i ako hoces mozemo:

1. da prebacimo tvoj domen na njihove DNS servere i da se oni brinu o domenu;
2. da domen ostane kod godaddy a da ti sam usmeris www zapis domena ka hosting serveru provajdera Y (provajder Y ce ti reci IP adresu njihovog hosting servera u tom slucaju).

Prva varijanta je ako ti trebaju samo osnovne usluge kod domena (sajt + mail). Medjutim ako zelis vise, onda ili da ostavis domen kod godaddy ili da proveris da provajder Y takodje pruza punu kontrolu nad DNS-om. Jer u tom slucaju:

nadjes provajdera Z, i zelis da tamo imas domen: blog.mojdomen.com. U tom slucaju, uplatis hosting kod provajdera Z, a kod provajdera Y namestis zapis u tvom domenu da blog preusmeri ka hostingu Z.

Euhm.. to bi bile osnove :)

Dakle tvoja pitanja pod 1 i 2 -> u 99% slucajeva onaj ko ti registruje domen, obezbedjuje i DNS ;)

Poz,
Sale

2 linka:

http://computer.howstuffworks.com/dns.htm
http://computer.howstuffworks.com/question422.htm
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

sigma**2

Član broj: 63829
Poruke: 37
*.dynamic.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 12:36 - pre 220 meseci
Hvala na iscrpnom odgovoru, ali meni je uglavnom prica i bila razumljiva kada se oslonim na to da mi onaj koji registruje domen , to stavi na svoj DNS.
Ono sto me zbunjuje je postojanje tzv. free DNS provajdera. Sta oni rade ? Sta da radim ako NECU da mi onaj koji registruje domen obezbedi DNS.
Tada ulazim u (bar za moju malenkost) zbunjujucu pricu. Registrar mi trazi podatke o tome koji DNS koristim, a free DNS provajder mi prvo trazi da registrujem ime.
Meni je prica prilicno jasna kada se oslonim na provajdera koji pruza sve usluge. Ali mi je zbunjujuca, ako zelim da sve te usluge razbijem na razlicite strane. Tada se zapetljam k'o pile u kucine. Jer sta da radim ako ime (domen) registrujem kod jedne firme, DNS mi je kod druge, a svoj sajt hostujem na trecem mestu?
A moj profa mi samo kaze tazi po intrenetu i naci ces sve lepo pojasnjeno. A ja ovo i pitam samo zato da napisem seminarski koji mi je do kraja jasan, a bojim se da nije ni njemu,ali ne sme da prizna.
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 15:24 - pre 220 meseci
Pazi, generalno to sto si rekao stoji.

DNS stoji sam za sebe;
administrativna registracija domena stoji sama za sebe;
hosting stoji sam za sebe;

E, sad: DNS moze da sadrzi podatke o domenu koji jos nije registrovan. Isto tako, moze da postoji hosting za sajt, ciji domen jos nije registrovan i nema cak ni DNS za taj domen. Upravo sprega izmedju ova tri je bitna.

Recimo, ja mogu da napravim ES sajt kod mene na mom racunaru, ali 'internet svet' nece znati za taj sajt nikada, posto DNS usmerava ES sajt na drugi hosting, a ne kod mene.

Odnosno, da ti odgovorim na pitanje:

Treba ti DNS provajder, koji je spreman da ubaci tvoj domen (ne postojeci) u njihov DNS. Zatim, prilikom registracije domena uneses DNS server koje ti je provajder dao. U vecini slucajeva ova 2 procesa mogu da idu i obrnutim redom, dakle prvo registrujes i uneses podatke od DNS-u tvoj DNS provajdera, a zatim kazes DNS provajderu da doda domen u DNS.

Poslednje 2 karike za sada: hosting i e-mail.

Kod jednog provajdera uzmes hosting. Taj provajder ti da IP adresu hosting servera. DNS provajder unese podatak za tvoj domen u DNS-u da se www adresa preusmeri na IP adresu hostinga.

Kod drugog provajdera uzmes mail funkcionalnost i taj provajder ti da 2 MX zapisa koje DNS provajder treba da doda u DNS za tvoj domen.

Na ovaj nacin imas:

ISP 1 - registrovan domen
ISP 2 - DNS
ISP 3 - Hosting
ISP 4 - email

Razlog zasto se to sve obicno obavlja kod jednog istog jeste kontrola svih usluga, koja je laksa na jednom, nego na 4 mesta. Takodje, bonton je da se ne registruju domeni bez DNS zapisa i da ne postoje DNS zapisi za ne postojece domene, jer onda DNS 'brlja' i siri dezinformacije... :)

Ali tehnicki - vrlo moguce :) Dakle, nije 'moranje' da imas zapis u DNS-u za domen, dokle god znas koji ce DNS-ovi biti odgovorni za tvoj domen. Malo i marketing igra ulogu u svemu tome, pa te jedan provajder ogranicava samo na sebe, ne bi li ti prodao sto vise usluga ;)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

sigma**2

Član broj: 63829
Poruke: 37
*.dynamic.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 17:16 - pre 220 meseci
Jos jednom puno hvala.
Odgovori su vrlo iscrpni. Imam sada samo jednu nedoumicu.
Da li je moguce da se i bez registracije domena odradi sve ostalo? Ne da li je po bontonu, vec tehnicki.
Kako sada shvatam stvari, ako neki DNS provajder hoce da kod sebe upise www.blablabla.com , a kada nadjem hosting, onda IP adresu mog www.blablabla.com sajta unesem u DNS zapise, ispada da je registracija domena jedan administrativni posao koji bi prakticno trebalo da pripada DNS provajderima, da ne bi bilo zoupotreba.
Jer, kad se www.blablabla.com nadje u nekom DNSu, onda je taj domen "vidljiv" na netu. Kad se tom DNS zapisu prosledi IP adresa sajta, sve sljaka.
Da li sam nesto bitno zeznuo u razmisljanju ?
Ili obrnuto, sta ako registrujem www.blablabla.com domen kod registrara koji ne odrzava DNS? Istovremeno neko drugi upisuje www.blablabla.com domen kao svoj DNS zapis i usmeri na neku IP adresu koja nema sa mnom nikakve veze.
Ko je koga za****o ? Svi koji kucaju u browseru www.blablabla.com ce ici kod tog drugog na sajt, jer je moja registracija ostala da visi ???
BTW, Sale, posto ocigledno ovo dobro znas, i jasno objasnjavas, predlazem da pripremis ovako jasan tekst i da ga stavis u top temu. Verujem da bi mnogima razjasnilo neke stvari.
Hvala.
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?11.03.2006. u 18:01 - pre 220 meseci
Pazi, sama registracija domena i jeste nesto potpuno administrativno.

E, sad, tehnicki je moguce registrovati domen, bez da on stoji u bilo cijem DNS-u, medjutim moras da razumes proces 'prevodjenja' (resolve) DNS / domana, koji ukratko ide ovako:

ti kucas www.blabla.com u tvoj browser. Tvoj komp, prvo proverava ima li u sopstvenom cache-u informaciju gde se taj domen nalazi. Ako nema, onda pita DNS tvog provajdera. Ako tvoj provajder 'zna', preusmerava te ka hostingu tog domena. Ali ako ne zna, DNS tvog provajdera ima zadatak, da na osnovu extenzije, pita jedan od glavnih DNS servera na svetu, koji je DNS odgovoran za trazeni domen. E, sada, ako je taj neko, registrovao domen, bez da je taj unesen u DNS-u, tebi ce izbaciti DNS error, posto ne moze da pronadje domen.

Medjutim, ako je domen ok registrovan i ima 2 DNS koji su autorativni za taj domen, DNS tvog provajdera ce biti 'usmeren' ka njima. Od njih ce dobiti informaciju ka gde je usmeren www zapis, te ce tvom browseru reci da 'ide' tamo. Kada tvoj browser stigne tamo, dobija webstranicu koja odgovara tom domenu.

E, sad, tvoje pitanje:

"Istovremeno neko drugi upisuje www.blablabla.com domen kao svoj DNS zapis i usmeri na neku IP adresu koja nema sa mnom nikakve veze."

Moze on to slobodno da uradi, ali ako 'glavni' DNS (gde je domen i registrovan) ne usmerava ka tom tudjem DNS-u, onda nema nikakve veze. Jos jednom, mogu ja da kod kuce na svom DNS-u usmerim www.elitesecurity.org ka svom serveru i _samo_ meni i ljudima koji koriste moj DNS (dakle, samo ja) cu dobijati elitesecurity.org koji je kod mene kuci i necu moci da otvorim pravi ES. Ostatak sveta, stize normalno na pravi ES, dok samo ja na moj 'licni' :)

Isto mozes i ti da uradis i svako u stvari. Windows ima tzv hosts fajl. Ako u njemu napises recimo:

www.elitesecurity.org 127.0.0.0.1

a zatim ukucas www.elitesecurity.org u browser, otvorice ti web server na tvom racunaru :)

Dakle, hijerarhijski ide ovako (za .com domen u ovom slucaju):

Top level DNS-ovi (u kojima se nalazi _tacna_ informacija svakog registrovanog domena):
(ovo su samo neki od!)
Code:

com.                    3172    IN      NS      d.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      e.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      f.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      g.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      h.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      i.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      j.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      k.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      l.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      m.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      a.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      b.gtld-servers.net.
com.                    3172    IN      NS      c.gtld-servers.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
h.gtld-servers.net.     168895  IN      A       192.54.112.30
j.gtld-servers.net.     170134  IN      A       192.48.79.30
l.gtld-servers.net.     168895  IN      A       192.41.162.30


Svaki sledeci DNS u mrezi, preuzima podatke odatle i 'cuva' ih kod sebe neko vreme.

Recimo da je DNS od blabla.com kod Verata. Kada bi ja ukucao blabla.com, onda bi islo:

moj pc > DNS mog ISP-a (preko kojeg imam internet) > jedan od gore navedenih servera > Verat DNS > moj pc

Put je ovakav, posto je na glavnom DNS-u informacija da je blabla.com registrovan kod verata. U slucaju da EuNet takodje ubaci informacije o ovom domenu u svoj DNS i preusmeri na sasvim desetu stranicu, desilo bi se ovo:

http://www.elitesecurity.org/tema/165787-Sa-EuNeta-na-SBB

Sto je moguce ispraviti samo ako EuNet obrise domen iz svog DNS-a. I opet, ovo ima uticaja samo na korisnike koji koriste EuNet-ov DNS, ostatak sveta nema problema...

Poz,
Sale

=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

sigma**2

Član broj: 63829
Poruke: 37
*.dynamic.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?12.03.2006. u 08:31 - pre 220 meseci
Hvala, hvala, hvala.
Imao bih jos ja da pitam, ali vec mislim da sam preterao, a tebi svaka cast na iscrpnim odgovorima.
Poz.
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Osnovni pojmovi za pocetnika ?12.03.2006. u 12:31 - pre 220 meseci
Pa ako imas da pitas, ti pitaj :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

[es] :: Hosting :: Domeni :: Osnovni pojmovi za pocetnika ?

[ Pregleda: 3430 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.