Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Institucija Pecata

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Institucija Pecata

[ Pregleda: 2590 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bosi
Stjepan Nikolic
Melburn

Član broj: 4370
Poruke: 5
*.vic01.dataco.com.au.



Profil

icon Institucija Pecata01.09.2005. u 15:07 - pre 226 meseci
Ne znam da li je ovo pravo mesto za postavljanje teme, ali se nadam da na ovaj sajt svracaju i politicari, i da ce neko mozda uvideti da se neke stvari isuvise nepotrebno komplikuju.

Elem, zbog čega se kod nas još uvek traže pecati, kada se zna da se sa pecatima ovde igraju deca po skolama?

Naime imam problem da bi produzio vizu, u Australiji mi traže da nisam osudjivan/kaznjavan kako u Australiji, tako i u Srbiji. Objasnicu procedure dobijanja tog dokumenta u obe zemlje:

Procedura za Australiju:
- popuni se formular koji može i preko Interneta da se skine sa adrese:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1101.pdf
- posalje se cek/money order na $36, i sve to posaljem postom na adresu Australijske Federalne Policije.

Procedura za Srbiju:
- posto nisam u mogućnosti da putujem 25 hiljada kilometara u oba pravca zbog jednog dokumenta, potrebno je da posaljem ovlascenje za moju sestru. Pošto živim 1000 km od ambasade SCG (u Melburnu ne postoji ambasada/konzulat), nisam takođe u mogućnosti da odvojim 2 dana puta zarad jednog dokumenta.
- u Australiji, a pretpostavljam i u vecini razvijenog sveta ne postoji INSTITUCIJA PECATA, kao sto je to kod nas slučaj. Naime gospodja sa saltera u policiji u Beogradu mi trazi ovlastenje iz suda sa pecatom. Ja gospodji ne mogu da objasnim da se u Australiji dokumenti overavaju u apotekama, crkvama, postama, i da se sudovi bave sudjenjima, a ne overama dokumenata.
- čak i kada bi hteo da overim nešto, to bi moralo da piše iskljucivo na engleskom jeziku, a nikako na srpskom !!!

Moje pitanje:
DA LI IKAKO MOžE DA SE OLAKSA ADMINISTRACIJA PREMA ISELJENICIMA ?
Da li mozda moze da se olaksa gradjanima SCG ?
Ipak je to na kraju krajeva običan dokumenat u kojem se kaže jesam li osudjivan/kaznjavan ili ne ?

 
Odgovor na temu

Kosta ******um Rex Persia
tre
Ofenbach am Main

Član broj: 44544
Poruke: 2312
*.smin.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: Institucija Pecata02.09.2005. u 01:44 - pre 226 meseci
A zašto ne bi na sajtovima www.srbija.sr.gov.yu i www.gov.yu odgovorne političare direktno priupitao kako može da se taj problem reši.Zamoli ih,valjda će da budu ljubazni.
Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.
 
Odgovor na temu

Bosi
Stjepan Nikolic
Melburn

Član broj: 4370
Poruke: 5
*.vic01.dataco.com.au.



Profil

icon Re: Institucija Pecata06.09.2005. u 12:25 - pre 226 meseci
Zdravo Kosta,

Prvo sto sam uradio jeste da sam kontaktirao vladu, ali i ministra za dijasporu, medjutim evo ni do dan danas mi se niko nije javio, pa reko mozda neko ima slicne probleme, a sa druge strane mozda ovo neko ko odlucuje nekada i procita.

Naravno, regulisacu ja ovo vec nekako, ali poenta je da cela ova stvar u sustini veoma iritira obicne ljude koji zele da do necega dodju normalnim putem, bez koriscenja veza i vezica.

Zar je moguce da u zemlji u kojoj nema ni licnih karti, ni otisaka prstiju, je lakse doci do takvog uverenja, nego kod nas gde smo zavedeni u milion raznih knjiga, i pri svakom ulasku u knjigu donosi se krstenica ne starija od 6 meseci, drzavljanstvo, prijava prebivalista, i slicne papiroloske budalastine.

Zato i ne cudi vest iz Blica od pre neki dan kada je otpravnik poslova izjavio sledece:
- Ne mogu da delujem samostalno, bez instrukcija države. Moram da imam nalog i punomoć da bismo kontaktirali sa italijanskom policijom i angažovali advokata povodom prodaje blaga vrednog 2,6 miliona evra, za koje se pretpostavlja da je iz Narodne banke Kraljevine Jugoslavije i da je tokom 1941. godine završilo u Italiji. Ukoliko dobijemo nalog države, odmah ćemo stupiti u akciju - kaže Milisav Savić, otpravnik poslova Ambasade SCG u Rimu

http://www.blic.co.yu/arhiva/2005-09-03/strane/tema.htm#1

Za to vreme Hrvat je krenuo da radi za dobrobit svoje drzave, a nas otpravnik ceka "nalog i punomoc".

Zato i ne cudi da niko nece da ulaze pare u otadzbinu, jer zasto bih ja placao preglomazni birokratski aparat, koji nista drugo ne radi do parazitira na obicnom narodu.
 
Odgovor na temu

e_solutions
Marko Malbaša
Beograd

Član broj: 66897
Poruke: 1
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: Institucija Pecata06.09.2005. u 13:14 - pre 226 meseci
Evo mogućeg rešenja, s tim da će implementacija digitalnih sertifikata proći još dug i trnovit put u Srbiji.

www.cepp.co.yu/ca

Kako god.....radi se na tome.
 
Odgovor na temu

mexico
Horhe Jose
Samozaposleni :-)
Mexico

Član broj: 37908
Poruke: 369
*.beotel.net.



Profil

icon Re: Institucija Pecata06.09.2005. u 14:40 - pre 226 meseci
Citat:
e_solutions: Evo mogućeg rešenja, s tim da će implementacija digitalnih sertifikata proći još dug i trnovit put u Srbiji.



Lepo. Lepo. Lepo. Bar neki napredak i pomak u nekom pogledu...


@Bosi

Don't nervirati.

Veeeeeoma bi se iznenadio kako je ceo papiroloski sistem unazadjen dve-tri godine. Ne shvatam zasto ali tako je. Pre dva meseca sam upisivao decu u pasos i zena (nazalost "nasilno" pismena) je podatak (verovatno broj) iz mog pasosa ukucala na tastaturi necega sto tesko moze da se nazove racunar. Onda je (pazi sada..) 35 MINUTA PREPISIVALA SA MONITORA na karton koji sam podneo kao zahtev. Nisam video sta ali sta god bilo previse je. Naravno pasos je ostao na obradi. Zar neko ko je nadlezan nije mogao isto tako da ukuca podatke i procita ih??? Ili ako trebaju zar ne moguda se odstampaju??? Naravno da sam morao pre toga da sacekam ok 2,5 sata da dvoje ljudi ispred mene obavi slicnu proceduru i jednu zenu koja je produzavala licnu kartu. Sve se to dogadjalo sredinom 2005. godine.

Na velikoj vecini mesta i dalje rade isti kadrovi kao 70-ih i 80-ih. Istom metodologijom ali sa vidno vecom kolicinom podataka. Cekanja i redovi su katastrofa. Na pojednim mestima su instalirani iz donacija napredni sistemi za takve namene (brojevi, numerisani salteri, vidi se koji se broj obradjuje). Ali takvi sistemi prvo zbog otpora zaposlenih (mora vise da se radi) a drugo njihove nestrucnosti ("Sledeci..." umesto da pritisne dugme) ne funkcionisu duze od par meseci. A moguce je da i nekome odgovara haos.

A najvaznija stvar NE POSTOJI NA DRZAVNOM NIVOU prakticna primena (mozda ima neka "odluka komisije") nikakvog unificiranog sistema koji bi propisao i skladistio informacije radi njihovog cuvanja i brze obrade.


Eeeeeehhh.... Ovde jos uvek vazi za najbolji posao da se zaposlis u drzavnoj administraciji. Plata dobra a posao kako hoces, opusteno, nema normi....

Mexico City - The Best
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Institucija Pecata06.09.2005. u 19:44 - pre 226 meseci
I sam sam veoma zacudjen stepenom digitalizacije drzavnih sluzbi. Evo kako to ide:
Prvo se radi pomocu papira i olovke dok neka strana organizacija ne pokloni kompjutere. Onda se zaposle neki klinci koji se razumeju oko kompjutera da ono sto se pre podne napise, popodne prekucaju u kompjuter. Mislim, zar se nisu mogli naci radnici dovoljno pismeni da odmah kucaju u kompjuter ili se postojeci doskolovati, nego su zato potrebni posebni radnici. E, sad, ono najsmesnije - kad treba neki dokument on se i dalje trazi rucno po policama, kompjuterska pretraga se ne koristi, kompjuteri su tu samo zato sto je neko tako naredio i od strane radnika shvataju se kao privremeno zlo koje ce uskoro biti odneto da ne smeta i zauzima prostor potreban za druge namene. E, ali dogadja se nesto interesantno - "klinci" su se vrlo brzo uklopili u posao tako da sada gomilu papira vracaju na ispravku jer se podaci ne slazu ili nije dobro popunjeno, ustvari, nema tu neke mudrosti, kompjuter sam kontrolise i ne dozvoljava upis onoga sto je kontradiktorno. To sada radnici shvataju kao dodatni "problem", jer da nije kompjutera mogli bi mnogo vise da urade (isfusere, otaljaju ili kako se jos naziva takav rad), dok ovako kompjuter ih dodatno usporava.
Imajuci takvu situaciju u vidu, jasno je zasto je danas sporije dobijanje dokumenata nego sto je bilo dok se kompjuteri nisu upotrebljavali. Znaci, kao prvi korak u ubrzanju i optimizaciji salterskih sluzbi treba ukinuti kompjutere :-)

Prica mozda jeste smesna ali je nazalost istinita i zasniva se na informacijama "iz prve ruke".
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Institucija Pecata

[ Pregleda: 2590 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.