Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Šetnja odlična za mozak - za učenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje

[es] :: Nauka :: Šetnja odlična za mozak - za učenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje

[ Pregleda: 2012 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.ppp-bg.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Šetnja odlična za mozak - za učenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje21.08.2005. u 16:35 - pre 229 meseci
Ostvarenje sna za sve one koji mrze da uče: mirna šetnja u trajanju od sat vremena, tri puta nedeljno, može za 15 odsto povećati vaše sposobnosti za učenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje. Ovaj efekat je naročito primetan kod onih koji su zašli u godine. Stariji ljudi koji redovno šetaju bolje prolaze na testovima memorije nego njihovi vršnjaci koji stalno sede. Štaviše, uzastopna testiranja tokom godina pokazuje mnogo sporije opadanje moždanih sposobnosti kod penzionera koji šetaju, u odnosu na one koji se ne bave nikakvim fizičkim aktivnostima.

Ali koristi od sporta nemaju samo stariji. Anđela Bolding sa Ekseterskog univerziteta otkrila je da školarci od 10 do11 godina koji vežbaju tri-četiri puta nedeljno imaju natprosečne rezultate na testiranjima. Efekat se najviše primećuje kod dečaka, a Boldingova objašnjenje nalazi u dodatnom dovodu kiseonika tokom vežbi, koji daje energiju mozgu.

Drugi razlog što mozak voli fizičke vežbe je taj što treniranje pomaže rast novih moždanih ćelija. Do nedavno se smatralo da se rađamo sa definitivnim brojem neurona koji tokom života samo opadaju. Fred Gejdž sa univerziteta Salk u Kaliforniji razbucao je taj mit 2000. godine, dokazavši da čak i kod starijih može doći do razvoja novih moždanih ćelija. Takođe je otkrio da su vežbe jedan od najboljih načina da se to dogodi.

Bar što se miševa tiče, nadogradnja mozga se najviše dešava u hipokampusu, koji je zadužen za učenje i pamćenje. Ovo je takođe i zona mozga koja se može oštetiti povišenim nivoom hormona stresa u telu, kortizola. Dakle, kad osetite da ćete da puknete, učinite uslugu svom srcu i optrčite jedan krug.

Čak i blaže vežbe, kao što je joga, čine čuda za mozak. Prošle godine istraživači Kalifornijskog univerziteta su u jednoj pilot studiji razmatrali kako položaji u jogi deluju na promenu raspoloženja. Upoređujući izvijanje unazad, savijanje unapred i stajanje, došli su do zaključka da je za mozak najbolje kad telo savijate unazad.

A baš kao što fizička vežba snaži mozak, tako i mentalne vežbe jačaju telo. Istraživači sa Klivlendske kliničke fondacije tražili su od dobrovoljaca da 15 minuta dnevno provode razmišljajući kako jačaju svoje bicepse. Posle 12 nedelja, njihove ruke su bile za 13 odsto snažnije.

S. Ilić

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 21.08.2005. u 18:12 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Šetnja odlična za mozak - za učenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje

[ Pregleda: 2012 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.