Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Telekom Srbija vs. VoIT

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Telekom Srbija vs. VoIT

[ Pregleda: 4097 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ozbiljna
Belgrade

Član broj: 1323
Poruke: 60
*.ptt.yu



+1 Profil

icon Telekom Srbija vs. VoIT 19.06.2002. u 01:02 - pre 266 meseci
Pozdrav svim posetiocima foruma!
Poslednjih dana cekam da vidim da li cete reagovati na iskljucenja ISP-a koji se bave VoIPom od strane Telekoma. Unapred se izvinjavam ako je slicna tema pomenuta na nekom drugom forumu, ali volela bih da cujem sta vi mislite o tome. Ovo su samo neke informacije objavljene u novinama:

1) Danas, cetvrtak 13. jun 2002.

"Prema navodima Titan Telecom
Telekom Srbija blokira rad provajdera

Beograd - Telekom Srbija iskljucio je vise od devedeset primarnih prikljucaka sirom Srbije cime je velikom broju firmi iz Jugoslavije i njihovim stranim partnerima onemogucimo normalno pruzanje usluga klijentima ali i uvodjenje naprednih i modernih tehnologija, receno je u saopstenju koje je u ime Titan Telecom potpisao Mark Najam. Prema navodima u saopstenju gubici izazvani ovim potezom Telekoma su milionski, a iz Titana upozoravaju domaceg monopolistu telefonije da ce traziti zastitu od Trgovinskog suda u Beogradu, koji je navodno vec izdao privremenu meru zabrane narusavanja postojeceg stanja.
U sluzbi za odnose sa javnoscu Telekoma o pomenutom slucaju "nemaju pojma". Slucaj na koji se nadovezuje ovo saopstenje jeste dizanje glasa pojedinih stranaka iz vlasti protiv Predloga zakona o telekomunikacijama. Prema ponudjenom predlogu, koji je sada u javnoj raspravi, Telekom (odnosno njegov vlasnik PTT Srbija) gubi deo monopola nad infrastrukturom interneta i fiksne telefonije. Tacnije, PTT bi bio obavezan da iznajmljuje primarne prikljucke svim zaiteresovanima pod istim uslovima i u punom kapacitetu.
Prema nezvanicnim informacijama koje smo dobili mnogim internet provajderima vec mesec dana blokirani su svi zahtevi koji se ticu unapredjenja njihovog rada. Svojevrsna blokada je, saznajemo, uvedena na osnovu usmenog naloga direktora Biznis direkcije Telekoma, koji je nalozio da se na zahteve jednostavno ne odgovara. Opstrukcija provajdera, za koju ovi tvrde da nema nikakvu zakonsku osnovu, ide dotle da se cak neodobrava recimo prevezivanje vec postojece opreme, iako su pojedini provajderi prilicno ulozili u postavljenje optickih kablova, koje sada koristi Telekom.
G. M. S."

2) Glas javnosti, utorak 18.jun 2002.

"Telekom Srbija saopštava
Isključeni zbog zloupotreba
BEOGRAD (Beta) - Direkcija za spoljne odnose Telekoma Srbija saopštila je juče da je ta firma preduzela "zakonom propisane mere prema određenom broju pravnih lica, korisnika ISDN i E1 priključaka, zbog nepoštovanja svojih ugovornih obaveza, odnosno zbog nepropisnog korišćenja telekomunikacionih kapaciteta".

Telekom Srbija nije preduzela bilo kakve radnje prema Titan Telekomu, stranoj firmi osnovanoj u Belizeu, niti je sa njom u bilo kakvom pravnom odnosu, dodaje se u saopštenju.

"Pomenute firme su navedene telekomunikacione kapacitete koristile za protivzakonito usmeravanje međunarodnog saobraćaja, čime su kontinuirano nanosile Telekomu Srbija veliku materijalnu štetu", navodi se u saopštenju i dodaje da će Telekom Srbija radi sprečavanja zloupotreba ove vrste "zatražiti pomoć od finansijske policije kao i od nadležnih državnih organa", saopštava Telekom Srbija.

Prošle nedelje se oglasilo nekoliko firmi sa sedištem u Beogradu, kao i firma Titan Telekom, osnovana u Belizeu, sa tvrdnjom da im je Telekom Srbija bez razloga, kršeći potpisane ugovore, isključio primarne priključke."

Ima tu jos dosta detalja o kojima nemam sad vremena da pisem, ali generalno me zanima vase vidjenje svega ovoga i kako biste vi definisali VoIP. Ok - to jeste Internet telephony, ali se postavlja pitanje - vise Internet ili vise Telephony?

Isto tako - postoji tacna definicija (npr brzina glasa od 250 msec) kada nesto jeste VoIP ili kada je ipak fiksna telefonija (normalna).

Hvala unapred na inputima!



 
Odgovor na temu

[SER]ChatNick

Član broj: 354
Poruke: 147
*.yubc.net



Profil

icon Re: Telekom Srbija vs. VoIT 19.06.2002. u 08:11 - pre 266 meseci

Interesantna tema...

Gledajuci ugovor i zakon, telekomu ne mozes da stanes ni na nokat od malog prsta na nozi. Mogu da ti rade u tom pogledu sta hoce.

Tehnicki, da li je VoIP internet ili fixna telefonija... pa..... sve dok ne dodje do VoIP gateway-a je internet paket, kada ga gateway propusti na javnu telekomunikacionu mrezu sa stanovista realizacije, tehnicke, postaje fiksna telefonija i ti u tom trenutku koristis resurse telekoma srbije neovlasteno po sadasnjem ugovoru.

Kada bi recimo vodio direktno liniju (IP paket) do korisnika i terminisao na njegovoj kucnoj centrali je vec sasvim druga stvar i ne spada pod sadasnji ugovor, mada i to podleze u neku ruku proceni. Tehnicki gledano takva realizacija bi bila u potpunosti internet jer se ne koristi javna telefonska mreza ili tkzv. fiksna telefonija. Mislim da telekomu ovi slucajevi nisu ni intersantni jer su retki i kostaju boga oca :) tesko se realizuju i uglavnom su u pitanju male kolicine, malo para itd itd. Ono na sta ce oni da navale je izlazak VoIP na javnu fixnu mreze i nazalost tu su sto se tice tumacenja zakona i ugovora u pravu (i sa pravne i sa tehnicke strane).

Ko nam je kriv sto se niko nije mesao u svoj posao kada je trebalo... ko ni sadasnji predsednik sto se nije mesao u svoj posao kada je bio ministar inostranih poslova ;)





 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.verat.net



+7174 Profil

icon Re: Telekom Srbija vs. VoIT 19.06.2002. u 08:46 - pre 266 meseci
Kako je trenutno Telekom Srbija jedina firma koja izdaje TT kapacitete, oni su jedino merodavno telo koje odlucuje da li je neka usluga u skladu sa pravilima ili ne.

Na zalost, kao sto se vidi, to je Telekom shvatio kao nacin da eliminisu bilo kakav vid konkurencije - u glasovnom tako i u DATA saobracaju.

Sto se VoIP-a tice - tacno je da ni jedna firma, osim Telekoma u Srbiji ne sme da nudi javne telefonske usluge - i tu je zakon, na zalost, jasan - sve do 2005 kada prestaje monopol nad uslugama javnog telefonskog saobracaja.

Sistem prenosa, da li je to IP ili sinhrona mreza, da li postoji kompresija zvuka ili ne - nije bitan - bitno je da firma pruza trecem licu uslugu telefonije, a to nije zakonito.

Sto se DATA resursa tice - tu Telekom krsi zakon, ako ne daje provajderima nove kapacitete - ali dok se ne formira neko regulaciono telo, koje bi imalo fakticku snagu da KAZNI telekom (ako dodje do krsenja zakona) - nista od svih napora :(

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Telekom Srbija vs. VoIT

[ Pregleda: 4097 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.