Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Stampanje u turbo pascalu?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Stampanje u turbo pascalu?

[ Pregleda: 3462 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bormi

Član broj: 48478
Poruke: 9
*.teol.net.



Profil

icon Stampanje u turbo pascalu?14.02.2005. u 19:28 - pre 204 meseci
Dali zna neko kako se moze stampati iz programa pravljenog u turbo pascalu
Sta da dodam u kod programa? . Ali sa USB stampacem?????


[Ovu poruku je menjao Bormi dana 24.02.2005. u 21:28 GMT+1]
 
Odgovor na temu

IgLo
Igor Lovric
Sremski Karlovci

Član broj: 19524
Poruke: 129
*.neobee.net.

Sajt: www.unicornsoft.net


Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?15.02.2005. u 00:04 - pre 204 meseci
Ne postoji ni jedna procedura koja ce ti to odraditi, moras sve odraditi rucno. Posto nisi definisao, predpostavicu da ti treba za tekstualni ekran.

Sto se tice stampanja, pogledaj Help za Printer Unit. Ne secam se bas najbolje, ali mislim da je u njemu definisana Lst ili bese Lpt promenljiva preko koje se izvodi stampanje. Nemam intaliran TP pa da sada isprobam, ali mislim da ne bi trebao da bude problem da ovo skontas i sam.

Posto zelis da odstampas sadrzaj ekrana, trebace ti i funkcija kojom mozes da "procitas" sta se nalazi na odredjenoj poziciji na ekranu:

Code:

Function GetChar (x, y : Integer) : Char;

Var
  Regs : Registers;

Begin
  GotoXY (X, Y);
  FillChar (Regs, SizeOf (Regs), 0);
  Regs.AH := 8;
  Regs.BH := 0;
  Intr ($10, Regs);
  GetChar := Chr (Regs.AL);
End;


Znaci, dve For petlje, jedna od 1-80, druga od 1-25 (ako koristis klasican tekstualni video mod - 80x25) i udri, karakter po karakter...

E, da,.... u Uses moras da dodas DOS i CRT.

Nadam se da ce ovo pomoci ...
 
Odgovor na temu

morlic
Milos Orlic
Beograd

Član broj: 6081
Poruke: 735
*.172.EUnet.yu.



+1 Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?15.02.2005. u 12:51 - pre 204 meseci
Za stampu probaj ovako (koristeci i funkciju od IgLo-a):

Code:

...
Var 
  f:textfile;
  i,l: integer;
begin
  Assign(f, 'LPT1:');
  Rewrite(f);
  for i:= 0 to 24 do
  begin
    for l:= 0 to 79 do
       Write(f, GetChar(l,i));
    Write(f, #13);
  end;
  Close(f); 
end;


Trbalo bi dodati i proveru gresaka.
 
Odgovor na temu

stameni
Ivan Stamenković

Član broj: 6739
Poruke: 448



+7 Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?15.02.2005. u 18:04 - pre 204 meseci
Citat:
Da li ima neka procedura za to ili nesto slicno.



Nema procedure. Pod DOS-om prilikom pritiskanja tastera Print Screen

štampao se ceo tekstualni ekran. Sistemski, prilikom pritiska tog tastera

generiše se int 05h. Možda bi pomoglo kada bi softverski pozvao ovaj

prekid.
 
Odgovor na temu

Bormi

Član broj: 48478
Poruke: 9
*.teol.net.



Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?16.02.2005. u 19:32 - pre 204 meseci
Pokusao sam ali kad probam program onda mi se pojavi error "160 Device write fault". Sta nevalja ????

 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
195.246.3.*



Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?16.02.2005. u 21:09 - pre 204 meseci
Da nemaš slučajno USB štampač? Just a tought...

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

Bormi

Član broj: 48478
Poruke: 9
*.teol.net.



Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?17.02.2005. u 14:33 - pre 204 meseci
Da "slucajno" imam USB stampac.
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
*.zaslon-telecom.si.



Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?17.02.2005. u 15:02 - pre 204 meseci
Pa onda ova funkcija za štampanje neće da može, jer ona pokušava da štampa na LPT. Iz DOSa na USB se, koliko ja razumem, nećeš naštampati, jer DOS naravno nema podršku za USB uređaje.

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?18.02.2005. u 00:12 - pre 204 meseci
Koliko znam TP u DOS-u moze da koristi DLL-ove. Bio je jedan primer (Sah) koji je imao DOS i WIN variantu u TP7 i obe su koristile iste DLL-ove za vestacku inteligenciju. Mogao bi da napises neki 16-bitni WIN DLL koji moze da stampa na bilo kom stampacu i da ga pozivas iz DOS aplikacije. Ovo radi sigurno jer znam da sam pod DOS-om u TP7 pravio aplikaciju koja ispisuje koji su fontovi instalirani u Windows-u. Samo koliko se secam umesto TP.EXE treba da pokrenes TPX.EXE i u njemu da pravis aplikaciju.
 
Odgovor na temu

_v!rus_
BGD

Član broj: 40451
Poruke: 313
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?20.02.2005. u 02:46 - pre 204 meseci
Da li ce se tvoj program pokretati u cistom dosu ili command promptu windowsa?
Ako je u cmdpromptu onda mozes da probas sa sledecim: Vidi u cpanelu na koji (virtuelni) port je povezan stampac (trebalo bi da bude nesto kao USB001 ili sl.), pa onda vidi da li radi...
Code:

copy imefajla.txt USB001:

ili copy imefajla.txt prn:
premda, ovo drugo sam 90% siguran da ne radi...
Jedino ne znam kako u TP-u dati DOS-u ovakvu komandu, mozda sa Assign(F, 'USB001:') ili nesto sl.

Nemam stampac pa ne mogu da probam, ali znam da sam u jednoj firmi imao problema sa (starim matricnim) stampacem i QReports-om, pa sam stampu morao da implementiram tako sto cu generisati textfile koji cu kopirati na uredjaj LPT1:.

Btw., interesantna stvar je to sto je windows pri pokretanju copy komande napravio spool job za stampanje sa sve ikonicom u tray-u, brojem strana, itd, samo ne sa CopyFile API pozivom, vec sa WinExec bat fajla koji sadrzi komandu copy temp.txt lpt1:... E sad, ne znam zasto sam vam ovo ispricao, ali znam da ne skodi...
 
Odgovor na temu

Bormi

Član broj: 48478
Poruke: 9
217.23.196.*



Profil

icon Re: Stampanje u turbo pascalu?21.02.2005. u 15:27 - pre 204 meseci
Ljudi meni treba da odstampam nesto u programu pisanom u pascalu sa USB stampacem . Primam sve predloge.
Ovo prije nista ne moze sa USB stampacem.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Stampanje u turbo pascalu?

[ Pregleda: 3462 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.