Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko funkcije date

[es] :: PHP :: Pomoc oko funkcije date

[ Pregleda: 2272 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kupidisk
Nis

Član broj: 17196
Poruke: 418
195.252.80.*

Jabber: pcigrice@gmail.com
ICQ: 244819273
Sajt: www.pcigre.com


Profil

icon Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 02:10 - pre 184 meseci
Imam problem koji se odnosi na to da na vremene na serveru trebam da dodam 6 sati. Nasao sam u php manualu deo koji se odnosi na to ali ne umem da ga primenim.

Naime imam:

$datum=date("d.m.Y. H:i ");

i ne znam kako da tu dodam svojih 6 sati. Jer treba sve preko sekundi raditi?

moze li mala pomoc?
 
Odgovor na temu

dr ZiDoo
Banja Luka

Član broj: 189
Poruke: 1728
*.3dnet.co.yu.

Jabber: ZiDoo@elitesecurity.org
ICQ: 299539598
Sajt: zidoo.geek.rs.ba


Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 07:36 - pre 184 meseci
mktime

http://www.php.net/manual/en/function.mktime.php
tu nema kašike....
 
Odgovor na temu

JovanT
Jovan Turanjanin
Niš

Član broj: 35633
Poruke: 473
*.blueisp.co.yu.

Jabber: Zeus@elitesecurity.org
ICQ: 263033789
Sajt: www.turanjanin.net


+17 Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 10:53 - pre 184 meseci
Da, radi se pomoću sekundi. Probaj sledeće:

Code:
$datum = date("d.m.Y. H:i", time() + 21600);

Nije znanje samo znati, već je znanje - znanje dati.

Piši ćirilicom! | Surfujte brže, sigurnije i lakše | Najveća niška online zajednica

 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.vdial.verat.net.



+254 Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 11:41 - pre 184 meseci
Pa nije bas tako, mozes i preko time zone - znaci nadjes time zone koja je +6 i koristis nju (npr)
Code:

date("Y.m.d. G:i:s T CET")

ce ti dati vreme po Central European Time (nase vreme)...
P.S. T je parametar za timezone.
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

kupidisk
Nis

Član broj: 17196
Poruke: 418
*.smin.sezampro.yu.

Jabber: pcigrice@gmail.com
ICQ: 244819273
Sajt: www.pcigre.com


Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 12:35 - pre 184 meseci
Sa

Code:
$datum=date("d.m.Y. H:i T CET"); 


dobijam ovo:

07.02.2005. 07:31 EST CEEST

sto mi ne odgovara

a sa:

$datum=date("d.m.Y. H:i T CET", time() + 21600);

dobijam nase vreme koje je tacno. E sad bice problem kod menjanja vremena ali... bolje i to nego.

Nego hoce li ovo dodavanje sekundi uticati na to ako je npr 23:20 i ja dodam 6 sati, hoce li se datum promeniti za 1?
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.123.EUnet.yu.



Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 13:33 - pre 184 meseci
mozes i sa

$datum = date("d.m.Y. H:i", strtotime ("+6 hours"));

ako trazis trenutno vreme, a ako trazis preko nekog timestamp iz baze ili nesto onda ovako:

$datum = date("d.m.Y. H:i", strtotime ("+6 hours", $timestamp));

Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.123.EUnet.yu.



Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 13:38 - pre 184 meseci
Da, ako imas neku vecu aplikaciju gde ces ovo cesto raditi onda je bolje da imas neku funkciju koja ti vraca vreme koje hoces, recimo

function my_time ($timestamp = 0, $format = "d.m.Y. H:i", $add = "+6 hours")
{
if (empty($timestamp))
$timestamp = time();

return date($format, strtotime($add, $timestamp));
}

pa onda radis:
echo my_time(); // ispisuj trenutno vreme + 6 sati
echo my_time($ts); // ispisuje formatirano vreme sa timestamp $ts + 6 sati
echo my_time(0, "H:i:s"); // ispisuje trenutno vreme u drugacijem formatu, bez datuma... + 6 sati

itd...
Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.vdial.verat.net.



+254 Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 14:08 - pre 184 meseci
Citat:
kupidisk: Sa

Code:
$datum=date("d.m.Y. H:i T CET"); 

dobijam ovo:
07.02.2005. 07:31 EST CEEST

Hm, ja dobijam nesto ovako:
2005.02.05. 10:29:00 (ovos ad gledam iz baze, posto mi se vreme upisuje u bazu)....
mozda je forma sto jos stavljam i promenljivu za linux host za enviroinment (ili kako se to vec bese zove), deo koda je u stvari:
Code:

putenv("TZ=GMT-1");
$query = " INSERT INTO tabela VALUES (".date("Y.m.d. G:i:s T CET").")";




Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

kupidisk
Nis

Član broj: 17196
Poruke: 418
*.smin.sezampro.yu.

Jabber: pcigrice@gmail.com
ICQ: 244819273
Sajt: www.pcigre.com


Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date07.02.2005. u 14:58 - pre 184 meseci
Citat:
bluesman: Da, ako imas neku vecu aplikaciju gde ces ovo cesto raditi onda je bolje da imas neku funkciju koja ti vraca vreme koje hoces, recimo

function my_time ($timestamp = 0, $format = "d.m.Y. H:i", $add = "+6 hours")
{
if (empty($timestamp))
$timestamp = time();

return date($format, strtotime($add, $timestamp));
}

pa onda radis:
echo my_time(); // ispisuj trenutno vreme + 6 sati
echo my_time($ts); // ispisuje formatirano vreme sa timestamp $ts + 6 sati
echo my_time(0, "H:i:s"); // ispisuje trenutno vreme u drugacijem formatu, bez datuma... + 6 sati

itd...


Da imam potrebu za ovim na vise mesta Posto sam totalni pocetnik u svemu ovome moram da pitam sledece:

da bi pozivao jednu funkciju u vise razlicitih fajlova treban da je stavim u fajl npr funkcije, a onda za svaki sledeci fajl gde zelim da je pozovem, ja uradim include tog fajla gde su mi funkcije, i na taj nacin definisem samo jednom?

Ja za sada i nisam siguran sta je zapravo timestamp. U tabeli imam definisana dva datuma. Jedan je klasican datum tipa:

12.12.2004.

a drugi je u obliku:

1102900106 <- da li je ovo timestamp.

Ako zelid da iscitam recimo zadnjih 10 ubacenih jer cu to raditi preko timestampa ili preko nekog drugog polja?
 
Odgovor na temu

bluesman

Član broj: 4505
Poruke: 1895
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: Pomoc oko funkcije date09.02.2005. u 03:20 - pre 184 meseci
Preporucujem ti da procitas manual, tamo je sve objasnjeno u vezi timestamp. Ukratko, to je broj sekundi protekliih od 1. 1. 1970. i izrazava se kao unsigned integer.

U pravu si za include, preporucujem da koristis include_once narocito ako radis vecu aplikacuju. Procitaj manual i za require i require_once.

U MySQL imas nekoliko nacina zapisivanja datuma i oni imaju svoje podvarijante u zavisnosti od formata koji ti treba, kao i dosta mysql funkcija kojima iz querija mozes da izvlacis razne oblike zapisa datuma.

Ako trazis zadnjih 10 uspisa trebalo bi da radis ili preko timestamp, ili da imas polje datetime ili da koristis auto_increment id. Recimo, ako imas polje DATE koje zaposuje YYYY-MM-DD i za 2005-02-08 si imao 10 zapisa, kako ces znati koji je redosled ako ne koristis i vreme ili auto_increment id?
Goran Pilipović fka bluesman
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Pomoc oko funkcije date

[ Pregleda: 2272 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.